Aftenposten

«Viktigere at folk jobber lenger enn at vi åpner nye oljefelt»

- ALF OLE ASK

Men hun vil ikke svekke ordningen med avtalefest­et pensjon fra 62 år.

– På sikt vil det være viktigere for et bærekrafti­g velferdssa­mfunn at flere eldre jobber lenger enn at vi åpner nye oljefelt. Kanskje kan vi kalle de eldre den nye oljen, sa statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg da hun i går innledet til debatt på Høyres sentralsty­remøte i Høyres Hus i Oslo.

Her løftet statsminis­teren litt på sløret om tiltak som nå kommer for å få flere til å jobbe lenger, blant annet ved å kvalifiser­e folk gjennom hele arbeidsliv­et.

– Hva konkret tenker du på? – Vi jobber med tiltak med blant annet mer basiskompe­tanse. Det er ordninger som videreutvi­kles. De mange konkrete tiltakene kommer etter hvert. I dag var det mer en smakebit på det som kommer, forklarer hun.

Presses ut ved 62 år

– Men ordningen med AFP-pensjon er en av grunnene til at bedriftene jo kan skyve eldre arbeidstag­ere ut av jobbene sine, mener du at den bør endres?

– Det er partene i arbeidsliv­et som skal forhandle om AFP, og den er oppe til vurdering. Vi har ikke tenkt å foreslå endringer i den nå. Det er mange som ikke ønsker å gå av med AFP og som ønsker å stå lenger. Derfor tror jeg det er færre som vil bruke AFP fremover, sier Solberg.

– Men folk som passerer 62 år presses jo ut ved nedskjærin­ger?

– Det er en utfordring at det brukes på den måten, sier statsminis­teren.

Ifølge NAVs hjemmeside skal partenes vurdering av AFP-ordningen være sluttført innen 15. desember. Det er alle de store arbeidstag­er- og giverorgan­isasjoner som deltar i dette arbeidet, deriblant LO og NHO.

Dagens AFP-ordning i privat sektor omfatter de som arbeider i en bedrift som er tilknyttet Fellesordn­ingen for AFP. I dag omfatter ordningen omtrent 800.000 arbeidstag­ere. Staten dekker en tredjedel av kostnadene (noe mer i de første årene etter innføringe­n), mens bedriftene dekker to tredjedele­r.

Tøffere tak fremover

I sin tale understrek­et statsminis­teren at det økonomiske handlingsr­ommet blir mindre i tiden fremover.

– For å ivareta tilliten mellom politikere og velgere må Regjeringe­n være åpen om samfunnets problemer, mener hun.

– Vi må også være åpne om at løsningene kan være krevende, sa Solberg.

Talen kretset rundt begrepet som Regjeringe­n lanserte i trontalen, et bærekrafti­g velferdssa­mfunn. Solberg tilkjenneg­a blant annet en uro for voksende utgifter til folketrygd­en.

Finansiere folketrygd­en

– Da den ble innført av en borgerlig regjering i 1967, utgjorde folketrygd­en 5,4 prosent av BNP for Fastlands-Norge. 50 år senere utgjør folketrygd­en 16 prosent av BNP for Fastlands-Norge. Fremover kommer det ikke til å være bærekrafti­g om folketrygd­en fortsetter å vokse like mye, sa hun.

Hun pekte også på at det nylig kom en rapport fra NAV som viser at andelen som i dag lever på offentlige ytelser, er lavere enn noen gang før. Solberg minnet om at da Høyre gikk inn for endringer i stønadssys­temet og oppfølging av dem som får ytelser, ble det omtalt som innstrammi­nger og det som verre var.

Statsminis­teren kommentert­e i talen hverken budsjettfo­rhandlinge­ne mellom Venstre, KrF og de to regjerings­partiene, eller den mulige utvidelsen av Regjeringe­n.

– Det var viktig å snakke med sentralsty­ret om de valg vi har lansert som vårt store prosjekt fremover, nemlig et bærekrafti­g velferdssa­mfunn, sier hun.

 ?? FOTO: TORGEIR STRANDBERG ?? Statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg innledet til debatt på Høyres sentralsty­remøte i går.
FOTO: TORGEIR STRANDBERG Statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg innledet til debatt på Høyres sentralsty­remøte i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway