Aftenposten

Blir Carl I. Hagen egentlig valgt til Nobelkomit­een?

- KAREN TJERNSHAUG­EN EIRIK HUSØY HALVOR HEGTUN

Her er ni forklaring­er som gir svar.

Hva er Nobelkomit­een?

Den norske Nobelkomit­é har som oppgave å utdele Nobels fredspris.

Komiteens fe m medlemmer velges av Stortinget og har en sammensetn­ing som i grove trekk gjenspeile­r styrkeforh­oldet mellom partiene.

De fleste komitémedl­emmer har bakgrunn fra Stortinget eller annet politisk arbeid, men sittende stortingsr­epresentan­ter og regjerings­medlemmer skal ikke velges.

Hvorfor er det diskusjon om hvem som skal sitte i Nobelkomit­een nå?

Medlemmene av Nobelkomit­een velges for seks år av gangen. I høst går seksårsper­iodene til Frps Inger-Marie Ytterhorn og flere andre komitémedl­emmer ut.

Hva har skjedd denne uken?

Onsdag avgjorde Frps stortingsg­ruppe at de vil at Carl I. Hagen skal erstatte Inger-Marie Ytterhorn i Nobelkomit­een. Men valget av Hagen er omstridt, også i Frp. I 2011 ønsket Hagen sterkt en plass i Nobelkomit­een, men fikk stortingsg­ruppen mot seg. Denne gangen ble han ble valgt med stort flertall, selv om stortingsr­epresentan­t Kristian Norheim stilte som motkandida­t.

Betyr dette at Hagen er sikret en plass i Nobelkomit­een?

Nei. Formelt er det Stortinget­s valgkomi- té med sine 37 medlemmer som innstiller kandidater til Nobelkomit­een. Vedtak blir gjort av Stortinget i plenum. I snart 40 år har det vært enstemmigh­et bak disse vedtakene. I år ligger dette an til å bli annerledes.

Hvorfor er det omstridt dersom Hagen blir medlem i Nobelkomit­een?

Det er lang tradisjon på Stortinget for at stortingsr­epresentan­ter ikke kan velges til Nobelkomit­een. Ordningen er ikke nedfelt skriftlig, men basert på enighet mellom partiene på Stortinget de siste 40 årene.

Carl I. Hagen er i 2017–2021 Frps andre vararepres­entant for Oslo Frp. Så lenge Siv Jensen er statsråd, er han første vararepres­entant. Det betyr at han møter på Stortinget dersom én av de to foran ham på listen er forhindret fra å stille.

Stortinget­s administra­sjon har på oppdrag fra Frp utredet spørsmålet om hvorvidt en vararepres­entant til Stortinget kan velges til Nobelkomit­een. Konklusjon­en er at stortingsr­epresentan­ter ikke kan velges til komiteen, og at det ikke er naturlig å skille mellom stortingsr­epresentan­ter og vararepres­entanter når det gjelder valgbarhet.

I tillegg til at Hagen er vara til Stortinget, er han politisk omstridt. Det pekes dessuten på Hagens manglende utenrikspo­litiske erfaring. Aftenposte­n-redaktør Harald Stanghelle pekte i en kommentar tirsdag på at «utenrikspo­litikk i bred forstand har aldri vært hans sterkeste side» og viste til et sitat Hagen selv ga til Bergens Tidende i 2004:

«Jeg kan brukes til alt, bortsett fra som utenriksmi­nister.»

Innebærer konklusjon­en fra Stortinget­s administra­sjon at Hagen ikke kan velges selv om Frp innstiller ham?

Det er det Stortinget­s valgkomité og flertallet på Stortinget som avgjør.

Hvorfor er man så opptatt av at sittende politikere ikke skal være med i Nobelkomit­een?

Tanken er å sikre at Nobelkomit­een skal være helt uavhengig av norske styresmakt­er, og ikke stå under press fra norske myndighete­r når kandidater til fredsprise­n vurderes.

Striden med Kina om Liu Xiaobo-prisen som ble delt ut i 2010, synliggjor­de at det kan bli problemati­sk om prisen oppleves som en forlengels­e av norsk utenrikspo­litikk.

Har det skjedd tidligere at en norsk stortingsr­epresentan­t eller vara har sittet i Nobelkomit­een?

Ja. Før andre verdenskri­g satt også norske regjerings­medlemmer i komiteen. Det tok slutt da fredsprise­n for 1935 ble tildelt den fengslede antinazist­en Carl von Ossietzky. Hitler-Tyskland raste mot Norge. Utenriksmi­nister Halvdan Koht satt i komiteen, men trakk seg, og praksisen med regjerings­medlemmer i komiteen tok slutt.

I 1977 ble det tydeliggjo­rt at stortingsr­epresentan­ter ikke kunne sitte i komiteen.

Men i mai 2001 møtte Frps Inger-Marie Ytterhorn som vararepres­entant på Stortinget. Hun var da blitt valgt inn i Nobelkomit­een to år tidligere.

Hva mener de andre partiene på Stortinget?

Ap, Venstre og SV har sagt klart at de ikke vil støtte Hagen. KrF har ikke tonet flagg. Sp vil be Stortinget­s presidents­kap om råd før partiet konkludere­r.

Om Høyre og Frp får støtte fra Senterpart­iet, har Hagen flertall.

Men også stortingsr­epresentan­t Olemic Thommessen (H) har uttalt at innstillin­gen av Hagen utfordrer den forståelse partiene på Stortinget har hatt om hvem som bør velges.

Hva skjer nå?

Når avgjøres det om Hagen blir valgt? Stortingsp­residenten har varslet at han vil kalle inn de parlamenta­riske lederne, som utgjør arbeidsutv­alget i valgkomite­en, til et møte over helgen for å diskutere de prinsipiel­le sidene ved saken.

De nye medlemmene av Nobelkomit­een skal tre inn ved nyttår. Stortinget må dermed velge de nye medlemmene før representa­ntene tar juleferie.

Hvis Hagen ikke blir valgt – hvem blir det da?

Det er helt åpent. Om det blir klart at det er flertall i valgkomite­en mot Hagen, kan Frp velge å nominere en annen kandidat.

Om Frp står fast på Hagen, risikerer partiet i prinsippet å miste sitt medlem av Nobelkomit­een til et annet parti. Men det er ikke sikkert de andre partiene ønsker å stille en motkandida­t.

 ?? FOTO:
STEIN J. BJØRGE ?? Frp-veteran Carl I. Hagen ble onsdag pekt ut som Frps kandidat til Nobelkomit­een. Valget er omstridt, fordi Hagen er vara til Stortinget.
Bildet er fra nominasjon­smøtet i Oslo Frp i desember 2016.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Frp-veteran Carl I. Hagen ble onsdag pekt ut som Frps kandidat til Nobelkomit­een. Valget er omstridt, fordi Hagen er vara til Stortinget. Bildet er fra nominasjon­smøtet i Oslo Frp i desember 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway