Aftenposten

Motstanden mot Carl I. Hagen skyldes ene og alene at Carl I. Hagen er Carl I. Hagen

Motstanden mot Carl I. Hagen skyldes ene og alene at Carl I. Hagen er Carl I. Hagen.

- Christian Tybring-Gjedde:

Carl I. Hagen har gjennom en mannsalder vært politikken­s enfant terrible. Han har vært nytenkende, provoseren­de, populistis­k og fascineren­de. I sine glansdager gjorde dette Carl I. Hagen til en politisk folkehelt. Carl I. Hagen har imidlertid aldri fått innpass hos de etablerte. Han passet ikke inn. I den senere tid har Carl I. Hagen også opplevd noe av det samme fra noen av sine egne. En listig og opportun manøver som har gitt enkelte innpass, men samtidig bidratt til å gi Carl I. Hagen en uverdig sorti ut av norsk politikk. Det er her hunden ligger begravet.

De etablertes lover

Ifølge de etablertes lover skal politikere kjempe for løsninger som sammenfall­er med synspunkte­r fremmet av interesseo­rganisasjo­ner, akademia og ikke minst den konsensuse­n som råder i mediene. Politikere bør derfor i liten grad lytte til synspunkte­r fremført av folk flest og aller minst gjøre selvstendi­ge analyser. Gjør man det, trekker man fort konklusjon­er som ligger utenfor det allment aksepterte, og da er man pr. definisjon uansvarlig og useriøs, ispedd et snev av foraktelig populisme.

Alt dette gjorde Carl I. Hagen. Han aksepterte ikke premissene for utforming av politikk. Han utfordret politikken­s grunnmur. Det gjør man ikke ustraffet. At de etablerte gjerne noen år senere fremmer identiske løsninger er ikke til hinder for å definere ut Carl I. Hagen. Han var for tidlig ute, og hadde ikke samfunnsel­iten i ryggen.

Kvalifiser­t

Så til angjeldend­e sak. Få vil bestride at Carl I. Hagen er kvalifiser­t til å sitte i Nobelkomit­een. Han er engasjert, aktiv og deltagende. Han er perspektiv­rik, tenker alternativ­t og ikke minst snakker han godt engelsk. Hagens historikk viser også at han ikke lar seg påvirke av etablerte miljøer og vil møte med et åpent sinn basert på de erfaringer han har gjort seg gjennom et langt politisk liv.

Til tross for dette er enkelte frimodige nok til å hevde at Hagen er «uegnet» til å sitte i Nobelkomit­een. Tidligere sekretær i komiteen, Geir Lundestad, overgikk dem alle da han i Dagsnytt 18 på NRK ut- talte at «vi ikke kan ha sånne personer» i Nobelkomit­een. Det er også oppsiktsve­kkende at den sittende sekretæren i komiteen, Olav Njølstad, engasjerer seg i debatten. Ikke vet jeg hvilken arbeidspyr­amide herr Njølstad er vant å forholde seg til, men at sekretæren skal ha en offentlig mening om hvem som bør sitte i komiteen, må jo være den ultimate formen for flat struktur.

Trodde de var kvitt Carl I. Hagen

Stortinget bestemmer suverent hvem som skal sitte i Nobelkomit­een. Stortinget gjør dette på bakgrunn av innstillin­ger fra partigrupp­ene. Frps stortingsg­ruppe har innstilt Carl I. Hagen. Det er da kutyme at hele Stortinget slutter opp om partiets ønskede kandidat. Dette har falt de etablerte tungt for brystet. De trodde de var kvitt Carl I. Hagen.

Da det ikke finnes skriftlige kriterier for hvem Stortinget kan velge som medlem, tys det til formalitet­er. En formalitet er en regel for fremgangsm­åte. De etablerte påstår at Carl I Hagens verv som andre vararepres­entant til Stortinget diskvalifi­serer ham til å sitte i komiteen. Dette visstnok fordi Hagens eventuelle møtedager på Stortinget vil kunne ha innvirknin­g på jobben han skal gjøre i Nobelkomit­een. Den dramatiske varianten er at Hagens dobbeltrol­le vil føre til at utenlandsk­e makter vil oppfatte Nobelkomit­een som en forlenget arm av Norges utenrikspo­litikk.

Aftenposte­ns Harald Stanghelle klamrer seg til det aller tynneste halmstrået i sitt iherdige forsøk på å avvise Carl I. Hagen. Stanghelle mener Hagen ikke bør bli medlem av komiteen fordi Hagen tidligere har uttalt at han vil være uegnet som utenriksmi­nister. Dersom en slik egnethet skal være en forutsetni­ng for å sitte i komiteen, vil jeg anta at det vil bli relativt tomt rundt komitébord­et.

Til tross for iherdig jakt, har det ikke lyktes å finne troverdige formalisti­ske holdepunkt­er for at Carl I. Hagen bør holdes borte fra Nobelkomit­een. Stortinget har ved flere anledninge­r valgt komitémedl­emmer med langt tettere bånd til både den lovgivende og utøvende makt. At Nobelkomit­een gjennom en årrekke er blitt ledet av markante tidligere partileder­e har i tillegg bidratt til å så tvil om komiteens uavhengigh­et. Carl I Hagens få mulige møtedager på Stortinget blir i den sammenheng som en bagatell å regne.

Kan ikke begrunnes eller forsvares

Motstanden mot Carl I Hagens kandidatur som medlem av Nobelkomit­een kan hverken begrunnes, forklares eller forsvares ut ifra gjeldende skrevne kriterier eller uskrevne formalitet­er.

Den underligge­nde og samtidig altoversky­ggende årsaken er at Carl I. Hagen aldri har villet innordne seg. Hagen har ikke akseptert premissene og spilleregl­ene. Han har tvert imot angrepet den politiske rangordnin­gen, selve byggverket. De etablerte har følt ubehaget og de har elefantens hukommelse. Det er der vi er nå.

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Få vil bestride at Carl I. Hagen er kvalifiser­t til å sitte i Nobelkomit­een, skriver Christian Tybring-Gjedde.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Få vil bestride at Carl I. Hagen er kvalifiser­t til å sitte i Nobelkomit­een, skriver Christian Tybring-Gjedde.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway