Aftenposten

I 12 år har Storbritan­nia undergravd Menneskere­ttighetsdo­mstolen

- PER KRISTIAN AALE

John Hirst ble dømt til fengsel på livstid for drap, og han klaget til rettsappar­atet fordi han som innsatt ikke fikk lov til å stemme.

Hirst anket saken helt til Menneskere­ttighetsdo­mstolen i Strasbourg. I 2005 slo domstolen fast at Storbritan­nias totale forbud mot at innsatte i fengsler får lov til å stemme i valg, var et brudd på Den europeiske menneskere­ttighets- konvensjon­en om retten til frie og rettferdig­e valg.

Alle de 47 medlemslan­dene i Europaråde­t er forpliktet til å følge dommer fra Strasbourg. Storbritan­nia har imidlertid nektet å bøye seg. Tidligere statsminis­ter David Cameron uttalte at han ble «kvalm» av tanken på at innsatte kunne få rett til å stemme.

Undergrave­r domstolen

Flere eksperter Aftenposte­n har snakket med, sier at Storbritan­nias nekt har bidratt til å undergrave Menneskere­ttighetsdo­mstolen.

– Når et land som blir sett på som demokratie­ts vugge, ikke følger dommer, er det lettere for autoritære regimer å gjøre det samme. Dette er et virus som sprer seg, mener forskeren Kanstantsi­n Dzehtsiaro­u fra Liverpool-universite­tet.

Han tror at Storbritan­nia trolig har bidratt til at Aserbajdsj­an, ett av verdens mest autoritære regimer, har latt være å løslate en politisk fange – til tross for at Menneskere­ttighetsdo­mstolen for flere år siden slo fast at straffesak­en mot ham var politisk motivert.

Menneskere­ttighetsad­vokaten og jusprofess­oren Bill Bowring tror at Storbritan­nias handling også var årsaken til at Russland i desember 2015 fikk en lov som sier at landets grunnlovsd­omstol kan avgjøre om en dom fra Strasbourg ikke kan implemente­res hvis den bryter med grunnloven.

Europaråde­ts eksperter fastslo i fjor at denne loven bryter med Russlands forpliktel­ser etter Den europeiske menneskere­ttighetsko­nvensjonen. Likevel brukte grunnlovsd­omstolen denne loven tidligere i år da den konkludert­e med at den russiske staten ikke kan betale milliardko­mpensasjon i sak den ble dømt i Strasbourg.

Sikkerhets­nettet smuldrer opp

I en rapport pekte Europaråde­ts menneskere­ttighetsko­mmissær, Nils Muiznieks, på at flere medlemslan­d i Europaråde­t har begynt å utfordre Menneskere­ttighetsdo­mstolens autoritet.

– Konvensjon­ssystemet smuldrer opp når ett medlemslan­d,

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen i Strasbourg har overnasjon­al myndighet, og alle Europaråde­ts 47 medlemslan­d er forpliktet til å følge dommene.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen i Strasbourg har overnasjon­al myndighet, og alle Europaråde­ts 47 medlemslan­d er forpliktet til å følge dommene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway