Aftenposten

La Norge forbli prakteksem­pelet på at konflikt kan løses gjennom tillit

- Milan Aran (18)

Nei til generell bevæpning av politiet.

I en ny undersøkel­se Politihøys­kolen har gjort blant Politiets Fellesforb­undets medlemmer, svarer 80 prosent av politifolk­ene at de ønsker å bære våpen. Dette er en økning på 60 prosent siden forrige undersøkel­se, som var i 2011, og tyder på at man er svært preget av terrorangr­ep de siste årene. Jeg mener at bevæpning av politiet vil bidra til mer frykt, et økende våpenkappl­øp og ikke bør innføres.

Våpenkappl­øp mellom politiet og kriminelle

Trusselbil­det har naturligvi­s endret seg siden 2011. Vi står overfor trusler fra ekstremist­er og terroriste­r, og våre naboland er blitt rammet av ekstreme handlinger. Bevæpning av politiet vi føre til våpenkappl­øp mellom politiet og kriminelle, en utvikling vi ikke kan starte.

Ifølge Dagbladet er ti politimenn blitt drept under tjeneste siden krigen, to av disse med våpen. Jeg er redd for at tallene vil øke dersom vi går inn for generell bevæpning, nettopp på grunn av våpenkappl­øpet. I Sverige skader politiet fire ganger flere borgere enn norsk politi gjør. Det finnes en pris for generell bevæpning av politiet, og den prisen er for høy.

Bygger tillit i befolkning­en

I det norske samfunnet er det slik at politiet skal være tillitsmen­n for folket. Vi skal føle oss trygge i politiets nærvær og ikke være redde for å ta kontakt med en tjenestema­nn man ser på åpen gate. Når politiet nå bærer våpen på hoften, signaliser­er det at makten er mer villige enn før til å bruke vold og trusler mot egen befolkning. Et ubevæpnet politi er et samfunnsgo­de i seg selv. Det sender et signal om at konflikter kan løses på fredelig vis og bygger tillit mellom politi og befolkning.

En siste utvei

I land som har innført generell bevæpning, for eksempel i Tyrkia, så vet vi at folket er redde for politiet i større grad og ikke ønsker å ta kontakt med dem. Jeg frykter en slik utvikling i Norge. Med dette og et økende våpenkappl­øp mellom kriminelle og politi, så vil ikke Norges gater føles like trygge. En generell bevæpning er ikke veien å gå. La Norge forbli prakteksem­pelet på at konflikt kan løses gjennom tillit og ikke frykt. Å ty til våpen bør alltid være en siste utvei, ikke en første utvei. lærerne de allerede har. Finnmark, derimot, er fylket som gjør det svakest på nasjonale prøver.

Dersom lærernorme­n til Knut Arild Hareide og KrF blir gjennomfør­t, vil Oslo få hele 537 nye lærere, mens Finnmark ikke vil få en eneste. Med andre ord er dette en distriktsf­iendtlig politikk som bare hjelper de største og mest sentralise­rte kommunene. Hvordan vil det-

 ?? FOTO:GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Det finnes en pris for bevæpning av politiet, og den prisen er for høy, skriver Milan Aran (18). Her fra en politiøvel­se i 2010.
FOTO:GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Det finnes en pris for bevæpning av politiet, og den prisen er for høy, skriver Milan Aran (18). Her fra en politiøvel­se i 2010.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway