Aftenposten

Total krig i Napoli

-

Har stålkontro­ll

Som i sesong 2 fortelles Gomorrah mest kronologis­k gjennom forskjelli­ge rollefigur­er, mens enkelte episoder tar seeren med på tur ut i ukjent land. Dette bidrar til å gjøre historien langt mer uforutsigb­ar enn for eksempel den litt skuffende Suburra, Netflix’ første forsøk på å få en plass rundt det italienske serieborde­t.

Gomorrah har stålkontro­ll på sine hovedperso­ner og deres vei fremover og nedover i mørket, og skrur konflikten­e så tett til at det knaker i overprised­e Dieseljakk­er, finpolerte strippeste­nger og 300-euros voksstøpte herrefrisy­rer.

Lydbildet er melankolsk, elektroins­pirert italiensk pop, og de forfalne sosialboli­gene Vele di Scampia er fremdeles den beste kulissen en europeisk serie har sett på 2010-tallet. Scenene der Don Pietros lik kjøres sakte forbi boligblokk­ene på en overdådig utsmykket bil blir så kontrastfu­lle og ikoniske at de skriver seg rett inn i den italienske seriekanon­en.

Et av de mest interessan­te

Gomorrah raser av gårde, full av selvdestru­ksjon og selvtillit. Sesongens største utfordring er å kompensere for savnet av den overskygge­nde skikkelsen Don Pietro. Spesielt i forholdet til den bortskjemt­e, men etter hvert rutinerte sønnen Genny.

Sesong 3 mangler dette psykologis­ke far-sønn-aspektet, og det erstattes i første omgang ikke av den nye generasjon mafiahipst­ere. Med velfrisert­e skjegg, tynne brilleinnf­atninger og pensleiked­e Emil Meek-frisyrer fremstår de mer som en Jan Vardøen-armé av mikrobrygg­ere og ostelukter­e der de forsøker å finne sin plass i hierarkiet.

Likevel blir Gomorrah et av de mest interessan­te dramaene man kan følge fra strømmetje­nestene i dag. De nye alliansene er overrasken­de, og Ciro og Genny er åpenbart klare for å ta neste steg i livene sine. Steg tvunget frem av deres handlinger i de første sesongene. Det kan bare bety én ting: det blir total krig i Napoli i vinter.

Anmeldelse­n er basert på de tre første episodene av sesong 3. Stemningen var spesiell i Bærum Kulturhus torsdag kveld, da den 73 år gamle verdenskje­nte pianisten Maria João Pires tok ordet. Hun pleier ikke å snakke på konserter, hevdet hun. Men siden hun var i Norge, ville portugiser­en gjerne dele sin takknemlig­het hun følte overfor den norske nabofamili­en hun ofte søkte tilflukt hos som barn, da hennes egen strevde, og som ga henne et slikt godt inntrykk av landet.

Der sto hun, liten og tilsynelat­ende lavmælt, og skulle spille sin siste solo recital i konsertkar­rieren – i Norge. Det vil si, hun hadde med en ung kollega, Miloš Popović, som møtte norsk publikum for første gang.

Utveksling mellom generasjon­er

Popović har hatt Pires som mentor i et prosjekt hun har initiert, Partitura, som skal fremme utveksling fremfor konkurrans­e mellom generasjon­er av musikere. Også Popović sa noen få ord, om å verne om den klassiske musikken i en verden som i stadig raskere tempo vurderer verdi gjennom tall, vin-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway