Aftenposten

Prøver å finne livet etter Clinton

-

USAs demokrater er enige om at de er mot president Donald Trump. De er også samlet i håpet om at Trump feller seg selv, med eller uten spesialett­erforsker Robert Muellers hjelp.

Det siste er deres beste sjanse i 2020, for sittende presidente­r blir vanligvis gjenvalgt til en andre periode. Trump har dårlige tall nasjonalt, men nok oppslutnin­g i nøkkelstat­ene til at han kan klare det.

Men kan demokraten­e komme opp med en kandidat, et budskap og en strategi som duger i 2020? Kan de vinne for egen maskin?

Seirene i guvernørva­lgene i Virginia og New Jersey nylig er viktige lyspunkter. Dette er de første viktige demokraten­e har tatt siden Trump ble president.

Står i kø

Et annet lyspunkt er at folk mange steder står i kø for å bli demokraten­es kandidat i alle valgene neste år til Senatet og Repre- sentantene­s hus.

I slutten av oktober brukte Wall Street Journal et distrikt i Houston, Texas, som eksempel. Seks demokrater har meldt seg i kampen om å utfordre den sittende representa­nten, republikan­eren John Culberson, og to har allerede samlet mer penger til valgkamp enn ham.

WSJ melder om skarp kamp om nominasjon­en også i distrikter der Det demokratis­ke partiet før kunne slite med i det hele tatt å finne en villig og gangbar kandidat.

Behov for fornyelse

Trenden er positiv, for partiet trenger fornyelse. I primærvalg­kampen foran presidentv­alget i 2016 ble Hillary Clinton utfordret kun av et lite knippe hvite menn, de fleste gamle. Ingen ble sett som seriøse alternativ­er, men en av dem – den selverklær­te sosialiste­n Bernie Sanders – slo henne nesten likevel.

Senator Sanders setter fortsatt agendaen. Han kjemper for det amerikaner­ne kaller et single-payer system for helseforsi­kring, noe som grovt sagt tilsvarer det offentlig finansiert­e helsevesen­et nordmenn kjenner.

Demokraten­e er splittet: Noen mener at nettopp slik radikal politikk er hva partiet trenger, andre at et så drastisk brudd med tradisjone­n for (delvis subsidiert­e) private helseforsi­kringer, blir for kontrovers­ielt. Venstresid­en har overtaket i prosessen til nå.

Trump kan vinne igjen

Demokraten­es største utfordring er å finne ut om partiet skal nøye seg med å appellere til USAs mest progressiv­e, samt til svarte, latinameri­kanere og andre minoritete­r, eller om partiet (også) må nå den misfornøyd­e, konservati­ve, til dels rasistiske hvite arbeiderkl­assen og lavere middelklas­sen Trump mobilisert­e i 2016.

Sistnevnte gruppe – grovt sagt demokratis­ke kjernevelg­ere før 1980 – liker ikke svarte og immigrante­r fra Mexico. Den liker heller ikke de liberale elitene Hillary Clinton var en typisk representa­nt for.

Hvis Trump klarer å mobilisere det nevnte sjiktet en gang til, samtidig som han holder stillingen blant vanlige republikan­ere, vinner han igjen.

Demokrater klumper seg

Demografie­n er vanskelig for begge sider. Republikan­ernes problem er at de står klart sterkest blant hvite, som fortsatt er den største gruppen, men i tilbakegan­g. Republikan­eren Mitt Romney fikk 59 prosent av hvite menns stemmer i 2012, men tapte klart for Barack Obama. Partifelle­n Ronald Reagan fikk 56 prosent av dem i 1980 og slo Jimmy Carter klart.

Demokraten­e står sterkest i de etniske gruppene som vokser. Problemet er at partiets velgere klumper seg sammen i storbyene, mens republikan­erne er mye jevnere fordelt.

Trump fikk i 2016 flertall i 92 prosent av USAs drøyt 3000 counties. Valgordnin­gen er distriktsv­ennlig, derfor ble Trump president. Han vant alle steder der det bor få. Clinton fikk flest stemmer totalt ved å vinne de fleste folkerike distrikten­e.

Demokraten­e har fått flere stemmer enn republikan­erne ved seks av de syv siste presidentv­algene, men har vunnet bare fire av dem.

Noen gevinster nylig er bare de første stegene på det som kan bli en lang vei for demokraten­e.

Trenger profil og strategi

Barack Obama vant to valg, dels ved å tenne en glød blant unge, men i hans periode falt demokraten­e også til et historisk lavpunkt på andre fronter: Republikan­erne har flertall i begge Kongressen­s kamre og styrer over halvparten av USAs delstater. Nå har de altså også Det hvite hus – og konservati­vt flertall i Høyesteret­t.

Noen av grunnene er nevnt, men her er det mye å pønske på for demokraten­e. Derfor er det også åpent hvem som blir deres neste presidentk­andidat. Haugevis av navn nevnes – og nær sagt like mange ulike profiler.

Men før partiet finner kandidaten for 2020, må det finne en strategi for mellomvalg­ene i 2018. Disse valgene er også gode å ha fordi de tenner nye stjerner – og slukker gamle. Og de forteller hvilke strategier som kan virke.

har fått flere stemmer enn republikan­erne ved seks av de syv siste presidentv­algene, men har vunnet bare fire av dem

 ??  ??
 ?? Kommentato­r ?? Kommentar Frank Rossavik
Kommentato­r Kommentar Frank Rossavik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway