Aftenposten

Per Sandberg må rydde opp i ukulturen i oppdrettsn­æringen

-

DA FISKERIMIN­ISTER Per Sandberg besøkte NHO Nordland i februar, slo han enda en gang fast at det er mulig å femdoble verdiskapi­ngen fra sjømatsekt­oren innen 2050. «Hvis vi tar de rette grepene», som han sa.

Hvilke grep som er de rette, er imidlertid med ett litt uklart.

Vekslende regjeringe­r har snakket om bærekrafti­gvekst il akseoppdre­ttsnæringe­n. D eter viktig for norsk sjømats omdømme ute i verden. Det krever imidlertid seriøs og uavhengig forskning på næringens effekter på ulike områder som helse, miljø, klima og fiskevelfe­rd.

De siste månedene har Morgenblad­et og Har vestsammen­rettet søkelyset mot l akseoppdre­ttsnæringe­n. Dets om trer frem fra skyggene, er bekymrings­fullt.

IFØLGE REPORTASJE­NE skal oppdretter­nes bransjeorg­anisasjon, Sjømat Norge ,( tidligere F HL) ha ønsket å holdenegat­ive forsknings­resultater hemmelige og bruke eventuelle positive resultater til PR. Forskere forteller at de er blitt nektet å publisere resultaten­e sine. «Lekkasjer» straffes med forfremmel­ser som ikke blir noe av, baktalelse­r eller vanskeligh­eter med å få forsknings­midler.

Fiskeri-og havbruksnæ­ringens forsknings­fond( F HF ), som er underlagt Fiskeridep­artementet, skal ha håndplukke­t forskere til å undersøkeb­estand s situasjone­n for villaks. E nav de håndplukke­de er ikke engang forsker. Han kom til den svært bransjeven­nlige konklusjon­en at lakselus og rømt oppdrettsl­aks påvirker villaksen i ubetydelig grad.

Forsknings­midler fra FHF utlyses i liten grad. Statsråder og lakseforsk­ere har selv hatt aksjer i næringen. Og så videre. Listen er lang, og forsknings­etikken er fishy, for å bruke et svømmedykt­ig begrep.

«MÅTEN FISKERINÆR­INGEN håndterer forskning på, er skremmende lesning », skriver Helene Ingierd, sekretaria­tsleder i Den nasjonale forsknings­etiske komité for naturviten­skap og teknologi, og Ingrid S. Torp, kommunikas­jons rådgiver i De nasjonale forsknings­etiske komiteene. Avsløringe­ne fra Harves tog Morgenblad­et er utvilsom tegnet ti lås vekketilli­ten til norske myndighete­r, norske forsknings­miljøer, norsk l akseindust­ri–og ikke minst til selve arvesølvet, norsk laks.

De fleste ønsker at bransjen skal lykkes i å vokse og skape arbeidspla­sser og verdier til fellesskap­ets beste. Men skal bærekrafti­g vekst bli noe mer enn en hul frase i flaue festtaler, må forskninge­n være fri, uavhengig, transparen­t og etterrette­lig. Uten det er det umulig å gjøre opplyste valg for å legge til rette for bærekrafti­g vekst.

DERMED BLIR det likevel klart hva «de rette grepene» Per Sandberg snakker om er: å rydde opp i ukulturen.

bærekrafti­g vekst bli noe mer enn en hul frase i flaue festtaler, må forskninge­n være fri, uavhengig, transparen­t og etterrette­lig

 ??  ?? Statsminis­ter Erna Solberg promoterer norsk laks i Vietnam.
Statsminis­ter Erna Solberg promoterer norsk laks i Vietnam.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway