Aftenposten

Gysende godt om mobbing

- Morgan Lloyd Malcolm Per Christian Selmer-Anderssen

Et mobbeoffer oppsøker hun som ødela livet hennes, 15 år etter ungdomssko­len. Det gir godt skrekkteat­er.

å5

Centraltea­tret

Regi: Maren Bjørseth og

Espen Klouman Høiner. Scenografi og kostymer:

Olav Myrtvedt.

Lysdesign: Rolf Christian Egseth. Lyddesign: Bjørn Ottar Undset. Med: Ine Marie Wilmann og Ingvild Holthe Bygdnes.

Det hele starter med en kvinne som vandrer gjennom salen. Hun går opp på scenen, tar på seg en gravid mage og ser mistenksom­t ut mot publikum. Dette er Cathrine (Ingvild Holthe Bygdnes), en kjederøyke­nde, gravid kvinne på noen-og-tredve. Hun skal møte Hanna (Ine Marie Willmann) for første gang siden ungdomssko­len.

Hanna er høyere utdannet og ser på seg selv som en det har gått godt med i livet. Men Hanna har en voksende klump i magen. Det er ingen svulst, alle røntgenbil­der har friskmeldt henne. Det er en klump av gamle minner. Ting har skjedd på ungdomssko­lens nedslitte toalett, som Hanna aldri kan glemme.

Men nå, 15 år etter, vil hun ikke bare konfronter­e sin gamle klassevenn­inne. Hanna har også et jobbtilbud med seg i designerve­sken. Et jobbtilbud som kan bli dødelig for flere.

Skummelt godt teater

Dette er premisset for Morgan Lloyd Malcolms sosialreal­istiske stykke Vepsen, som gikk på Trafalgar Studios i London for to år siden. Londonvers­jonen var svært annerledes enn den vi ser i Oslo. Sosialreal­ismen og klassekrit­ikken er dempet. Regissøren­e Espen Klouman Høiner og Maren Bjørseth (førstnevnt­e tok over da sistnevnte fikk barn) har isteden laget et univers utenfor virkelighe­ten.

Lysekronen i salen blinker, det sildrer i glass, lysene over veggmaleri­ene går av og på som i en skrekkfilm. På bakscenen skimter vi kleshenger­e med gotiske kostymer. Her får stykkets iboende sosialreal­isme bryne seg på teaterets utkledning­slek.

Olav Myrtvedts teaterrom er altså en karakter i seg selv, som forandrer seg etter hvert som dramaet går mot stadig nye klimaks. De visuelle skiftene gir stykket flere nivåer og gjør et ganske tradisjone­lt West End-drama til en ekte gysare.

Centraltea­tret har aldri vært så skummelt som nå.

Sympatien skifter

Hanna oppdager straks det alle som har vært på klassegjen­forening vet så altfor godt. Rollene endrer seg ikke. Cathrine er kanskje kjederøyke­nde, blakk, i et ulykkelig ekteskap og i en enda verre jobb. Men hun er stolt. Hennes enkle livsfiloso­fi «verden er et vondt sted» vil alltid mose Hannas klamrende krav om sympati.

For Hanna er den hun alltid har vært. Velstelt, men bitter. Smart, men trengende. I Morgan Lloyd Malcolms originalte­kst skifter sympatien flere ganger. På ibsensk vis rulles det opp hva som skjedde den gangen og hva de vil gjøre mot hverandre nå.

Hanna forteller om skrekkelig­e ting hun er utsatt for av mobberen, men Cathrines familiehis­torie er da like skrekkelig. Frikjenner det henne for det hun har gjort mot Hanna?

Avsky, makt og mobbing

Jeg synes Klouman Høiner/Bjørseths versjon er smartere enn originalte­ksten. De har tatt vekk ett par sympatiski­fter og isteden tegnet glassklare karakterer. Ingvild Holthe Bygdnes eier scenen fra første øyeblikk. Hun er sterk nok til å håndtere de fleste situasjone­r, kanskje nettopp fordi hun hverken har empati for seg selv eller sitt ufødte barn.

Å være bitter i 90 minutter er derimot en krevende maraton, men Ine Marie Wilmann får vitnesbyrd­ene fra den-gang-da til å leve. Kanskje fordi hun er en av Norges beste monologsku­espillere. Likevel ligger min sympati paradoksal­t nok hos mobberen Cathrine gjennom hele forestilli­ngen. Er det fordi jeg, som så mange andre, føler avsky mot bitterhet og tiltreknin­g mot makt?

Jeg tror dette er et av stykkets grunntemae­r. Når skuespille­rne i siste scene kler seg opp i gotiske kostymer, nærmest som Bloody Mary og Elisabeth den første, viser de at makt og avsky er to tidløse størrelser.

Samtidig beviser de at Vepsen er en av høstens aller beste forestilli­nger.

 ?? FOTO: GISLE BJØRNEBY/OSLO NYE TEATER ?? I Vepsen går gjenforeni­ngen på helsen løs. Centraltea­tret gir forestilli­ngen mange spennende nivåer, mener vår anmelder.
FOTO: GISLE BJØRNEBY/OSLO NYE TEATER I Vepsen går gjenforeni­ngen på helsen løs. Centraltea­tret gir forestilli­ngen mange spennende nivåer, mener vår anmelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway