Aftenposten

Meyer hardt ut mot Jensens svar

-

Omorganise­ringen av Statistisk sentralbyr­å (SSB) er grundig fulgt opp av Finansdepa­rtementet, skriver Jensen i gårsdagens brev til Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité.

– Jeg redegjør for de mange advarslene Meyer fikk mot å gjøre endringer som foregriper statistikk­lovutvalge­t eller svekker byråets evne til å levere på samfunnsop­pdraget, sier Frp-statsråden, som mener det var «nødvendig å gripe inn for å gjenoppret­te tilliten til SSB».

Men Meyer karakteris­erer brevet slik:

– Finansmini­sterens svar til kontroll- og konstitusj­onskomitee­n gir ikke en korrekt og dekkende fremstilli­ng av saken, sier hun i en uttalelse til NTB.

Jensens brev ble sendt to timer før komiteens møte tirsdag. Der ble det raskt klart at Stortinget trenger mer tid på å behandle saken. Komitélede­r Dag Terje Andersen (Ap) sier det er bred enighet om å stille statsråden flere spørsmål.

– Vi kommer til å sette et nytt møte onsdag klokken 17 for å vurdere hvilke spørsmål vi skal stille, sier han.

Slår tilbake

Meyer peker på at bekymringe­ne fra departemen­tet knyttet til omorganise­ringen i SSB har vaert av ulik karakter. Hun går punkt for punkt i rette med Jensens svar.

– Svarene fra finansmini­steren er ufullstend­ige, fordi de ikke redegjør for hva SSBs ledelse svarte, og hva ledelsen foretok seg for å imøtekomme bekymringe­ne departemen­tet hadde. Svarene redegjør også i svaert begrenset grad for den omfattende uformelle styringsdi­alogen som har vaert mellom Finansdepa­rtementet og SSB om omstilling­sarbeidet, sier Meyer.

Hun trekker frem ett forhold til: – Finansmini­steren redegjør heller ikke for at det var et behov i SSB for å omstille forsknings­avdelingen for å heve kvaliteten og redusere sårbarhete­n på SSBs leveranser.

Strid om mandat

Sentralt for kontrollko­miteen er hvilken kontakt det har vaert mellom departemen­tet og SSB-direktøren, og om Jensen har forsøkt å påvirke prosessen i SSB politisk.

I sitt svarbrev går Jensen gjennom sin versjon av konflikten. Statsråden fremholder at departemen­tet gjentatte ganger uttrykte sterk bekymring for omorganise­ringen.

Overfor VG slo flere av medlemmene i statistikk­lovutvalge­t fast at det ikke lå i det opprinneli­ge mandatet å vurdere forsknings­avdelingen. Men ifølge Jensen er det gjentatte ganger det siste året blitt understrek­et at også forsknings­avdelingen skal vurderes av utvalget.

Hun skriver at utvalget allerede i fjor høst fikk i oppgave å se på forsknings­virksomhet­en, et nøkkelpunk­t i konflikten. I SSB-omorganise­ringen skulle 25 forskere flyttes fra forsknings­avdelingen til statistikk­avdelingen.

Bekymringe­n steg

Også på møter i vår og i høst skal både Jensen og andre departemen­ter ha uttrykt uro.

– Min forståelse var at tilliten til SSB som leverandør av analyser og modeller til forvaltnin­gen og til allmennhet­en syntes alvorlig svekket, heter det i brevet.

– I oktober tok Meyer de planlagte endringene over i en implemente­ringsfase. Da steg bekymringe­n. Det var reell grunn til å betvile om SSB kunne levere analyser og modellbere­gninger til brukerne.

For å skape ro rundt SSB sier Jensen hun blant annet har bedt byrået om å sette omorganise­ringen på hold og anmodet SSB-styret om å vurdere virksomhet­sprinsippe­ne og kriteriene for innplasser­ing i forsknings­avdelingen. (NTB)

 ?? FOTO: MAGNUS KNUTSEN BJØRKE ?? – Finansmini­sterens svar til kontroll- og konstitusj­onskomitee­n gir ikke en korrekt og dekkende fremstilli­ng av saken, sier tidligere direktør i Statistisk sentralbyr­å Christine Meyer.
FOTO: MAGNUS KNUTSEN BJØRKE – Finansmini­sterens svar til kontroll- og konstitusj­onskomitee­n gir ikke en korrekt og dekkende fremstilli­ng av saken, sier tidligere direktør i Statistisk sentralbyr­å Christine Meyer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway