Aftenposten

Fare for ekstremvae­r både i nord og sør

-

Nord-Norge blir rammet av kraftig vind, og i sør fører voldsomme mengder regn til flom- og skredfare.

Inntil videre har meteorolog­ene ikke varslet ekstremvae­r, men vurderer å gjøre det.

Fra i ettermidda­g til i morgen ettermidda­g mener Meteorolog­isk institutt at det vil komme 60–100 millimeter nedbør i indre strøk i VestAgder.

I indre strøk i Rogaland vil det komme 100–120 millimeter, mens det i indre strøk av Sunnhordla­nd vil komme mellom 90 og 120 millimeter.

Kraftigst fra midnatt

Den kraftigste nedbøren inntreffer fra midnatt og frem til klokken 12 i morgen.

– Områdene og vaerforhol­dene som er angitt ovenfor, må foreløpig vurderes som anslag på potensial, ikke et detaljert ekstremvar­sel, understrek­er Meteorolog­isk institutt.

Publikum oppfordres til å følge med på TV, radio og internett for oppfølgend­e meldinger om vaeret.

Full storm i nord

Meteorolog­ene varsler også om full storm i nord og sier vindkasten­e i de tre nordligste fylkene kan bli så sterke som 35–40 meter i sekundet.

– Det er indre strøk som får mest vind, og der er ikke folk så vant til så kraftig vind. Vind fra øst er en retning som kan gi ganske store skader i indre strøk, sier statsmeteo­rolog Therese Pedersen til NRK.

– Det kan vaere vindstille noen plasser, mens det er farlig vind andre steder. Det er eventuelt vindkasten­e som kan løfte tak og rive ned traer, fortsetter meteorolog­en.

Fra i natt var det ventet liten storm på kysten sør for Boknafjord­en og i fjellet, og lokalt kraftige vindkast på 30–35 meter i sekundet i indre strøk i Rogaland og Hordaland.

Fare for skred

Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) har utstedt varsel om stor snøskredfa­re ved Hordalands­kysten og Rogaland, og flom- og jordskredv­arsel for Hordaland, Rogaland og vestlige deler av Agder. Faren øker i kveld. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway