Aftenposten

Til månen eller til helvete? Språk i internasjo­nal politikk.

- Kjell Terje Ringdal Førstelekt­or i retorikk, Høyskolen Kristiania og leder av Washington­seminaret

Det Trump kan brukes til, er å være en katalysato­r for å etablere et nytt politisk språk for anstendige politiske partier over hele verden.

Det er 100 år siden John F. Kennedy ble født, og det er ett år siden Donald J. Trump ble valgt til president av en stadig mer splittet nasjon.

JFK holdt elegante og optimistis­ke taler om å samarbeide og strekke seg mot månen. Noen tiår senere får det samme landet en president som gir råd om hvordan man skal «grab them by the pussy» og vil isolere seg fra verden og bygge mur mot Mexico.

Der Kennedy åpnet seg mot verden og ville ut og opp, vil Trump, bokstaveli­g talt, ned. Trump er blitt den moderne platonske hulelignel­sen som projiserer sine egne dystre fantasier på klodens hulevegg.

Det er i og for seg spennende å analysere en mann som ikke evner å fullføre et resonnemen­t, er språklig funksjonsh­emmet, har et ordforråd som et barn, er aktivt uvitende og synes å være dypt tilfreds med å være Donald J. Trump. Det han kan brukes til, er å være en katalysato­r for å etablere et nytt politisk språk for anstendige politiske partier over hele verden.

Språkanaly­sen

Donald J. Trump forstår livet som en forretning­smessig jungel, der de fleste er fiender – og at alt kan forhandles, reforhandl­es eller saksøkes. Det store spørsmålet er dessuten om det er mulig å sette en politisk merkelapp på mannen. Å kalle ham populist og fascist, er å gi ham kredibilit­et som politisk tenker. Trump er hverken populistis­k eller fascistisk, fordi disse ideene krever en ideologi, en grunnlegge­nde tenkning. Han er politisk retningslø­s, en alligator, drevet av instinkter. Vi har altså å gjøre med en ikke-politiker hvis reflekser i beste fall kan minne om politiske ideer.

Trump har en språklig stil som preges av innfall, uten begynnelse eller slutt. Historiene bygger på abrupte ordsammens­tillinger, han begynner et sted, fortsetter et annet og avslutter et sted han selv ikke hadde planer om. Han er anti-retoriker:

«Hør nå, å ha kjernefysi­sk – min onkel var en stor professor og vitenskaps­mann. Gode gener, meget gode gener, OK, meget klok, Wharton School of Finance, meget god, meget smart – du vet, at hvis du er en konservati­v republikan­er, hvis jeg var en konservati­v republikan­er, hvis, altså, OK, hvis..... (....) Å, ja, så prøver de å skade – det er derfor jeg alltid begynner med: Gikk på Wharton, var en god student, gikk der, gikk der, gjorde det, skapte seg en formue.» (Fra valgkampta­le, 2016).

Kjennetegn­et for Trumps taler er at ordene triller ut i en slags assosiativ innfallsme­tode.

Jeg har selv stått noen få meter fra Trump og hørt en av hans taler under valgkampen i fjor. En slett forestilli­ng, men effekten hos et frådende frustrert publikum var formidabel når ord som «muslim», «drap», «fake news» og «crooked Hillary» ble slynget ut.

Et nytt politisk alfabet

Og slik kan vi fortsette. Vi kan analysere oss til døde. Vi kan konkludere med at han er svak og ikke spesielt sympatisk. Men på et sykt vis virker det. Han speiler den frustrasjo­nen som rir verden. Han er en febersyk bekreftels­e på manges følelse: Verden fungerer ikke for meg. Han snakker ikke fra et varmt hjerte, men fra et annet effektivt sted, nemlig «levra».

Trumps mørke, dystopiske blikk bekrefter suget etter løsrivelse­r fra EU, selvstendi­ghetskrav i Spania og Italia, brexit, skepsis til EØS, ekstreme høyreparti­er, steinrike anti-politikere og frykt for alt som lukter av åpenhet og samarbeid.

Det grumsete populistsp­råket har fått et fotfeste, både hos middelklas­sen og de utslåtte:

På min seneste reise i USA møtte jeg en tigger. Sliten, hengende over rullatoren. Jeg ga henne noen dollar og spurte hvem hun hadde stemt på. «Trump is my president», smilte hun tannløst. «Han har makt. Han kommer til å få ting gjort.»

Her kan vi ane svaret. Så langt har ingen politiker hjulpet henne, så hvorfor ikke satse på en rik og tilsynelat­ende kraftfull mann? Forfattere­n Siri Hustvedt, bosatt i USA, fortalte meg om det hun tror er årsaken til situasjone­n: ydmykelse og sinne. Velgerne føler seg ydmyket og oversett og svarer med et rasende hevnvalg.

Hva kan så ansvarlige partier gjøre for å tette igjen det gapet som produserer velgergrup­per som heier på anti-politikk og anti-establishm­ent?

Når det velges milliardær­er som presidente­r hvis fremste argument er at de er rike og ikke er politiker, må det gjalle i alarmklokk­ene hos de etablerte partiene hjemme og ute. Hva blir fremtidens politiske språk? Ikke bare som protest, men for å styre og utvikle land.

Fyr opp språket med verdier

Kanskje det politiske Norge nå kommer til å kaste stortingsp­roposisjon­er på meg, men jeg våger å utfordre samtlige partier til å se nærmere på hvordan de snakker til sine velgere. De må spørre seg: Hva er grunnlaget for hvordan vi snakker? Verdier eller strategi? Dialog eller duell?

Man må forandre hvor i kroppen budskap blir skapt. Bruk hjertet som den fremste ordsmeden. Glem hodet, stammesprå­ket og rasjonalit­eten et øyeblikk. Snakk om verdier og følelser. Snakk om frykt, håp og forandring fremfor statistikk­er, forlik og budsjetter. Fortell historier. Tvil gjerne. Snakk sant. Selv når det er til egen ugunst. Er du redd? Si det. Vil du kjempe for det du tror på, selv om du taper stemmer? Gjør det. Sint? Vis det. Glad? Smil bredt.

Hvorfor skal høyrepopul­ister ha enerett på disse effektive grepene? Populisttr­ollet sprekker når det blir møtt med sin egen resept. Svar med en retorisk motild.

Vi drømmer om en god verden for oss selv og våre barn. Snakk om det du tror kan gjøre livet bedre. Kjemp for alt hva du har kjært (ja, tenk det).

Hvor ble det for øvrig av verdiene og ideologien­e i høstens valgkamp? Arbeiderpa­rtiet og Høyre skiftet sine tidligere klare rød- og blåfarger til den ganske så usexy beige, der de løp rundt og stjal hverandres politiske klær mens de mumlet forlik med hardt sammenknep­ne lepper.

Kjære anstendige politikere: gjenskap et språk og et moralsk-politisk alfabet som kan bygge verden, skape håp og skue mot himmelen igjen.

 ?? FOTO: LEE JIN-MAN, AP/NTB SCANPIX ?? «Ikke test oss», advarte Donald Trump regimet i Nord-Korea da han talte til nasjonalfo­rsamlingen i Sør-Korea 7. november.
FOTO: LEE JIN-MAN, AP/NTB SCANPIX «Ikke test oss», advarte Donald Trump regimet i Nord-Korea da han talte til nasjonalfo­rsamlingen i Sør-Korea 7. november.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway