Aftenposten

Overvåking av uskyldige mennesker løser ikke verdens ondskap

- Anne Siri Koksrud Bekkelund Politisk økonom i Civita

Overgrep mot barn er noe av det aller verste de fleste a voss kan tenke seg. At det finnes store, verdensoms­pennende, inter nettbasert­e nettverk der overgrepen­e både planlegges og spres, er s åren og skjaer ondskap at d eter vanskelig å begripe.

Og det er ikke bare overgrep mot barn som foregår på nettet: Det planlegges terrorisme, det kjøpes og selges narkotika, våpen og seksuelle tjenester. Slik all annen virksomhet er digitalise­rt og har flyttet seg til nettet, har selvsagt også den kriminelle virksomhet­en gjort det.

Så hva kan vi gjøre?

Det intuitive svaret er like enkelt som det er farlig: stadig mer overvåking og kontroll.

Det er dette justismini­ster Per-Willy Amundsen (Frp) ønsker. Nylig gjentok han Fremskritt­spartiets forslag om at alle IP-adresser skal lagres i et halvt år. Det samme forslaget fremmet KrF tidligere i år. Det betyr kort sagt at staten alltid skal kunne vite hvem som har besøkt hvilke nettsider når.

Kan undergrave demokratie­t

Hvilke nettsider du besøker, er personsens­itive opplysning­er.

Bare spør en som oppsøker informasjo­n om psykisk sykdom eller abort, for deretter å åpne en chat med noen man kan snakke med om selvmordst­anker.

Amundsen har uttalt at han ikke har noen forståelse for at folk skal ha behov for å skjule IP-adressen sin. Både Amundsen og KrF viser her en grunnlegge­nde mangel på forståelse for hvorfor vi trenger personvern. Og dét midt i en tid hvor vi får stadige eksempler på misbruk eller skjødesløs håndtering av informasjo­n fra både statlige og private aktører, og hvor EU innfører nye og strengere regler på området.

Mennesker har en ukrenkelig rett til tankefrihe­t – til et rom som bare er sitt. Vi har rett til å tenke og mene hva vi vil uten å måtte frykte at staten, private selskaper eller andre privatpers­oner skal kunne få vite hva vi har sagt, tenkt eller ment, uten vårt samtykke.

Å fjerne denne muligheten kan vaere direkte skadelig for den enkelte og for samfunnet. Forskere mener de allerede kan se en «chilling effect» i USA. Når folk ikke våger å si hva de mener, kan det undergrave den offentlige debatten og dermed selve demokratie­t.

Avvikler personvern­et

«Hvis vi bare kan redde ett barn» er en effektiv kommunikas­jons strategi som lett kan få oss til å glemme uforholdsm­essigheten i summe nav inngrep som avvikler personvern­et.

Dessverre er det ikke engang sikkert at det er sant. Det finnes fremdeles ingen beviser på at masseoverv­åking gir resultater.

Høystakken blir kanskje større, men nålen forblir like vanskelig å finne.

 ??  ?? Hver onsdag skriver Anne Siri Koksrud Bekkelund eller Andreas C. Halse om norsk politikk. Bekkelund kritiserer de borgerlige, mens Halse kritiserer venstresid­en.
Hver onsdag skriver Anne Siri Koksrud Bekkelund eller Andreas C. Halse om norsk politikk. Bekkelund kritiserer de borgerlige, mens Halse kritiserer venstresid­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway