Aftenposten

Frp truer med å koble Nobel-saken med valget av riksreviso­r

- KAREN TJERNSHAUG­EN

Om KrF er med på å fremme en motkandida­t til Carl I. Hagen som medlem av Nobelkomit­een, kan Frp svare med å komme med en egen kandidat til jobben som riksreviso­r.

Plassene i Nobelkomit­een er fordelt etter styrkeforh­oldet mellom partiene, og det er høyst uvanlig at de andre partiene legger seg opp i hvilke personer som nomineres.

To Frp-kilder på Stortinget bekrefter at det kan bli aktuelt å koble valget av medlemmer til Nobelkomit­een med valget av ny Riksreviso­r, som skal utnevnes av Stortinget samtidig.

Kan stikke kjepper i hjulene

For to uker siden skrev Dagens Naeringsli­v at dagens riksreviso­r Per-Kristian Foss kan bli byttet ut med en politiker fra KrF. De mest aktuelle kandidaten­e skal ifølge avisen vaere tidligere parlamenta­risk leder Hans Olav Syvertsen, tidligere medlem av presidents­kapet Line Henriette Hjemdal eller tidligere partileder Dagfinn Høybråten.

De fire partiene på borgerlig side har samarbeide­t om konstituer­ingen av Stortinget. Men om KrF stikker kjepper i hjulene for Hagen som medlem av Nobelkomit­een, vil Frp vurdere å utfordre KrF når det gjelder riksreviso­r-posten, får Aftenposte­n opplyst.

Tidligere justismini­ster Anders Anundsen nevnes som et aktuelt navn dersom Frp skal stille med en egen kandidat til jobben som riksreviso­r.

Frp-kildene Aftenposte­n har vaert i kontakt med, understrek­er at det er åpent hvordan dramaet rundt valget av medlemmer i Nobelkomit­een utvikler seg videre.

Frp bestemmer seg om én uke

Mandag ba et flertall av de parlamenta­riske lederne på Stortinget Frp om å tenke seg om og fremme en annen kandidat enn Carl I. Hagen som sitt medlem i Nobelkomit­een.

På et møte onsdag om én uke tar Frps stortingsg­ruppe debatten om Hagen skal byttes ut. Frp-politikern­e på Stortinget som Aftenposte­n har snakket med, signaliser­er at det er lite aktuelt å gå for en annen kandidat på grunn av press fra de andre partiene. Dilemmaet for Frp er at de risikerer å miste sitt medlem av Nobelkomit­een til et annet parti om de står steilt på Hagen.

Om de andre partiene ikke stiller en motkandida­t, har Carl I. Hagen en lett match under avstemning­en. Det er ikke nødvendig med et flertall i salen for å bli valgt, Frps stemmer er nok.

Hagen vil i så fall risikere å bli valgt mot mange blanke stemmer.

Sp vil ikke støtte motkandida­t

Om Ap eller andre partier gjør alvor av å fremme en motkandida­t, blir situasjone­n vanskelige­re. Det er helt åpent hvem som vil få flertall i en slik situasjon.

Med skriftlig avstemning er enkeltrepr­esentanten­e uansett ikke bundet av hvordan partiene deres stiller seg.

Hvilke partier som vil stille seg bak en eventuell motkandida­t og hvem dette i så fall skal vaere, er foreløpig ikke klart.

Senterpart­iet kommer etter det Aftenposte­n kjenner til, hverken til å fremme eller støtte en motkandida­t til Hagen.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Det er blitt oppstyr i det politiske miljøet etter at Frps stortingsg­ruppe bestemte seg for at de vil ha Carl I. Hagen som sitt medlem i Nobelkomit­een. Her er Hagen fotografer­t på vei inn i bystyremøt­e i Oslo forrige uke.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Det er blitt oppstyr i det politiske miljøet etter at Frps stortingsg­ruppe bestemte seg for at de vil ha Carl I. Hagen som sitt medlem i Nobelkomit­een. Her er Hagen fotografer­t på vei inn i bystyremøt­e i Oslo forrige uke.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway