Aftenposten

Sakene som hjemsøker Israels statsminis­ter

- KJETIL HANSSEN

Søndag ble Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu grillet i fire timer av politiette­rforskere om mulige bestikkels­er.

Etterforsk­ningen som kalles «Sak 1000», har hjemsøkt Netanyahu i hele år. Den dreier seg om hvorvidt statsminis­teren og hans kone Sara har mottatt rådyre gaver i motytelse for politiske tjenester. Netanyahu selv stempler saken som en politisk heksejakt.

Israelsk FBI

Klokken 17 søndag møtte politifolk fra Lahav 433 – et slags israelsk FBI – opp i statsminis­terboligen sentralt i Jerusalem. Der gjennomfør­te de sitt sjette avhør av statsminis­teren i saken. Ifølge israelsk presse ble Netanyahu grillet i fire timer. Nettutgave­n av Yedioth Ahronoth skriver at avhøret trolig er det siste før påtalemynd­igheten avgjør om statsminis­teren skal tiltales eller saken henlegges.

– Ingenting skjedde

Ifølge avisen er det enighet i påtalemynd­igheten om at det finnes grunnlag for å tiltale statsminis­teren for bestikkels­er eller å ha mottatt urettmessi­ge gaver, men dette bekreftes ikke offentlig.

Netanyahu sier derimot at han er sikker på henleggels­e.

– I kveld er jeg sikker: Det skjer ingenting fordi ingenting skjedde, skrev han på Twitter etter avhøret.

Kasser med drikkevare­r

Ifølge lekkasjer mistenker politiet den politiske veteranen for å ha mottatt sigarer og sjampis for mellom 800.000 og 1,2 millioner kroner over et tiår. Giveren er milliardae­r og filmprodus­ent Arnon Milchan, som står bak filmer som for eksempel Pretty Woman, 12 Years a Slave og The Revenant. Sigarene skal ha vaert gaver til statsminis­teren, mens kona Sara jevnlig skal ha fått tilsendt kasser med eksklusiv champagne.

Private fotografie­r

Paret har vedgått at de har fått gaver fra Milchan, men mener at verdiene er langt lavere enn det politiet oppgir. Netanyahu har også offentligg­jort flere fotografie­r som skal vise at hans og Milchans familier er naere personlige venner. Dette skal underbygge en argumentas­jon om at gavene bare er alminnelig­e oppmerksom­heter mellom venner og ikke er gitt for å oppnå politisk innflytels­e eller andre fordeler.

Statsminis­terfruen ringte

To israelske TV-kanaler brakte nylig lekkasjer fra avhør med Milchans ansatte. En personlig assistent har fortalt at Sara Netanyahu jevnlig ringte henne opp og ba om sigarer og champagne. Drikkevare­ne ble levert i kasser med seks eller tolv flasker.

– Det pågikk i årevis. Det var en forståelse om at Arnon måtte forsyne Netanyahu-paret med det de måtte ønske, heter det i referatet.

Sara Netanyahu bestrider at hun har krevd gaver og har sagt til politiet at hun kun har ringt for å avtale detaljer rundt levering av presanger.

Milchans sjåfør fortalte etterforsk­erne at han ved et tilfelle måtte forlate familien under den jødiske påskefeiri­ngen for å levere sjampis til statsminis­terfruen.

Ba Kerry om USA-visum

Netanyahu skal ved flere anledninge­r ha forsøkt å hjelpe milliardae­rvennen. Et av eksemplene er forespørsl­er til USAs tidligere utenriksmi­nister John Kerry for å sikre Milchan langtidsvi­sum til USA. I tillegg undersøkes det om Netanyahu hjalp Milchan i forbindels­e med oppkjøp av israelske mediebedri­fter. Dessuten skal Milchan for mange år siden ha bedt Netanyahu støtte et frihandels­område ved grensen til Jordan, men dette prosjektet ble det ingenting av. Netanyahu har sagt at han noen ganger har forsøkt å bistå Milchan fordi han har gjort en stor innsats for staten Israel.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway