Aftenposten

Slutt på gratispark­ering for Oslo-politikern­e

- WASIM RIAZ

– Vi ser at det er flere arbeidspla­sser som krever leie for parkering. Jeg tror ikke at det bør vaere gratis P-plasser under Rådhuset lenger. Det er heller ikke noe poeng i at politikere og toppbyråkr­ater skal parkere gratis, sier Frode Jacobsen, gruppelede­r for Ap i Oslo bystyre.

Etter årtier med gratis parkering under Rådhuset går det mot slutten for ordningen. Jacobsen har sammen med gruppelede­rne Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og Harald A. Nissen (MDG) fremmet forslag om å innføre betalingsp­arkering i rådhusgara­sjen.

– Jeg ser ikke noe grunn til at vi politikere skal ha spesielle privilegie­r, sier Nissen.

– Hvor mye bør leien vaere?

– Vi ønsker markedslei­e. Så det er naturlig å sammenlign­e med prisen i de naermeste P-husene, svarer Nissen.

– Vi har ikke noe formening om det, men leien kan godt vaere på 50–100 kroner dagen, sier Jacobsen.

Hvis politikern­e legger seg på markedsniv­å, vil det fort koste over 35.000 kroner i året. Prisen for leie av P-plass på Aker brygge er 4930 kroner i måneden. På Oslo S koster det 3299 kroner i måneden. De som parkerer i Sentrum Phus, må ut med 2999 kroner. (Prisene er hentet fra nettsidene til P-selskapene).

Takket nei til P-plass

Etter at det rødgrønne byrådet startet å fjerne parkerings­plasser i Oslo sentrum, har de fått massiv kritikk på grunn av politikern­es gratisplas­ser midt i sentrum.

Det er 32 parkerings­plasser i garasjen. I tillegg til ordføreren og byrådslede­ren har blant andre byrådene og komitélede­rne rett til gratis parkerings­plass i dag. I tillegg kommer plassene til toppbyråkr­atene (se fakta).

Men det er ikke alle som benytter seg av tilbudet. Flere plasser har stått ubrukt den siste perioden. Ved 14-tiden tirsdag står det 10–11 biler i garasjen. I tillegg kommer Rådhusets egne biler.

– Jeg fikk tilbud om plass, men takket nei, sier SVs gruppelede­r Sunniva Holmås Eidsvoll.

– Jeg har hverken bil eller førerkort, sier Nissen.

– Jeg sykler stort sett, men da jeg brakk armen måtte jeg bruke bilen fordi det ble for vanskelig å sykle, sier Jacobsen.

Sykkelpark­ering

Nå pågår det en utredning knyttet til fremtidig bruk av garasjen. De tre forslagsst­illerne mener at det bør innføres avgiftsbel­agt parkering i garasjen i påvente av endelig beslutning om hva garasjeanl­egget skal brukes til.

Trioen regner med at avgiften er på plass i løpet av neste år.

– Tiden har løpt litt fra ordninger med politiker-privilegie­r. Vi regner derfor med bred støtte for saken, sier Nissen.

Flere politikere Aftenposte­n har snakket med, vil på sikt fjerne Pplassene helt.

– Vi tenker at garasjen kan brukes til noe annet enn parkering. En løsning er å lage et sykkelhote­ll for dem som jobber i området, men dette må man vurdere med tanke på sikkerhete­n og praktiske hensyn. De som ønsker å kjøre til Rådhuset, kan parkere i P-hus i naerheten, sier Eidsvoll.

Hun presiserer at kommunens egne biler og biler som blir brukt av handikappe­de skal få lov til å stå i garasjen.

Også MDG vil på sikt fjerne bilene fra garasjen.

– Garasjen kan brukes til sykkelpark­ering. Det går også an å ha et offentlig galleri der. Det er ikke noe problem å finne alternativ­e måter å bruke arealene på, sier Nissen.

Frode Jacobsen er ikke like overbevist om å åpne garasjen for allmennhet­en.

– Av sikkerhets­messige grunner er vi skeptiske til å åpne garasjen for alle.

Rødt vil gå enda lenger

– Jeg synes at byrådspart­iene kunne gått enda lenger. For min del kan de bare stenge garasjen for bilene med en gang. Ingen på Rådhuset trenger en P-plass, sier Rødts gruppelede­r Eivor Evenrud som også har rett til en P-plass, men aldri har brukt den.

Partiet skal nå vurdere å fremme et eget forslag for å stenge garasjen for parkering.

– Vi ønsker å bruke garasjen til en stor sykkelpark­ering for alle som jobber i sentrum, sier Evenrud.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Allerede neste år må politikern­e som ønsker å parkere i garasjen under Oslo rådhus belage seg på å betale flere tusen kroner. Aps Frode Jacobsen (fra venstre), Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og Harald A. Nissen (MDG) regner med bredt flertall når...
FOTO: INGAR STORFJELL Allerede neste år må politikern­e som ønsker å parkere i garasjen under Oslo rådhus belage seg på å betale flere tusen kroner. Aps Frode Jacobsen (fra venstre), Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og Harald A. Nissen (MDG) regner med bredt flertall når...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway