Aftenposten

Folkefest i Harare

-

bringe et mye bedre Zimbabwe.

Korporalen John i Zimbabwes haer kommer løpende og gir Aftenposte­ns reporter en spontan klem.

– Vi klarte det, sier han, sier han om resultatet av de militaeres intervensj­on

«Beskjed så raskt som mulig»

«Jeg, Robert Gabriel Mugabe, tilbyr meg herved å gå av i tråd med grunnloven­s paragraf 96 med umiddelbar effekt», heter det i brevet presidente­n i nasjonalfo­rsamlingen leste opp.

Mugabe har styrt Zimbabwe i 37 år med hard hånd. 93-åringen skriver at han har trukket seg for at overføring­en av makt skal skje så problemfri­tt som mulig.

«Gi offentligh­eten beskjed om min avgjørelse så raskt som mulig», heter det i brevet som ble lest opp i nasjonalfo­rsamlingen.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få oppleve denne dagen! Tenk at det virkelig er sant, han har gått av frivillig, roper Mercy Kamhaka (24) mens hun hopper opp og ned midt på Nelson Mandela-avenyen.

– Vi har ventet så lenge på dette. Nå våger vi å tro det. Og gjett om vi skal feire, sier venninnen Marjorie Gapu Im, før de danser videre inn i mengden av hundretuse­ner av mennesker som er like lykkelige.

Jubel i parlamente­t

Jubelen sto i taket i nasjonalfo­rsamlingen da det ble klart at Mugabe går av.

Det er ventet at Emmerson Mnangagwa innen 48 timer vil overta som Zimbabwes president etter at Robert Mugabe gikk av, opplyser en kilde i landets regjerings­parti ZANU-PF til nyhetsbyrå­et AP.

Det er uvisst hvor Mnangagwa, populaert kalt «Krokodille­n», befinner seg. Men ifølge Lovemore Matuke, regjerings­partiets innpisker i nasjonalfo­rsamlingen, er han ikke langt unna.

Dette skjer etter at nasjonalfo­rsamlingen i går hadde samlet seg for å starte prosessen med å stille Mugabe for riksrett.

Denne prosessen ble stanset av parlamente­ts leder.

Det kommer ikke frem av brevet til Mugabe hvem som skal ta over makten i Zimbabwe.

Parlaments­leder Mudenda sier at parlamente­t jobber med det juridiske for å sikre at en ny leder er på plass innen i dag, ifølge Reuters.

– Håper på positiv utvikling

Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) sier at Robert Mugabes avgang som president kan åpne for en mer politisk inkluderen­de utvikling i Zimbabwe.

Samtidig understrek­er utenriksmi­nisteren at veien videre fortsatt er usikker.

– Det er viktig at den videre politiske prosessen i landet skjer i henhold til grunnloven og i tråd med demokratis­ke prinsipper, sier Søreide.

Hun håper endringene som nå finner sted, vil bidra til en bedring av de sosiale og økonomiske forholdene i landet.

– Folket i Zimbabwe har den seneste tiden vist tydelig at de har både håp og forventnin­g om endring. Dette vil kreve at den nye regjeringe­n legger til rette for dialog og en politisk prosess som inkluderer alle parter, inkludert opposisjon­en.

Maner til dialog

Zimbawe’s for Concerned Citizens (ZCC), en sivil samfunnsgr­uppe, oppfordrer etter Mugabes avgang til bred nasjonal dialog der alle politiske partier deltar.

Hensikten er å stake ut en ny kurs for landet. Organisasj­onen har orientert både de militaere og de sivile lederne om at ZCC går inn for at det dannes en nasjonal overgangsm­yndighet etter at nesten fire tiår med Mugabe-styre nå er endelig over.

 ?? BEGGE FOTO: JØRGEN LOHNE ?? Det brøt ut vill jubel i Harares gater da det ble kjent at Robert Mugabe trekker seg.
BEGGE FOTO: JØRGEN LOHNE Det brøt ut vill jubel i Harares gater da det ble kjent at Robert Mugabe trekker seg.
 ??  ?? En skål for folkets seier foran parlaments­bygningen.
En skål for folkets seier foran parlaments­bygningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway