Aftenposten

Jeg har ingen venner. Folk er redde for å vaere med meg

- Jente (17)

Selv etter at jeg er blitt frisk fra schizofren­i, har folk forlatt meg på grunn av bakgrunnen min.

Schizofren­i er kanskje en av de mest tabubelagt­e diagnosene i dag. Mediene har bidratt til at mennesker med schizofren­i naermest blir stemplet som drapsmenn, og folk er redde. Jeg er lei av å bli sett på som farlig, til tross for at jeg i dag er helt frisk. Folk har fremdeles fordommer mot meg, og med dette innlegget vil jeg prøve å knuse dem.

Schizofren­i er en psykisk lidelse i kategorien «psykose», og på helsenorge. no står det blant annet følgende om diagnosen:

«Å ha schizofren­i betyr at du i perioder har vrangfores­tillinger eller hallusiner­er. Du kan miste kontakten med virkelighe­ten. Tilstanden kan vaere skremmende og vanskelig å leve med».

«Ved schizofren­i viser studier at om lag 25 av 100 har én sykdomsepi­sode, mens 25 av 100 får et kronisk, livslangt forløp. De resterende 50 av 100 har et forløp mellom disse to ytterpunkt­ene».

«Du skremmer meg»

Når jeg skriver dette, sitter jeg i sengen og gråter. Jeg gråter fordi jeg er så utrolig lei av at alle har så mange fordommer når det kommer til schizofren­i. Jeg gråter fordi jeg selv etter å ha blitt frisk fra en psykoselid­else, fortsetter å miste alle venner når jeg bestemmer meg for å vaere åpen med dem og fortelle om den tidligere sykdommen min.

«Du skremmer meg» og «jeg vet ikke om jeg kan takle å vaere med deg, du kan tross alt få tilbakefal­l når som helst» er noe jeg har hørt bare i løpet av den siste uken. Men på de tre siste årene har jeg hørt så utrolig mye mer.

Selv om det er 1,5 år siden jeg ble frisk, er folk redde for meg. Men kan jeg skylde på dem når alt de hører om psykose er fra mediene, hvor psykiske lidelser blir brukt som sentrale begreper for å beskrive drapsmenn?

Har ingen venner

Alle fordommene gjør at skriver dette istedenfor å sove. Jeg har ingen venner fordi folk er redde for å vaere med meg. Selv etter at jeg er blitt frisk, har folk forlatt meg på grunn av bakgrunnen min. Hvorfor skal ikke jeg, på lik linje som alle andre, få lov til å ha venner på grunn av en vanskelig fortid?

Det er så urettferdi­g at det er så mange fordommer mot schizofren­i, for det gjør at vi som har eller har hatt lidelsen, ikke bare må leve med det. Vi blir også avvist gang på gang av andre dersom vi åpner oss.

Selv om jeg nå evner schizofren­i og psykose, vil jeg bare si at det generelt er mange fordommer mot psykiske lidelser, ikke bare psykoselid­elser. Har du for eksempel et arr på kroppen etter selvskadin­g, dømmer folk deg. Snakker du om depresjon, er du oppmerksom­hetssyk. Har du selvmordst­anker, er du selvopptat­t og utakknemli­g. Sannheten er at uansett hvilken psykisk lidelse folk har eller har hatt, så ligger det ofte mye smerte bak. De aller fleste er heller ikke farlige drapsmenn.

Bedt om å skjule

Voksne mennesker i livet mitt har sagt flere ganger sagt til meg at jeg burde holde fortiden min tilbake fra omverdenen nettopp fordi folk ikke forstår. Men dette strider imot alt jeg står for. Jeg har fra dag én snakket åpent om psykisk helse, og kommer ikke til å stoppe selv om folk forlater meg. Det at mennesker har så sterke fordommer mot psykose og andre psykiske lidelser, betyr bare at det må snakkes mer om nettopp dette. Dette skal ikke ties i hjel, men snakkes i hjel. Jeg er lei av at mennesker med schizofren­i blir sett på som farlige, når de eneste man oftest er en fare for når man er psykotisk, er seg selv.

Aftenposte­n kjenner skribenten­s identitet. utfordring­er krever grenseløse løsninger. Derfor er det en global oppgave for verdenssam­funnet å få en slutt på slike skattepara­diser. Fordi en rettferdig verden starter med at alle bidrar.

 ?? FOTO: SUCCESSO IMAGES / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ??
FOTO: SUCCESSO IMAGES / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX
 ??  ?? Kerim Jaber (18), internasjo­nal leder for AUF i Vestfold
Kerim Jaber (18), internasjo­nal leder for AUF i Vestfold

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway