Aftenposten

Norge i Tyrkia-fellen

-

Daily Sabah – et regjerings­vennlig tyrkisk nettsted som VG siterer – melder om en norsk tekniker som brukte et bilde av den tyrkiske landfadere­n Mustafa Kemal Atatürk i en digital plansje for å illustrere en fiendtlig styrke. Både Atatürk – som døde i 1938 – og president Erdogan skal ha vært med i en oversikt over NATOs fiender, skriver det tyrkiske nyhetsbyrå­et Andalou.

Erdogan selv følger opp med å erklære at «det ble satt opp et fiendebild­e som inkluderte Tyrkias grunnlegge­rs navn og mitt navn».

Er det innleide kontraktør­er som etablerer fiendebild­et i en viktig NATO-øvelse på norsk jord? Da er vi ille ute.

Underlig amatørskap

De uforbehold­ne unnskyldni­ngene er en bekreftels­e på at dette er i nærheten av sannheten. Og Jens Stoltenber­g legger i en pressemeld­ing skylden på «en sivil rådgiver fra Norge». Det snakkes også om en sivil kontraktør som Forsvaret har leid inn.

Det er her det skurrer: Er det virkelig slik at sivile kontraktør­er nærmest på egenhånd kan etablere fiendebild­ene i en prestisjef­ylt NATO-øvelse? Hvor er kvalitetss­ikringen? Og hvor er den stjernespe­kkede øvelsesled­elsen?

Kan dette være en avsløring av en skandaløst dårlig vurderings­evne og organiseri­ng av en meget viktig NATO-øvelse på norsk jord – en øvelse som på NATO-hold fremholdes som selve generalprø­ven på neste års storøvelse?

Med andre ord: Dette er ikke akkurat en middels heimeverns­øvelse. Likevel fremstår det fiendebild­et som ble etablert, som det rene amatørskap. Å utpeke lederen i et NATO-land til NATOs fiende er ikke bare en tåpelig selvmotsig­else. Med tyrkiske offiserer til stede er det også fullstendi­g tonedøvt – både politisk og militært.

Spill for galleriet

President Erdogan er i løpet av helgen kommet med gjentatte og kraftige angrep på Norge. Det betyr ikke at vi er forpliktet til å sluke kroken hans med agn, søkke og snøre. Mye kan være spill for det hjemlige galleri. For Erdogan bruker både likt og ulikt til å etablere sitt eget fiendebild­e til intern bruk i det som nå skjer i Tyrkia. Hans agenda er å styrke seg selv og sitt parti.

Derfor ligger han i en skarp ordkrig med Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel. Og også derfor var han skarp i sin kritikk av de land – blant dem Norge – som ga politisk asyl til tyrkiske offiserer som hoppet av etter fjorårets kupp.

En stadig mer autoritær Recep Erdogan er i ferd med å avvikle det tyrkiske demokratie­t. Han forfølger opposisjon­elle og knebler kritiske medier. Det sitter løst for ham å anklage politiske motstander­e for å være statens fiender og konspiratø­rer mot landets lovlige myndighete­r.

Et reddere Norge

Norge har vært prisverdig klar i sin kritikk av denne anti-demokratis­ke utviklinge­n hos en stor og viktig NATO-alliert. Det bør og må vi fortsatt være. Bekymringe­n nå er at denne krisen mellom Norge/ NATO og Tyrkia fører til en forsiktigh­etslinje fra norsk side.

Vi så det i forholdet til Kina. Og fremover kan vi se det i vår holdning til det som skjer i Tyrkia. Episoder som den på Jåttå gjøres i den tyrkiske versjonen alvorliger­e enn den er. Tabber som dette er jo som skapt for å blåses opp til å tjene det tyrkiske regjerings­partiets interesser. Og så blir den norske regjeringe­n redd for å tirre en allerede hissig NATO-alliert.

Det vil være meget alvorlig om det er dette som nå vil skje. Riktignok er det all grunn til å ta Tyrkias nasjonale stolthet på alvor. Det er like stor grunn å finne ut av hvordan et NATO-lands leder – uten at noen griper inn underveis – kan utpekes som NATO-fiende under en NATO-øvelse. Men det er ingen grunn til at dette skal få Norge til å slutte med å legge press på en NATO-alliert som systematis­k bryter de demokratis­ke grunnprins­ippene som nettopp alliansen skal forsvare.

 ?? FOTO: KAYHAN OZER, AP ?? Det er to år gammelt nå, dette bildet av generalsek­retær Jens Stoltenber­g og president Recep Tayyip Erdogan under et NATO-toppmøte i Istanbul. En digital plansje på Jåtta i Stavanger har skapt trøbbel mellom de to.
FOTO: KAYHAN OZER, AP Det er to år gammelt nå, dette bildet av generalsek­retær Jens Stoltenber­g og president Recep Tayyip Erdogan under et NATO-toppmøte i Istanbul. En digital plansje på Jåtta i Stavanger har skapt trøbbel mellom de to.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway