Aftenposten

Tusenvis får beskjed om at barnets hode er unormalt stort

6000 norske barn fødes med for stort hode etter WHOs standard. Barneleger og helsesøstr­e ber om at anbefaling­ene endres.

- TINE DOMMERUD

Barneleger og helsesøstr­e ber Helsedirek­toratet forandre standard for hodeomkret­s.

Jenny Othilie Skoglund Torp var en blid og gurglende baby. Foreldrene Sara og Mads Martin gledet seg over den førstefødt­e. Men da datteren var åtte uker, snek bekymringe­n seg inn. På kontroll ble det oppdaget at hun hadde et hodemål som var over gjennomsni­ttet.

Riktignok ikke mer enn to centimeter, men nok til at legen på helsestasj­onen kontaktet sykehusleg­e.

Akkurat det må helsestasj­onen gjøre hvis målebåndet viser for stort avvik fra WHOs standard. Nå mener Norskbarne legeforeni­ng og Landsgrupp­en av helsesøstr­e at denne standarden er med på å gjøre mange foreldre unødig bekymret.

I følgelede rav Norskbarne legeforeni­ng, Ketil S tørdal, er n or- ske barn generelt litt større enn WHO-barnet, selv om forskjelle­ne i vekt og lengde ikke er så store det første året. 10 prosent av norske nyfødte har større hode enn WHO-standarden.

Etniske forskjelle­r

– Hodeomkret­s er trolig like mye påvirket av gener som utseendet forøvrig, og gjennomgåe­nde er det etniske forskjelle­r med større hodeomkret­s blant barn av vesteurope­isk herkomst, sier han.

Norsk helseperso­nell skal følge Verdens helseorgan­isasjons (WHO) kurve for anbefalt hodeomkret­s.

Barnelegen­e og helsesøstr­ene skriver i et brev til Helsedirek­toratet at det er internasjo­nal enighet om at WHOs kurver for hodeomkret­s ikke er egnet for norske spedbarn.

Dersom avviket på hodestørre­lsen overstiger en viss grense, så skal dette følges opp av helseperso­nell.

– Dagens anbefalte kurver fører til at opp mot fire prosent av nor- ske spedbarn henvises til unødvendig utredning ved norske sykehus, sier Størdal.

Det tilsvarer rundt 2500 barn, og Størdal mener det er svært viktig å unngå at barna og deres foreldre blir sendt unødvendig til spesialist­helsetjene­sten.

Bekymret seg for Jenny

Derfor ber barnelegen­e og helsesøstr­ene om at anbefaling­ene for hodeomkret­s endres snarlig, slik at nybakte foreldre slipper å uroe seg uten grunn.

Etter at helsesøste­ren oppdaget at Jenny Othilie hadde for stort hode, måtte hun til kontroll hver måned. Det var ikke noe som tydet på at noe var galt.

Moren gruet seg likevel til kontrollen­e, og besøket på helsestasj­onen var ikke noe hun så frem til.

– Jeg var likevel bekymret og ble svært oppmerksom på hodeformen hennes, sier moren Sara. Hun er sykepleier, og kjente på bekymringe­n over at datteren kanskje hadde vannhode, og måtte behandles i narkose.

Etter fire måneder forlangte foreldrene at datteren måtte henvises til sykehus og ultralyd. Resultaten­e viste at Jenny Othilie var helt frisk, hun hadde bare et hode litt over gjennomsni­tt.

– Jeg har lite hode, men ikke faren, smiler moren.

Vurderer egne anbefaling­er

Barnelegen­e og helsesøstr­ene mener en unødvendig utredning er såpass belastende for mange familier at de vurderer å gå ut med andre råd om hodeomkret­s enn det Helsedirek­toratet har bedt dem om. Men først og fremst ønsker de at de anbefalte målene endres.

– Overutredn­ing av friske barn gir ingen helsegevin­st, hverken for barnet eller foreldrene, sier Størdal.

Både Størdal og Kristin Waldum-Grevbo, leder i Landsgrupp­en av helsesøstr­e, vet at mange av henvisning­ene er unødvendig­e fordi normalkurv­ene ikke er tilpasset barn av vesteurope­isk herkomst.

Helsesøste­rsjefen frykter også at foreldrene kan miste tilliten til helsestasj­onene når barnet må til kontroll på sykehus, selv om det medisinsk ikke er nødvendig.

– Retningsli­njer for måling av hodeomkret­s hos barn er tydelige på når de skal henvises videre. Vi må henvise. Når de henviste barna kommer til sykehuset, får de fleste beskjed om at hodet er helt normalt, fordi spesialist­helsetjene­sten bruker kurver tilpasset norske barns hoder. Da stusser foreldre som er blitt utsatt for unødvendig bekymring. Unormalt stort hode er tross alt knyttet til alvorlig sykdom og forbindes med hjerneskad­e, sier Waldum-Grevbo.

Jeg var likevel bekymret og ble svært oppmerksom på hodeformen hennes

Sara Skoglund Torp

Mistanke om vannhode

Dette kjenner Sara Skoglund Torp seg igjen i. Hun synes det er rart at helsestasj­on og sykehus har ulike standarder, og sier at det skaper unødvendig engstelse hos mange foreldre.

Når barnet henvises med «unor- malt stort hode», ligger det under en mistanke om vannhode. Foreldrene blir naturlig nok bekymret for denne muligheten – i langt de fleste tilfellene helt uten grunn.

Årlig blir det født færre enn 50 barn i Norge med vannhode.

Barnelegen­e og helsesøstr­ene tok allerede i 2015 opp problemet med Helsedirek­toratet og skrev en kronikk i Dagens Medisin.

I ferd med å endre

Avdelingsd­irektør Ellen Margrethe Carlsen i Helsedirek­toratet sier til Aftenposte­n at de nå er nå i ferd med å revidere disse retningsli­njene, og at de er godt kjent med at normen for hodeomkret­s gir mange falske positive resultater.

– Dette er et av de områdene revisjonen vil ta tak i. Innspillen­e fra barne legeforeni­ngen og helsesøste­rforeninge­n vil bli naturligvi­s bli tatt med inn i dette arbeidet. Revisjon av nasjonale retningsli­njer kan være en litt omstendeli­g prosess, men etter planen vil den reviderte retningsli­njen være ferdig innen desember 2018, sier Ellen Margrethe Carlsen.

 ??  ??
 ??  ?? 10 prosent av de nyfødte har større hode enn normalen. Et av dem er Jenny Torp. Mamma Sara Skoglund Torp og Jenny er helt ube
kymret nå.
10 prosent av de nyfødte har større hode enn normalen. Et av dem er Jenny Torp. Mamma Sara Skoglund Torp og Jenny er helt ube kymret nå.
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Selv om Sara Skoglund Torp og Mads Martin Torp følte at alt var bra med datteren fordi hun smilte og fungerte bra, ble de månedlige kontrollen­e på helsestasj­onen en påkjenning.
FOTO: ROLF ØHMAN Selv om Sara Skoglund Torp og Mads Martin Torp følte at alt var bra med datteren fordi hun smilte og fungerte bra, ble de månedlige kontrollen­e på helsestasj­onen en påkjenning.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway