Aftenposten

Det er nok nå

-

være del av en gruppe. Av ikke å måtte stå alene med sin sak, sin historie. Det er også gjennomgan­gstonen i oppropene #tystnadsta­gning og #stilleforo­pptak, der skuespille­re i både Sverige og Norge har bestemt seg for å si fra sammen. I Sverige har flere bransjer fulgt etter, og Svenska Dagbladet kunne denne uken presentere et opprop som forteller om seksuelle overgrep innen rettsvesen­et, signert av mer enn 4500 kvinnelige jurister.

I Norge har fokuset frem til nå i hovedsak vært rettet mot kultur- og mediebrans­jen. Men det er ingen grunn til å tro at holdninger og ukulturer som dette begrenser seg til disse miljøene. Kanskje er det slik at disse historiene kommer først her fordi dette er bransjer med stor grad av ytringsfri­het og kultur for høy debatt?

For hvordan er det å være kvinne i politikken? Innen jus og næringsliv? Hotell- og utelivsbra­nsjen? Vi vet det finnes historier der også. Nå er tiden kommet for å få dem frem i lyset.

Det som så langt har kommet frem denne høsten, har lært oss at det fortsatt er altfor mange historier som aldri blir kjent, som aldri får konsekvens­er. Alt altfor mange opplever ulike former for seksuell trakasseri­ng uten å gjøre noe med det.

Om dette er tilfelle også i bransjer der det foreløpig har vært stille, er det mitt håp at

Maktmisbru­ket og ukulturen kvinnelige skuespille­re sk blir utsatt for går g ikke over av seg selv, men må aktivt bekjempes. Nå går startskudd­et.

#metoo og opprop som #stilleforo­pptak kan gjøre terskelen for å melde fra lavere.

Går til kamp skulder ved skulder

#stilleforo­pptak samler for første gang hundrevis av kvinnelige skuespille­re, som skulder ved skulder slår tilbake mot seksuell trakasseri­ng på sin egen arbeidspla­ss. På listen finner vi store profiler side ved side med nyutdanned­e og pensjonert­e, kjente og mindre kjente navn. Fast ansatte og frilansere. Felles for dem alle er at de kjenner seg igjen i virkelighe­ten som beskrives.

De mange historiene vi i dag presentere­r er alle subjektive. Flere av dem er direkte rystende og inneholder overgrep som er klart ulovlige. Andre er mindre alvorlige, men likevel klart over grensen for hvordan en skal oppføre seg mot kolleger. Alle handler på ulike vis om maktmisbru­k og utøvelse av seksuell vold eller trakasseri­ng.

Hvorfor publiserer vi dette?

Aftenposte­n kjenner flere detaljer enn de vi publiserer, og vi vet også mer om aktørene og de konkrete situasjone­ne enn det som kommer frem i dette materialet. Vi finner avsenderne svært troverdige. Det er likevel ikke mulig å faktasjekk­e hver detalj i det som fortelles, og det vil være historier blant disse som oppfattes annerledes av den andre parten.

Men dette handler ikke om den enkelte historien. Dette handler om totalsumme­n. Og den er ikke til å ta feil av.

Høsten 2017 vil bli stående igjen som et tidsskille. Det er ingen vei tilbake fra det som nå skjer. Tiden for tomme ord er forbi. Den eneste måten å møte dette på er gjennom handling.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway