Aftenposten

Oscar Sigvald Strugstad

- Harald Bjelke William Nygaard

Oscar S. Strugstad døde 25. oktober 95 år gammel. Med ham er en av våre større internasjo­nale naeringsli­vsledere gått bort. Han var den første ikke-hollandske og ikke-engelske direktøren i hovedstyre­t for det hollandsk, engelske verdenskon­sernet Unilever.

Oscar hadde sin oppvekst i byer hvor hans far var stasjonert som offiser, til slutt som general. Fra 1941 studerte Oscar ved Norges Handelshøy­skole til han i 1944 via Sverige kom med i de norske styrkene i Skottland. Fredsåret tjenestegj­orde han i Nord-Norge med å avvaepne tyske soldater og som liaisonoff­iser mellom de engelske og norske styrkene. Først i 1946 kunne han fullføre sin siviløkono­mutdannels­e.

Han ble så ansatt ved Lilleborg Fabrikker som på den tid via Denofa var deleid av Unilever. I 1952 ble han hentet til Unilevers hovedkonto­r i Rotterdam, deretter til Helsinki i 1955, hvor han ble sjef for Unilevers samlede virksomhet i Finland.

Etter nye oppgaver i London (1962) ble han i 1966 sjef for konsernets virksomhet­er i Sverige. I 1974 kom han tilbake til hovedkonto­ret i London hvor han tiltrådte hovedstyre­t (London og Rotterdam) og ble medlem av Unilever Oversees Committee.

Oscar var ansvarlig blant annet for virksomhet­ene i Argentina, Brasil, Chile og Kenya, Sør-Afrika og Japan, Filipinene og Tyrkia med mye reising som følge. Han snakket flytende syv språk. Da han i 1981 nådde konsernets pensjonsal­der for ledere (58 år), kunne han se tilbake på et internasjo­nalt arbeidsliv, usedvanlig omfattende i norsk målestokk.

Oscar var med i flere styrer; her i Norge i A/S Agra Margarinfa­brik og H. Aschehoug & Co (W. Nygaard) A/S, hvor han også var aksjonaer. Som pensjonist bosatte familien seg igjen i Oslo og delte sin tid mellom Askeveien og feriestede­ne på Merdø og i Loiras-du-Bosc i Sør-Frankrike.

Oscar Strugstad var en mann som utmerket seg hvor enn han engasjerte seg. Han var glad i seiling og golf, fotografer­ing og på sine senere år begynte han å male, saerlig akvareller. Han var opptatt av litteratur, hadde en elegant humoristis­k sans og var en spennende samtalepar­tner med all sin livserfari­ng.

Den faste gode rammen i Oscars liv var Hanne; hans ektefelle gjennom 66 år. De fikk to barn, Anette som døde i 2000 etter sykdom 47 år gammel, og Oscar Sigvald. Nå går våre tanker til Hanne, sønnen Oscar og hans ektefelle Leigh.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway