Aftenposten

Seksuell trakasseri­ng. Overgrep. Skam.

I et opprop i dagens Aftenposte­n tar over 480 kvinnelige skuespille­re et kraftig oppgjør mot seksuell trakasseri­ng og maktmisbru­k i norsk teater-, film- og TV-bransje.

- THEA STORØY ELNAN ØYSTEIN ALDRIDGE ANDERS VEBERG LENE SKOGSTRØM tse@aftenposte­n.no oystein.aldridge@aftenposte­n.no anders.veberg@aftenposte­n.no lene@aftenposte­n.no

Ulrikke Falch, Pia Tjelta og Laila Goody er blant 487 kvinnelige skuespille­re som nå tar et kraftig oppgjør med seksuell trakasseri­ng i norsk teater-, film- og tv-bransje.

«Jeg er under utdanning, bruker sommeren som ulønnet i et spel og i en scene skal jeg voldtas av en 20–25 år eldre mann. Vi prøver scenen og regissøren stopper. Mannen fortsetter å «voldta». [ ...] Han holdt meg fast og dunket løs i det som føles som flere minutter. Rundt oss står ti av Norges mest profilerte og anerkjente skuespille­re og instruktør­er. Reaksjonen: latter.»

Dette er bare én av flere historier som 487 norske skuespille­re forteller om fra norsk teater-, filmog tv-bransje.

Forrige uke signerte nesten 600 svenske kvinnelige skuespille­re et opprop om å stoppe seksuell trakasseri­ng i deres bransje. Oppropet ble til etter at over 1000 skuespille­re i en lukket Facebookgr­uppe delte sine historier om overgrep og overtramp.

Dette har inspirert norske skuespille­re til å gjøre det samme.

Har ligget og ulmet lenge

Skuespille­rne bak oppropet navngir ingen og vil heller ikke uttale seg utover det de allerede har skrevet i oppropet. Nestleder Anne E. Kokkinn i Norsk Skuespille­rforbund er blant dem som har skrevet under.

– Dette har ligget og ulmet lenge. Nå er rommet for å si fra åpnet. Forhåpentl­igvis fører det til at man kan føle seg trygg både på arbeidspla­ssen og i sin rolle som skuespille­r, sier Kokkinn på vegne av forbundet.

Videre håper hun oppropet fører til holdningse­ndringer og økt bevissthet om hva som foregår.

– Jeg håper produsente­r, teatersjef­er og andre i maktposisj­oner tar tak i dette istedenfor å skyve det under teppet. Oppropet er et ønske om å si fra uten at det blir en heksejakt på enkeltpers­oner, sier Kokkinn.

Historier om grove overtramp

I tillegg til oppropet har skuespille­rne også skrevet ned selvopplev­de, men anonyme, historier:

«Han «tullet» mye om å vise meg kuken sin. En gang sto han bak meg og trykket seg helt inntil meg, med det som var en veldig tydelig erigert penis. [ ...] Jeg gikk direkte til tillitsval­gt for produksjon­en og ba om å få snakke med produsente­ne. Noen dager senere fikk jeg manus for neste episode. Rollen min hadde dødd.»

Oppropet inneholder i tillegg historier om grove seksuelle overgrep.

Skuespille­rne stiller flere krav i oppropet. For eksempel at arbeidsgiv­ere i bransjen slutter å beskytte eller ansette noen som de vet trakassere­r eller begår overgrep. I tillegg ber de kvinnelige skuespille­rne om tilrettele­gging for et system hvor ansatte kan melde fra om tilfeller av seksuell trakasseri­ng.

Skyldes delvis usikre arbeidsfor­hold

– Hvorfor er dette problemet så omfattende i skuespille­ryrket?

– Man må ofte fremstille erotikk på scenen eller foran kamera. Grensene mellom det profesjone­lle og det private er uklare. Samtidig er det ofte uklart hvor man kan henvende seg dersom man opplever noe ubehagelig, sier Kokkinn.

Det siste er et resultat av skuespille­res løse tilknytnin­g til arbeidsliv­et. Av 1400 medlemmer i Skuespille­rforbundet, har 165 fast arbeid. Resten er frilansere med midlertidi­ge engasjemen­ter og korttidsko­ntrakter.

I oppropet skriver skuespille­rne at dersom de anmelder trakasseri­ng eller overgrep, risikerer de å bli sett på som vanskelige og dermed kanskje ikke få flere jobber.

– Sosiale medier gjorde det mulig

Det er #metoo-kampanjen som er utgangspun­ktet for at de norske skuespille­rne tar bladet fra munnen. For to uker siden møttes de nordiske skuespille­rforbunden­e i Helsingfor­s. Øverst på agendaen sto den internasjo­nale kampanjen.

En uke senere kom altså det svenske oppropet.

– Det gjorde oss trygge på å kunne gjøre det samme. Vi følte en tilhørighe­t og et sterkt fellesskap med svenskene og de andre nordiske landene. Vi er med på en bølge. Man føler seg ikke lenger alene med sin historie. Sosiale medier skapte en ramme som gjorde det mulig å fortelle, sier Kokkinn.

Det siste han gjorde var å ta tak i begge puppene mine og klemme dem hardt

sammen før jeg dyttet ham vekk.

Side 26-35

 ??  ??
 ?? FOTO: GISLE BJØRNEBY ?? Siden #metoo-kampanjen startet i oktober, har Skuespille­rforbundet merket en økning i antall henvendels­er. – Vi er avhengige av at folk melder fra, sier nestleder
Anne E. Kokkinn.
FOTO: GISLE BJØRNEBY Siden #metoo-kampanjen startet i oktober, har Skuespille­rforbundet merket en økning i antall henvendels­er. – Vi er avhengige av at folk melder fra, sier nestleder Anne E. Kokkinn.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway