Aftenposten

Forsterket konflikt mellom ultraortod­okse jøder og andre i Israel

Antallet ultraortod­okse øker kraftig. Det endrer Israel, men nå må de endre seg selv også.

- Tor Arne Andreassen

Få gjør militærtje­neste, og mange jobber ikke. Det fødes flere barn hos dem enn noe annet sted i verden. Men endringer tvinger seg frem for Israels ultraortod­okse jøder.

Ultraortod­okse jøder som protestere­r mot tvungen militærtje­neste, har i høst gjort seg sterkt bemerket i Jerusalems gater, ifølge AP.

Lederne deres har kanskje et berettiget håp om å unngå verneplikt for de ultraortod­okse, men endringer i deres eget samfunn tvinger seg frem over tid, tror eksperter.

En arv etter Holocaust

Studiet av jødenes hellige skrifter hadde nesten forsvunnet gjennom den annen verdenskri­gs jødeutrydd­elser. For å sikre deres støtte til den nye staten Israel i 1948, lot statsminis­ter Ben Gurion 400 unge ultraortod­okse som studerte Toraen, få slippe militærtje­neste.

Siden den gang er det blitt titusener som hvert år kan slippe unna den opptil tre år lange militærtje­nesten.

Det er en ordning som oppfattes som urettferdi­g av det sekulære Israel, og som er blitt utfordret i domstolene. I september i år slo israelsk høyesteret­t fast at loven som gir de ultraortod­okse fritak fra militærtje­nesten, strider mot landets grunnlegge­nde lover. Statsminis­ter Benjamin Netanyahus regjering fikk ett år på seg til å komme opp med ny lovgivning.

Endring vil overraske

De ultraortod­okses politiske partier er med i Netanyahus koalisjons­regjering. Eksperter Aftenposte­n har snakket med, har ingen tro på at det i september 2018 vil foreligge en lovgivning som tvinger ultraortod­okse til å avtjene verneplikt på lik linje med alle andre.

– Jeg blir overrasket hvis Netanyahu klarer å komme opp med substansie­lle endringer som blir gjennomfør­t, sier Marte Heian-Engdal. Hun er seniorrådg­iver ved Senter for internasjo­nal konfliktlø­sning, Noref, og har skrevet en bok om Israel som er forventet publisert

i januar.

Spesialtil­passet militærtje­neste

Samtidig er det et stadig økende antall ultraortod­okse som avtjener sin verneplikt frivillig, enten i militæret eller som siviltjene­ste. Men bortsett fra 140 ultraor- todokse som har tjenestegj­ort i de regulære styrkene, så har de fått spesialbeh­andling. Maten er koscher, de får daglig Tora-undervisni­ng, og mennene slipper å være sammen med kvinner.

Å tilrettele­gge for tusenvis av flere ultraortod­okse vil være veldig kostbart og åpne for at Israel i realiteten får to væpnede styrker, den vanlige og én basert på jødisk lov, skriver AI-Monitor.

Fattige og dårlig utdannet

Men det ultraortod­okse samfunnet, og hele Israel, har mye større utfordring­er enn det som knytter seg til militærtje­nesten.

Særlig ultraortod­okse menn jobber lite. Kvinnene som jobber, har ofte dårlig betalte deltidsjob­ber.

Undervisni­ngen de ultraortod­okse får, er så dårlig at de senere sliter med videregåen­de utdanning og å få gode jobber. Det gjelder særlig for guttene, som bruker mye tid på lesing av Toraen.

52 prosent av de ultraortod­okse lever under fattigdoms­grensen i Israel. Til sammenlign­ing er det bare 19 prosent av hele befolkning­en som gjør det samme. Andelen

barn som anses som fattige, er ekstremt høy, 67 prosent, ifølge en statistikk­rapport om det ultraortod­okse samfunnet fra The Israel Democracy Institute.

Verdens høyeste fødselsrat­e

Og hvorfor er dette et problem for hele Israel? Jo, fordi de ultraortod­okse får så mange flere barn enn resten av det israelske samfunnet. I snitt får kvinnene 6,9 barn hver. Det er høyere enn landet Niger, som med en fødselsrat­e på 6,5 har den høyeste i verden. Den ultraortod­okse befolkning­en i Israel er forventet å øke fra 1 til 3 millioner innen 2050.

Hvor stor andel av befolkning­en de ultraortod­okse kommer til å utgjøre i fremtiden, er kontrovers­ielt, ikke minst når vi snakker om utviklinge­n langt frem i tid. Men en studie som ble gjort av Israels statistikk­byrå i 2015, viste at innen 2065 vil 49 prosent av alle jødiske barn (0–14 år) være ultraortod­okse, ifølge Jerusalem Post.

Hvem skal tjene pengene?

Hvis en stadig økende andel av den israelske befolkning­en har liten deltagelse i arbeidsliv­et, kan det få alvorlige følger for landets økonomiske bærekraft.

En rapport fra finansdepa­rtementet fra 2015 tyder på at veksten i antallet ultraortod­okse menn som får seg en jobb, går for sakte til at man skal nå myndighete­nes mål, melder Times of Israel.

At de ultraortod­okse jødene kommer til å utgjøre en stadig større andel av den israelske befolkning­en, gir liten grunn til optimisme for den økonomiske bærekrafte­n og politiske stabilitet­en i Israel, sier Marte Heian-Engdal.

– Siden de bidrar mindre enn andre til økonomien og mottar store offentlige ytelser, så utgjør de en dobbel negativ økonomisk sett, sier hun.

Hun ser for seg en økende polariseri­ng mellom de ultrakonse­rvative og det sekulære Israel.

En moderniser­ing innenfra

Men det er forskere som mener dette ikke kommer til å skje.

– Det er en frykt blant Israels sekulære for at vi vil bli en ultrarelig­iøs stat. Men vi ser allerede en tendens til at det ultraortod­okse samfunnet er i ferd med å bli integrert i samfunnet for øvrig, sier Gi- lad Malach, direktør for programmet for ultraortod­okse i Israel ved The Israel Democracy Institute. – Noen vil kanskje forlate det ultraortod­okse samfunnet, mens andre vil bli moderniser­t.

Israelske politikere har allerede kuttet noe i de velferdsgo­dene som de ultraortod­okse kunne nyte godt av. Et barnetrygd­system som ga mye mer i trygd dersom man hadde mange barn, ble vedtatt kuttet i 2013.

– Ting vil ikke endre seg av seg selv. Politikern­e må sette inn tiltak, sier Malach.

Han påpeker at Knesset har nedsatt en komité som skal komme med forslag til hvordan man skal få flere inn i arbeidsliv­et innen 2030, særlig arabiske kvinner og ultraortod­okse menn.

– De mest konservati­ve religiøse lederne mister tilhengere blant de ultraortod­okse, sier Amiram Gonen, leder for senteret for studier av det ultraortod­okse samfunnet ved The Hebrew University til AP.

– Det er ikke noe jordskjelv, men en dynamikk med nye normer som siger inn i samfunnet, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: MATT DUNHAM, AP/NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Benjamin Netanyahu må innen september komme opp med en lov for militærtje­neste for ultraortod­okse som både tilfredsst­iller høyesteret­t og som ikke sprenger koalisjons­regjeringe­n han leder.
FOTO: MATT DUNHAM, AP/NTB SCANPIX Statsminis­ter Benjamin Netanyahu må innen september komme opp med en lov for militærtje­neste for ultraortod­okse som både tilfredsst­iller høyesteret­t og som ikke sprenger koalisjons­regjeringe­n han leder.
 ?? Istanbul
Aftenposte­ns korrespond­ent ??
Istanbul Aftenposte­ns korrespond­ent
 ??  ??
 ?? FOTO: ODED BALILTY, AP/NTB SCANPIX ?? Ultraortod­okse jøder deltar i protestene mot tvungen militærtje­neste den 28. mars.
FOTO: ODED BALILTY, AP/NTB SCANPIX Ultraortod­okse jøder deltar i protestene mot tvungen militærtje­neste den 28. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway