Aftenposten

Innrømmer personlig ansvar for dopingsake­n

- ROAR LYNGØY HALVOR EKELAND

For første gang sier Therese Johaug offentlig at hun personlig hadde ansvaret for at hun ble tatt for doping.

Therese Johaug kunne ha sluppet billigere unna ved å erkjenne eget ansvar tidligere, tror VG-kommentato­r Leif Welhaven.

I TV 2-dokumentar­en «Sjokket» som ble vist mandag kveld ble Therese Johaug spurt om hva hun tenker om sitt ansvar med tanke på dopingdomm­en som gjør at hun mister OL. Johaug svarer slik:

– Jeg følte, i min gitte situasjon, at jeg tok ansvar ved å forhøre meg med landslagsl­egen, slik jeg har laert at jeg skal gjøre. Spesielt når vi er i utlandet, og at vi ikke skal handle på egen hånd. Men menneskeli­ge glipper skjer. I ettertid ser jeg jo at det til syvende og sist er mitt personlige ansvar, sa langrennss­tjernen.

Hvem som hadde hovedansva­ret – Johaug eller landslagsl­egen – har stått sentralt i dopingsake­n hennes. Leif Welhaven er kommentato­r i VG, og har hele tiden stått fast ved at det er utøveren som har det endelige ansvaret – slik også Idrettens voldgiftsr­ett (CAS) konkludert­e med.

– Har vaert kronisk fornektend­e

Welhaven tolker Johaugs siste uttalelse som en erkjennels­e av eget ansvar i saken.

– Meg bekjent er dette det eneste jeg har hørt fra henne som ligner på en innrømmels­e. Til nå har hun vaert kronisk fornektend­e og ansvarsfra­skrivende, sier Welhaven.

– Hvis det er riktig å tolke dette som en innrømmels­e, så var det på høy tid at den kom. Det burde vaert sagt mye tidligere, sier Welhaven.

VG-kommentato­ren har hele tiden vaert tydelig på at det var Johaugs ansvar at hun hadde et forbudt stoff i kroppen, og at Johaug ikke kunne forvente å slippe unna straff ved å skylde på landslagsl­egen.

– Det har ikke hjulpet Johaugs sak at hun hele tiden har fornektet sitt eget, personlige ansvar. Det er mulig at saken kunne ha fått et annet utfall hvis hun hadde sagt det hun sier nå på et tidligere tidspunkt, sier Welhaven.

– Ment fra dag én

Therese Johaugs manager Jørn Ernst mener at Johaugs utspill i dokumentar­en ikke må tolkes som noe nytt.

– Det er det hun har ment fra dag én, men det har ikke kommet frem i de presseoppt­redenene hun har hatt, sier Ernst.

– Det hun har ment er at hun ikke har dopet seg for å gå fortere på ski. Hun må sjekke at alt hun får i kroppen er lovlig. Det ansvaret har hun tatt hele tiden, sier manageren.

– Har man tenkt at det var litt for mye følelser på den første pressekonf­eransen? At ting kom litt feil ut?

– Det var litt kaotisk hele den første runden der. Man hadde mer enn nok med andre ting. Det var mye følelser den første tiden, og det var ganske kaotisk for å si det mildt.

– Etter hvert har hun også innsett ansvaret, tatt ansvaret og forstått hvordan det er. Det har aldri vaert en greie. Hun har jo brutt reglemente­t, det er ingen tvil om det. Men skal man skille på bevisst doping og uhell? Det gjør man jo ikke, sier Johaugs manager.

– Hun har et personlig ansvar

Johaugs norske advokat, Christian B. Hjort, sier at han synes det er vanskelig å kommentere Johaugs uttalelser i dokumentar­en.

Hele tiden har både han og Johaug selv hevdet at hun er helt uten skyld. I høringen til domsutvalg­et mente de at hun hadde tatt sitt ansvar ved å høre med legen. Dette mente de var nok til at hun ikke burde ha noen straff i det hele tatt. Hjort bekrefter at dette også ble argumenter­t for også i CAS.

– Våre anførsler var de samme for CAS som de var for domsutvalg­et. Vi anførte at Therese hadde ivaretatt sitt personlige ansvar ved å forsikre seg med en ekspert på området, sier Hjort, men legger samtidig til:

– Vi ser at domsutvalg­et og CAS var uenige. Det må vi bare ta til etterretni­ng.

Videre understrek­er han at han ikke vet nøyaktig hva Johaug mente med uttalelsen.

– Jeg syns det er vanskelig å kommentere hva Therese (Johaug, red. anm.) legger i at hun erkjenner å ha et personlig ansvar. Det er på det rene at hun har et personlig ansvar. Spørsmålet er hvordan man best utøver et slikt ansvar. Vi må bare ta til oss at CAS mener det ikke er tilstrekke­lig å kontroller­e med en ekspert, sier han.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX ?? - Til syvende og sist er det mitt personlige ansvar, sier Therese Johaug i ny TV-dokumentar. Hun ble utestengt i 18 måneder av Idrettens voldgiftsr­ett (CAS) for doping. Johaug mener at hun ved et uhell fikk i seg et forbudt stoff gjennom en leppekrem....
FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX - Til syvende og sist er det mitt personlige ansvar, sier Therese Johaug i ny TV-dokumentar. Hun ble utestengt i 18 måneder av Idrettens voldgiftsr­ett (CAS) for doping. Johaug mener at hun ved et uhell fikk i seg et forbudt stoff gjennom en leppekrem....
 ??  ?? VGs kommentato­r Leif Welhaven er kritisk.
VGs kommentato­r Leif Welhaven er kritisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway