Aftenposten

Brexit: Amsterdam snapper kronjuvel fra London

- Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent

Med sine 900 ansatte og 36.000 årlige besøkende fra naeringsli­v, myndighete­r og akademia, regnes EUs legemiddel­byrå (EMA) som en kronjuvel blant de rundt 40 spesialbyå­rene i unionen.

EMA har hatt sete i London siden 1995, men må nå flyttes som følge av at britene skal forlate EU i 2019. Det samme må EUs banktilsyn­smyndighet (EBA) med sine 180 ansatte.

Det har utløst en intens kamp om å overta byråene, og aller tøffest har striden vaert om EMA der 19 land meldte sitt kandidatur.

Byrået spiller en viktig rolle blant annet i godkjennel­sen av nye medisiner i Europa. Det å sikre seg EMA kan også hjelpe landene med å tiltrekke seg nye bedrifter og utvikle den lokale legemiddel­industrien.

Formelle kriterier

Tidligere har kampen om plassering av nye EU-byråer skapt mye bråk mellom landene. For å unngå at det skulle bryte ut en splittende politisk krangel om relokalise­ringen fra London, ble EU-lederne tidligere i år enige om en rekke formelle krav søkerne skulle vurderes etter.

Blant disse var gode transportf­orbindelse­r, tilgang til internasjo­nale skoler og evnen til å levere en så sømløs overgang som mulig, blant annet ved å ha bygninger og boliger klare. I Københavns reklamevid­eo skryter Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen blant annet av at EMA kan flytte rett inn «Copenhagen Towers», av byens gode kollektivt­ransport og av Kastrups flyforbind­elser til andre land i Europa.

NATO-soldater i hestehande­l

De siste ukene før avstemning­en gikk landene likevel over til klassisk hestehandl­ing i kjent gammel stil. Posisjoner og saker langt utenfor det som skulle vaere de formelle vurderings­kravene, ble trukket inn i diskusjone­ne.

Flere medier, blant andre Politico, rapportert­e for eksempel at Italia tilbød landene i Baltikum økte bidrag av NATO-soldater i bytte mot en stemme på Milanos kandidatur. Landene øst i EU har også argumenter­t for at en overvekt av EUs byråer ligger i land vest i unionen, og at det derfor er på tide at Øst-Europa kompensere­s.

EMA har på sin side advart mot dette og sagt at de ville miste mer enn 70 prosent av sine ansatte dersom de for eksempel flyttes til den slovakiske hovedstate­n Bratislava – en av forhåndsfa­vorittene.

Loddtrekni­ng og protester

Under et ministerrå­dsmøte i Brussel mandag ettermidda­g fant avstemning­en endelig sted.

På grunn av intrikate regler der alle land måtte rangere sine favoritter og der det kunne bli avholdt opptil tre stemmerund­er, regnet EU-diplomater på forhånd utfallet som helt åpent.

Milano, Amsterdam og København gikk videre til runde to, der danskene ble slått ut. I finalen fikk Milano og Amsterdam akkurat 13 stemmer hver. Slovakia avsto fra å stemme i protest mot at ingen av kandidaten­e fra land i øst gikk videre.

Dermed måtte det til slutt trekkes lodd for å skille dem. Den konkurrans­en vant Amsterdam.

Ministerne gikk så over til å stemme over flyttingen av EUs banktilsyn­smyndighet, der åtte land hadde meldt sitt kandidatur. Igjen ble det uavgjort i siste runde og loddtrekni­ng. Til slutt var det Paris som vant.

 ?? NTB SCANPIX
FOTO: SHUTTERSTO­CK/ ?? Amsterdam sikret seg EUs medisinbyr­å. Det var også blant byene flest av de London-ansatte sa de ville flytte til.
NTB SCANPIX FOTO: SHUTTERSTO­CK/ Amsterdam sikret seg EUs medisinbyr­å. Det var også blant byene flest av de London-ansatte sa de ville flytte til.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway