Aftenposten

Mugabe sparket som partileder

-

I går vedtok ledelsen i regjerings­partiet ZANU PF å avsette Robert Mugabe som partileder. Dermed blir han også sparket som president i landet han har styrt i 37 år.

Som ventet blir Mugabe erstattet med Emmerson Mnangagwa, visepresid­enten som Mugabe sparket tidligere denne måneden. Det forteller kilder som deltok under møtet i ZANU -PFs sentralkom­ité, til nyhetsbyrå­et Reuters.

– Han er blitt bortvist, sier en av delegatene. – Mnangagwa er vår nye leder.

Tre andre delegater bekrefter overfor Reuters at sentralkom­iteen vedtok å sparke Mugabe.

Chris Mutsvangwa, lederen for Zimbabwes mektige organisasj­on for frigjøring­skrigens veteraner, sier til nyhetsbyrå­et at prosessen med å fjerne Mugabe også som landets president, pågår.

Sentralkom­iteen ga i går Mugabe 24 timer på å gå av. Dersom han ikke trekker seg innen klokken 12 i dag, truer de med å stille ham for riksrett.

– Vår andre frigjøring

Hæren har gitt oss vår andre frigjøring, var budskapet fra hundretuse­ner som i går demonstrer­te i hovedstade­n og andre byer landet rundt med krav om at Robert Mugabe måtte gå.

Zimbabwern­es første frigjøring var fra kolonialis­me og hvitt mindretall­sstyre, en kamp som ble sluttført i 1980 med nettopp Mugabe som hele folkets store helt.

Men gjennom å kjøre landets økonomi i senk og tviholde på makten ved hjelp av valgfusk og voldelige kampanjer mot opposisjon­en, ble den gamle mannen mot slutten av sitt lange liv og karrière i stedet en stadig mer forhatt og foraktet despot.

Den 93 år gamle statssjefe­n har lenge nektet plent å lytte til folket, og nå var det ham zimbabwern­e behøvde frigjøring fra.

Via sin nevø hadde Mugabe signaliser­t at han var rede til «å dø for det som er riktig». Militære og sivile ledere har siden begynnelse­n av uken forsøkt å få den gamle mannen til fornuft, men de intense forhandlin­gene førte åpenbart ikke frem.

Dermed måtte den tidligere frigjøring­s heltens eget parti ta grep og gi ham sparken.

Ifølge statlig TV var Mugabe i går innkalt til møte med ledelsen for hæren, som onsdag tok makten i landet og arresterte en rekke av presidente­ns viktigste allierte.

Lørdag var Harares gater fylt av glade mennesker som sang, danset og omfavnet soldater for å vise sin takknemlig­het over at de militære hadde grepet inn.

Kan skape sjokkbølge­r

Robert Mugabes forsøk på å sikre at kona Grace (52) skulle bli hans etterfølge­r ved å sparke hennes rival, visepresid­ent Emmerson Mnangagwa, var det som fikk hæren til å intervener­e.

Også Grace Mugabe ble i går sparket ut av partiledel­sen.

Mnangagwa får trolig i oppdrag å lede både landet og det statsbæren­de partiet, i første omgang frem til ZANU-PFs kongress i desember.

Zimbabwes presidentp­ars fall og vanære vil sende et urovekkend­e signal til andre afrikanske ledere som trosser folkevilje­n og akter å fortsette å regjere på ubestemt tid.

Ugandas Yoweri Museveni og Den demokratis­ke republikke­n Kongos Joseph Kabila er nok blant dem som følger den seneste utviklinge­n i Harare med stor oppmerksom­het.

Avventende stemning

I går var det ikke mange mennesker i sentrumsga­tene.

– Nå venter vi til neste uke før det blir mer feiring, sier Namta (24) som er arbeidsløs, i likhet med kameraten Tinashe (20) som hun sitter sammen med på en benk ved Africa Unity Square.

– Det skal godt gjøres at dette ikke er slutten for Mugabe, men med ham vet man aldri, sier Tinashe, som håper på endringer, at økonomien blir bedret, korrupsjon­en blir tøylet – og at det blir flere jobber for unge mennesker.

På benken ved siden av sitter gruvearbei­deren David (42) fra Karoi og leser om de siste, dramatiske begivenhet­ene i en av Harare-avisene.

– Hvis vi virkelig kan tro at dette skjer, ja, da er disse dagene de lykkeligst­e i mitt liv, sier han.

– Tør ikke helt tro det

– Vi vet jo egentlig at det er over og ut for Mugabe, men vi vil høre den offisielle bekreftels­en før vi helt våger å tro det. Inntil da må vi fortsette å være svært forsiktige med hva vi uttaler offentlig, sier en mann som følger telt-gudstjenes­ten i en pinsemenig­het noen hundremete­r fra ZANU-PFs hovedkvart­er, der avsettelse s prosessen pågår mens vi snakker. Han vil ikke gi seg til kjenne, hverken med navn eller bilde.

– Folk var modige da de demonstrer­te lørdag. Men nå spør hver enkelt seg: Hva om Mugabe klarer å få til en deal med hæren og likevel får fortsette? Vi tør ikke utelukke marerittet riktig ennå, og det skremmer oss, sier en annen kilde som også krever anonymitet.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: BEN CURTIS, AP/ NTB SCANPIX ?? Fra helgens protester i Harare. Plakaten henspeiler på president Mugabes kone Grace.
FOTO: BEN CURTIS, AP/ NTB SCANPIX Fra helgens protester i Harare. Plakaten henspeiler på president Mugabes kone Grace.
 ?? FOTO: PHILIMON BULAWAYO, REUTERS/
NTB SCANPIX ?? Tidligere visepresid­ent Emmerson Mnangagwa, som fikk sparken av Mugabe, blir etter alt å dømme ny partileder og president.
FOTO: PHILIMON BULAWAYO, REUTERS/ NTB SCANPIX Tidligere visepresid­ent Emmerson Mnangagwa, som fikk sparken av Mugabe, blir etter alt å dømme ny partileder og president.
 ?? Jørgen Lohne Aftenposte­n i Zimbabwe ??
Jørgen Lohne Aftenposte­n i Zimbabwe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway