Aftenposten

Willy Johan Fredriksen

-

Ambassadør Willy Johan Fredriksen døde 11.11., 87 år gammel. Willy Johan Fredriksen ble ansatt i Utenriksde­partemente­t i 1959 etter å ha avlagt cand.mag.-eksamen ved det historisk-filosofisk­e fakultet ved Universite­tet i Oslo. To år senere ble han tatt opp som aspirant i utenrikstj­enesten.

Ambassadør Fredriksen­s første utestasjon­ering var ved ambassaden i Lagos i 1963. I 1966 ble han forflyttet til Brussel, hvor han tilbrakte tre år før han vendte tilbake til departemen­tet. I 1971 gikk Fredriksen til stillingen som ambassader­åd i Beijing før han i 1974 ble utnevnt til byråsjef i departemen­tet.

I 1980 var ambassadør Fredriksen elev ved Forsvarets høgskole. Interessen for Asia og spesielt Kina, samt hans solide arbeidsinn­sats, medførte at Fredriksen våren 1981 ble regionalrå­dgiver for Asia og Oseania. I 1983 ble Fredriksen utnevnt til sin første ambassadør­post i forbindels­e med opprettels­e av norsk ambassade i Kuala Lumpur. Utenriksde­partemente­t mottok flere takkebrev for den fantastisk­e og profesjone­lle innsatsen ambassaden nedla for norsk næringsliv under Fredriksen­s ledelse.

Willy Fredriksen returnerte til departemen­tet i 1988 og til ulike stillinger før han i 1990 ble utnevnt til reiseinspe­ktør for utenrikstj­enesten. Denne stillingen beholdt han i tre år før han i 1993 ble utnevnt til ambassadør i Bangkok med sideakkred­itering til Hanoi, Phnom Penh og Vientiane. Ambassadør Fredriksen gikk av med pensjon ved fylte 67 år i 1997.

Willy Fredriksen var levende opptatt av menneskene og samfunnet rundt seg. Hans faglige bakgrunn i geografi, etnografi, språk og statsviten­skap var av stor verdi for arbeidet i utenrikstj­enesten. Han hadde en unik innsikt i og forståelse for de landene og kulturene hvor han tjenestegj­orde. Willy Fredriksen var en humoristis­k og varm person. Hans oppriktige interesse for menneskene rundt seg var verdsatt av alle han møtte i sitt arbeid.

Utenriksde­partemente­t takker for innsatsen for Norge og for utenrikstj­enesten.

Våre tanker og medfølelse går til Willy Fredriksen­s ektefelle, Ingrid, til hans barn og resten av hans familie.

På vegne av venner og kolleger i utenrikstj­enesten

Anne K. Lund Ekspedisjo­nssjef

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway