Aftenposten

Overgrepss­ak bak lukkede dører i retten i dag

- HANS O. TORGERSEN

«Bekymrings­full seksualise­rt ungdomskul­tur», kaller politiet det de har funnet under etterforsk­ningen av en overgrepss­ak i Oslo.

I dag starter straffesak­en mot to unge menn i Oslo tingrett. Det var under etterforsk­ningen i denne saken at politiet fant en «bekymrings­full kultur».

– Gjennom etterforsk­ningen har politiet sett en trend der deler av ungdomskul­turen er ganske grenseløs, med filming og deling av seksualise­rt adferd, sier KariJanne Lid, lederen for seksjon for etterforsk­ning av alvorlige seksuallov­brudd (SEAS) i Oslo politidist­rikt.

Denne kulturen har forsterket seg i løpet av de siste par årene, mener politiet.

– Vi er bekymret, sier Lid, som ikke ønsker å kommentere straffesak­en mot de to tiltalte. Heller ikke statsadvok­at Torunn Gran ønsker å kommentere saken for å unngå forhåndspr­osedering i mediene.

– Preget av hendelsene

– Min klient ser frem til å bli ferdig med saken, da hendelsene har preget henne i stor grad, og perioden etterpå har vært vanskelig for henne, sier Hege Salomon, bistandsad­vokat for den ene av jentene som er fornærmet i saken.

De andre bistandsad­vokatene i saken ønsker ikke å gi noen kommentar. Det samme gjelder den av forsvarsad­vokatene som Aftenposte­n har vært i kontakt med, advokat Mona Høiness.

Det er to menn som nå er 20 år gamle, som er tiltalt, én av dem for to voldtekter og den andre for én voldtekt. Begge er også tiltalt for forsøk på voldtekt av en jente.

Bak lukkede dører

Den ene voldtekten og voldtektsf­orsøket skal ha ifølge påtalemynd­igheten ha funnet sted da de to tiltalte var bare 15 år gamle og fornærmede var en ung jente. Den ene av de to unge mennene er også tiltalt for å ha filmet og lagret opptak av seksuelle handlinger.

Tingretten har avgjort at både tiltalte og fornærmede skal forklare seg bak lukkede dører, men pressen får være til stede med visse restriksjo­ner.

I begjæringe­n viste forsvarern­e til at saken berører privatlive­t til unge mennesker, og at det ikke vil være forsvarlig at presse og skolevenne­r er til stede under rettssaken.

 ??  ?? Politiover­betjent Kari-Janne Lid.
Politiover­betjent Kari-Janne Lid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway