Aftenposten

Om å ta ansvar

- Arne Jon Isachsen Professor ved Handelshøg­skolen BI

I juni i fjor gikk den britiske statsminis­teren David Cameron ut av britisk politikk. Han fikk folket mot seg i avstemning­en om fortsatt medlemskap i EU. Nei, sa 52 prosent av velgerne, vi vil ikke mer. Straks etter kastet Cameron kortene. Han gikk av som statsminis­ter og trakk seg som leder i Det konservati­ve partiet, etter å ha ledet partiet i mer enn ti år. Og hadde enda ikke rundet de 50. Til tross for at han i forkant hadde sagt at han om folkevilje­n gikk ham imot, ville fortsette som statsminis­ter og arbeide hardt for å forhandle frem en god avtale med EU for Storbritan­nia.

Å ta ansvar for fremtiden

«Jeg tar ansvar og trekker meg», sa Cameron. Han tok ansvar for et dårlig resultat, at de tapte folkeavste­mningen. Som i ikke liten grad skyldtes en feilslått taktikk basert på å spre frykt for hva som vil skje om britene forlater EU. Snarere enn å tegne et bilde av hva Storbritan­nia selv vil med EU og hvordan arbeide for å få det til.

Å ta ansvar for fortiden – en mislykket kampanje for å bli værende i EU – er greit nok. Men har ikke det å ta ansvar også noe med fremtiden å gjøre? Ved å kaste kortene, gå av som statsminis­ter og partileder – noe senere sa han også fra seg plassen sin i Underhuset – er det å ta ansvar? Jeg synes ikke det.

Hva gjorde Gro?

Ved folkeavste­mningen om norsk medlemskap i EU i 1994 stemte 52 prosent av oss for å bli værende utenfor. Presis samme resultat som Cameron opplevde i fjor. Men hva gjorde partileder og statsminis­ter Gro Harlem Brundtland i sakens anledning? Gå inn på TV-serien Da vi styrte landet, første episode, «Fortelling­en om en landsmoder», åtte minutter frem i tid.

Gro er på kontoret klokken åtte om morgenen dagen etter nederlaget. Der sitter Jens Stoltenber­g, Martin Kolberg og et par karer til. «Vi sippet litt», sier Jens i TV-episoden, «det er rimelig etter å ha tapt en folkeavste­mning». Så kommer Gro. Hun tar dem på kornet: «Hvorfor sitter dere her og henger med huet?»

Herreklubb­en strammes opp av landsmoder­en. «Landet må styres videre, også utenfor EU», sier hun.

Overmot som savner sidestykke

Anne Perkins, en kjent og anerkjent kommentato­r i den britiske avisen The Guardian, fremholder at feilen David Cameron gjorde, var ikke å ta innover seg den store risikoen han tok ved å åpne opp for folkeavste­mning om fortsatt britisk medlemskap i EU. Konsekvens­ene av å forlate EU forsto han utmerket godt. Men det å mislykkes i en folkeavste­mning var ham helt fremmed. Hadde han ikke et par år tidligere lykkes med å få 55 prosent av skottene til å stemme for å forbli en del United Kingdom? Var han ikke «wonderboye­n» for hvem allting lykkes? Politikk får preg av et sjansespil­l der han ser seg selv som den sikre vinner. Et overmot som savner sidestykke, konstatere­r Anne Perkins.

Kun å ta ansvar for fortiden, er ikke det egentlig å løpe fra ansvaret? Hva David Cameron gjør når han lar Theresa May ta over som statsminis­ter og partileder. Å ta ansvar også for fremtiden er mer krevende. Gro viser vei. Slutt å henge med huet, styr landet videre!

 ??  ?? Elisabeth Holvik, Erling Røed Larsen, Aksel Mjøs, Helle Stensbak og Arne Jon Isachsen skriver hver mandag om økonomi i denne spalten.
Elisabeth Holvik, Erling Røed Larsen, Aksel Mjøs, Helle Stensbak og Arne Jon Isachsen skriver hver mandag om økonomi i denne spalten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway