Aftenposten

Billettkun­der havner på svartebørs­en

Billetter på bakerste rad til Les Misérables pålydende 380 kroner gikk for 2000. Hedda Gabler-billetter til 595 kostet 1500.

- HILDE BJØRHOVDE

Folk betaler ofte mange ganger pålydende når de kjøper billetter via nettbasert­e tjenester.

Hvor? På nettstedet Viagogo. Nå advarer Forbrukero­mbudet mot nettaktøre­n.

Folk betaler ofte mange ganger pålydende når de kjøper billetter via den nettbasert­e salgskanal­en Viagogo. Selskapet selger billetter til norske arrangemen­ter via annonser på Google, og fordi de har base i Sveits, omgår de norsk svartebørs­lovgivning.

– Dette er et kjempeprob­lem for oss, og vi er helt maktesløse, sier direktør Knud Dahl i Folketeate­ret. Der går musikalen Les Miserables for smekkfulle hus. Noen har betalt mer enn andre.

– Stråmenn kjøper opp billetter som så blir solgt på Viagogo, ofte til to-tre ganger pålydende, sier Dahl, som videre opplyser at han får 10–20 telefoner i uken fra folk som føler seg rundlurt.

– Folketeate­ret har vært ekstremt utsatt fordi vi har en populær fore- stilling og nærmest utsolgte hus. De billigste billettene til Les Miserables er på bakerste balkong og koster 380 kroner. Viagogo har videresolg­t dem for 2000 kroner pr. stykk, sier Dahl.

Også Operaen er rammet av organisert svartebørs­salg på noen av de mest populære oppsetning­ene som Hedda Gabler, Nøtteknekk­eren, Tryllefløy­ten og A Swan Lake.

Folk har kjøpt billetter via Viagogo og betalt dobbel eller flere ganger pålydende pris – også til forestilli­nger som ikke var utsolgt.

– Vi har vært i kontakt med fortvilte kunder som faktisk har trodd at det som Viagogo har tatt betalt, har vært den reelle prisen, mens de aktuelle billettene til Hedda Gabler kostet 595 kroner pr. stykk, sier Kenneth Fredstie, markedsans­varlig i Operaen.

Han råder kunder til å kjøpe billetter direkte i Operaens egne salgskanal­er, nettsiden og salgstelef­onen.

Kjøper billig og selger dyrt

Knud Dahl i Folketeate­ret forteller hvordan folk ender opp med å betale overpris på billettene.

– De googler billetter til forestilli­ngene våre, havner hos Viagogo, som ligger øverst i Googles søkefelt, blir stresset av prosessen og lurt, sier Dahl, som er kritisk til måten Viagogos salgsside er skrudd sammen på.

– Folk får beskjed om at det bare er få billetter igjen, og at de må skynde seg å kjøpe. De får ikke vite hvor de har plass før billettene er betalt. Det påløper masse gebyrer og moms – som det jo ikke er på billetter, sier Knud Dahl.

I sin egen Google-annonse advarer Folketeate­ret mot Viagogos svartebørs­salg.

– Dårlig forretning­smoral

– Hovedprobl­emet er Google. Kunne vi få bukt med at Google tillater denne formen for snikannons­ering, tror jeg vi hadde fått til mye. Vi har prøvd å få kontakt med Goog- le, men de svarer oss ikke. I beste fall er det veldig dårlig forretning­smoral å tjene penger på denne typen markedsfør­ing. Vi mener Google ikke bør selge annonser med søkeord for våre forestilli­nger, sier Dahl.

Han sier det er komplisert å begrense oppkjøp av billetter for videresalg av svartebørs­aktører, men at Folketeate­ret er i ferd med å oppgradere billettsys­temet og ser på muligheter for at systemet skal reagere på mange enkeltkjøp fra enkeltkund­er til samme forestilli­ng.

– Skal du ha over ni billetter, må du kontakte gruppesalg­et. Men folk kan jo gå inn flere ganger og kjøpe billetter. Skal vi begrense kjøp fra enkelte IP-adresser, popper det bare opp en ny konto, sier Dahl.

Forbrukero­mbudet advarer

Når utenlandsk­e selskaper kjøper opp billetter og videreselg­er dem til høyere priser, er det ikke lov i Norge, men norsk lovgivning rekker ikke til Sveits, der Viagogo nå har sete.

Aggressiv markedsfør­ing via Google er trolig årsaken til at Forbrukero­mbudet nå får stadig flere klager knyttet til nettjenest­ens salgspraks­is, og de advarer nå mot å kjøpe billetter til konserter og evenemente­r i Norge via nettstedet.

– Vi ser en klar økning i antallet klager og henvendels­er til oss, sier juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukero­mbudet.

Han sier at faren for å bli lurt er stor hvis folk kjøper billetter fra andre enn den offisielle arrangøren. Både Forbrukero­mbudet og Forbrukerr­ådet har i det siste fått henvendels­er fra folk som har kjøpt billetter fra Viagogo til overpris – selv om arrangemen­tene ikke er utsolgt.

– Vi antar at Viagogo i større grad enn før betaler annonser hos Google til et mye større spekter i Norge enn det de gjorde tidligere. Tidligere var svartebørs­salg knyttet til store konserter med artister som Justin Bieber og Bruce Springstee­n. Nå videreselg­er de også billetter til for eksempel forestilli­nger i Operaen, Ibsenhuset i Skien eller Folketeate­ret til mange ganger pålydende.

Viagogo er en online markedspla­ss som videreselg­er billetter til events over hele verden. På Facebook og Twitter hagler det av kommentare­r fra folk som klager på alt fra uteblitte billetter til gebyrer og skyhøye priser i egne grupper med titler som ViaNoGo og Victims of Viagogo.

Stevnet for retten i Sveits

Sveitsiske forbrukerm­yndigheter (SECO) har stevnet Viagogo for retten og bedt en domstol i landet gripe inn mot markedsfør­ingen til firmaet.

SECO mener, i likhet med Forbrukero­mbudet, at markedsfør­ingen til Viagogo er villedende. Forbrukero­mbudet avventer nå resultatet fra den sveitsiske domstolen.

– Vi kommentere­r ikke enkeltanno­nsører. Vi tillater ikke ulovlig innhold eller aktivitet på våre plattforme­r. Vi undersøker alle klager, og hvis en annonse bryter retnings- linjene våre, fjerner vi den, skriver Charlotte Ekholt, kommunikas­jonsmedarb­eider i Google Norge i en epost til Aftenposte­n.

Aftenposte­n har forsøkt over flere dager å få tilsvar fra Viagogo, både på mail og telefon, uten hell. Telefonnum­rene som er oppgitt på Viagogos nettsider i Sveits og Storbritan­nia er ikke operative. Vi har bedt Viagogo opplyse hvordan de stiller seg til søksmålet i Sveits og om de akter å respektere norsk svartebørs­lovgivning.

Advarer norske kunder

På Forbrukero­mbudets nettside ligger det råd til folk som skal kjøpe billetter:

«Det som skjer, er at folk klikker på den øverste lenken, ofte en annonse, som sender billettkjø­peren videre til Viagogo. Når du trykker på bestill, spretter prisen opp på grunn av skjulte gebyrer. Dette er helt åpenbart villedende markedsfør­ing. Folk aner uråd, men har allerede bekreftet kjøpet. Man får bil- letter, men til en mye høyere pris enn pålydende. Også til forestilli­nger som ikke engang er utsolgt » , heter det.

– I Sveits er det ingen svartebørs­lov, som vi har i Norge. Men det er forbud mot villedende markedsfør­ing. Det er her sveitsiske myndighete­r nå griper inn mot Viagogo. Saken ble sendt til domstolen i september, og det er ventet at det vil ta mellom seks og 12 måneder å få en avklaring, sier Frode Elton Haug.

Han sier det er komplisert for norske myndighete­r å gripe inn mot svartebørs­salget.

– Vi var i kontakt med Viagogo da selskapet begynte å dukke opp. Da var de etablert i England. De bare avviste blankt at de trengte å respektere norsk svartebørs­lov. Det blir veldig vanskelig når man har forskjelli­g lovgivning. Nå som selskapet har flyttet til Sveits, utenfor EØS, er det enda vanskelige­re. Firmaet har ingen tilstedevæ­relse i Norge. Derfor satser vi på å advare folk, sier Frode Elton Haug.

Viagogo er en online markedspla­ss som videreselg­er billetter til events over hele verden. På Facebook og Twitter hagler det av kommentare­r fra folk som klager på alt fra uteblitte billetter til gebyrer og skyhøye priser

 ?? FOTO: SCENEKVELD­ER/FREDRIK ARFF ?? Skal du kjøpe billetter til Les Misérables på Folketeate­ret, risikerer du å betale mangedoble­t pris hvis du går inn via Google og handler på nettstedet Viagogo.
FOTO: SCENEKVELD­ER/FREDRIK ARFF Skal du kjøpe billetter til Les Misérables på Folketeate­ret, risikerer du å betale mangedoble­t pris hvis du går inn via Google og handler på nettstedet Viagogo.
 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK BERG ?? Nasjonalba­llettens Hedda Gabler- ballett gikk for fulle hus i høst. Noen i salen betalte 1500 kroner for billetten som koster 595 kroner fordi de kjøpte billetter via Viagogo.
FOTO: ERIK BERG Nasjonalba­llettens Hedda Gabler- ballett gikk for fulle hus i høst. Noen i salen betalte 1500 kroner for billetten som koster 595 kroner fordi de kjøpte billetter via Viagogo.
 ?? FOTO: JÖRG WIESNER ?? Billetter til populære forestilli­nger som Tryllefløy­ten i Operaen har vært offer for svartebørs­handel.
FOTO: JÖRG WIESNER Billetter til populære forestilli­nger som Tryllefløy­ten i Operaen har vært offer for svartebørs­handel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway