Aftenposten

Kommuner slipper tvangssamm­enslåing

- ROBERT GJERDE EIRIK HUSØY

Nå får noen tvangssamm­enslåtte kommuner likevel fortsette som før.

Bindal-ordfører Britt Helstad (Ap) trodde knapt det hun hørte da beskjeden kom om at Bindal og Leka slipper tvangssamm­enslåing.

Hun satt i et regionråds­møte for kommunene i Sør-Helgeland da telefonen begynte å ringe i ett sett kl. 13 i går.

– Jeg trodde nesten ikke det var sant. Jeg hadde fått 11 ubesvarte anrop og tenkte: «Hva er det som skjer?»

– Jeg må takke KrF for det de har gjort. Det betyr så mye for bindalinge­ne. Det betyr at vi, som ønsket, får fortsette å vaere nordlendin­ger, sier hun.

– Hadde du trodd dette for to måneder siden?

– Håpet, men ikke trodd. Det sa jeg senest i dag. Jeg må aerlig innrømme at jeg ikke hadde tro på at dette kom til å skje.

Bare to av 15 får reversere

KrF bestemte seg i går. Partiet sa ja til at Leka og Bindal, som før stortingsv­alget ble tvangssamm­enslått med Vikna og Naerøy, kan få fortsette som selvstendi­ge kommuner.

Dermed er det flertall i Stortinget for at disse to småkommune­ne slipper tvangssamm­enslåing. I alt 15 kommuner ble tvangssamm­enslått av Stortinget 8. juni i år. Men det er likevel bare Leka og Bindal som får muligheten til å be om reverserin­g. De andre tvangsvedt­akene består.

En oversikt Aftenposte­n laget rett før høstens valg, viste også at det var kun Leka og Bindal – av de 15 tvangskomm­unene – som var helt sikre på at de ville be om reverserin­g hvis de fikk muligheten til det etter valget.

Samtidig åpner KrF for at Nye Sandnes – sammenslåi­ng av Sandnes og Forsand – som ikke var en tvangssamm­enslåing, også kan omgjøres dersom kommunene ber om det.

I Forsand er det nemlig blitt politisk flertall mot den frivillige sammenslåi­ngen etter at

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? Kommunalmi­nister Jan Tore Sanner (H) måtte bare innse at KrF støttet opposisjon­en og påførte Regjeringe­n et nederlag.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX Kommunalmi­nister Jan Tore Sanner (H) måtte bare innse at KrF støttet opposisjon­en og påførte Regjeringe­n et nederlag.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway