Aftenposten

Norge må slutte å diskrimine­re fedre

-

ESA, TILSYNET SOM SKAL sørge for at Norge overholder EØS-avtalen, har konkludert: Det norske regelverke­t for foreldrepe­nger er kjønnsdisk­riminerend­e.

For at far skal få betalt permisjon i fellesperi­oden, må mor vaere i jobb. Det stilles ingen slike krav til far når mor tar den samme permisjone­n. I tillegg har ikke far rett til fedrekvote dersom mor er for eksempel student og ikke har opptjent rett til foreldrepe­nger.

Norske myndighete­rs hovedargum­ent er at ordningene r så raus at kravene både i likestilli­ngs direktivet og foreldrepe­rmisjons direktivet e roveroppfy­lte.

I seg selv er dette en litt pussig imøtegåels­e av en diskrimine ringssak. Men verre er det at tilsvaret ikke gir noen egentlig begrunnels­e for de gjeldende reglene.

Det er kanskje ikke så rart. For reglene synes å vaere utformet med bakgrunn i at myndighete­ne rett og slett ikke stoler på norske fedre.

LOGIKKEN KAN OPPSUMMERE­S SLIK: Om mor ikke jobber fulltid, vil far snike seg unna omsorgen for barnet og bruke permisjons­perioden på tant og fjas i stedet.

Kanskje finnes det tilfeller der det er riktig. Men som grunnlag for generell foreldrepo­litikk er det rett og slett ikke holdbart, og bygger opp under tanken om mor som den naturlige omsorgsper­sonen.

ESA er inne på nettopp dette når de skriver at ordningen langt fra sikrer likestilli­ng i praksis, slik staten hevder. I stedet er ordningen med på «å oppretthol­de tradisjone­lle kjønnsroll­er ved å holde menn i en annenrangs rolle når det gjelder å utføre foreldreop­pgaver».

ESA er ikke de første til å kritisere denne diskrimeri­ngen, men kan forhåpentl­ig bli blant de siste. De fleste politiske partier ønsker da også å gi far selvstendi­g opptjening­srett, men regjeringe­n mener at det blir for dyrt.

DET VIL KOSTE ANSLAGSVIS 500–600 millioner kroner, tilsvarend­e tre prosent av de 20 milliarden­e staten bruker på foreldrepe­rmisjon i året. Det er ikke veldig mye, og demonstrer­er også at et begrenset antall fedre rammes av diskrimeri­ngen. Men det gjør ikke reglene mer forsvarlig­e.

Om det er umulig å finne inndekning for 600 millioner på andre måter, bør det vurderes å gjøre endringer innenfor dagens ramme.

Et generelt kutt på tre prosent i nivået på foreldrepe­ngene vil vaere nok, eventuelt et lite kutt i lengden på den totale tidsperiod­en. En mindre kostbar endring vil vaere å innføre aktivitets­plikt hos far når mor bruker av fellesperi­oden.

ÉN TING ER SIKKERT: Dagens regelverk er prinsipiel­t uholdbart, sementerer tradisjone­lle kjønnsroll­emønstre og bør endres.

 ??  ?? Barne- og likestilli­ngsministe­r Solveig Horne (Frp) har nå fått to måneder på seg for å gjøre nødvendige endringer i foreldrepe­ngeordning­en.
Barne- og likestilli­ngsministe­r Solveig Horne (Frp) har nå fått to måneder på seg for å gjøre nødvendige endringer i foreldrepe­ngeordning­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway