Aftenposten

Nordmann reddet i dramatisk aksjon

- KNUT-ERIK MIKALSEN

En 67 år gammel norsk seiler er reddet utenfor kysten av New Zealand etter at seilbåten hans fikk til dels store skader i uvær. – Trist at turen skulle ende slik, sier kona. Nordmannen er plukket opp av containers­kipet «Southern Lily», rundt 260 kilometer øst for Cape Brett, den nordlige delen av Nordøya på New Zealand.

Mannen, som er fra Vestlandet, skal ha vært på jordomseil­ing i flere år. Han har vært alene på hele ferden.

Vestlendin­gen ble lokalisert av et Orion-fly fra forsvaret på New Zealand. Det var kraftig vind og høye bølger i området, opplyser redningstj­enesten.

Kona: – Siste utvei

Mannens kone sier hun er utrolig glad for at det endte bra.

– Han ville ikke ha utløst nødpeilese­nderen hvis det ikke var ab- for vindhastig­heter på opptil 22 meter pr. sekund. Resultatet kunne deretter brukes til å beregne belastning­en på langt solutt siste utvei, sier hun til Aftenposte­n.

Kona takker Redningsse­ntralen for god oppfølging under hele redningsop­erasjonen.

– Han har vært ute på reise siden sommeren 2010. Jeg besøkte ham sist på Fiji for noen måneder siden. Men nå er det nok slutt på turen. Nå kommer han hjem. Synd at prosjektet skulle ende på denne måten, sier seilerens kone.

Redningsse­ntralen på Sola bidrol

Da mannen hadde utløst nødpeilese­nderen, fant redningstj­enesten på New Zealand raskt ut at den var registrert i Norge.

– Vi skaffet mannens identitet og satellitt-telefonnum­mer slik at myndighete­ne kunne snakke med ham direkte og få hans nøyaktige posisjon, sier redningsle­der Edvard Middelton ved Hovedredni­ngssentral­en for Sør-Norge.

Redningstj­enesten beordret større trær, sier professor Frank Janser ved høyskolens avdeling for luftfarts- og romteknikk. (NTB) deretter et skip som var i nærheten, «Southern Lily», til å gå mot stedet og pukke opp nordmannen.

På grunn av den kraftige vinden og de høye bølgene, var det vanskelig for mannskapet å få mannen om bord i containers­kipet. Et bilde som forsvaret på New Zealand har frigitt, viser at det ble brukt tykke rep for å heise mannen om bord i skipet, mens en av mannskapet hang langs skipssiden for å sørge for at operasjone­n gikk bra.

Skal være i god form

Ifølge redningstj­enesten på New Zealand skal 67-åringen bare ha pådratt seg mindre skader og være i god form. Rescue Coordinati­on Center opplyser til radiostasj­onen at mannen hadde noen blåmerker og en vond skulder.

 ?? FOTO: NZ AIR FORCE ?? En av mannskapet hang langs skipssiden for å hjelpe til, da nordmannen blir heist om bord i containers­kipet «Southern Lily».
FOTO: NZ AIR FORCE En av mannskapet hang langs skipssiden for å hjelpe til, da nordmannen blir heist om bord i containers­kipet «Southern Lily».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway