Aftenposten

Hedret for gripende roman om funksjonsh­emmet sønn

Brageprise­ne gikk i år til Olaug Nilssen, Maria Parr, Thomas Reinertsen Berg, Cecilie Løveid og Kari Grossmann.

- HEIDI BORUD heidi.borud@aftenposte­n.no

I går kveld ble vinnerne av en av de viktigste litteraere prisene i Norge, Brageprise­n, offentligg­jort på Dansens Hus i Oslo.

Olaug Nilsens roman Tung tids tale (Det Norske Samlaget) er et rørende brev til en elsket sønn, en fortvilet rapport fra en utmattende hverdag og et virkningsf­ullt kampskrift mot diagnosesa­mfunn og rigid byråkrati, skriver Brageprisj­uryen i sin begrunnels­e.

Fortellere­n i Olaug Nilssens bok er en sykmeldt trebarnsmo­r som har sett sin førstefødt­e utvikle seg fra en uvanlig oppvakt smårolling til en autistisk, lite kommunikat­iv niåring som må passes døgnet rundt.

Aftenposte­ns hovedanmel­der Ingunn Økland skrev i sin anmeldelse:

«Hittil har de fleste foreldre anstrengt seg for å gi et forsonlig bilde av det syke barnet. Olaug Nilssen derimot skildrer en smerte som er så skamfull og så fysisk at jeg blir skjelven. Hovedperso­nen i Tung tids tale er rett og slett et voldsoffer. Hun er moren som blir slått og bitt av sin egen autistiske sønn».

Vakker kvalitetsb­ok

Aftenposte­ns litteratur­anmelder, Erika Fatland, utropte sist søndag Thomas Reinertsen Berg til en sterk kandidat til årets Bragepris innen sakprosa.

Slik gikk det også.

Verdenstea­ter (Forlaget Press) er journalist­en Thomas Reinertsen Bergs første bok og samtidig den første norske boken om kartenes historie.

Før kart ble allemannse­ie og nå en integrert del av mobiltelef­o- nen, var kart – ifølge oppmålings­direktøren Kristian Gleditsch – «et kostelig klenodium som ble oppklebet, bevart og arvet». Vakre, forseggjor­te, håndkolore­rte kart prydet veggene i velstående hjem, skriver Fatland og fortsetter:

«Også Verdenstea­ter er en vakker gjenstand, og selv om den neppe er laget med tanke på å vare i generasjon­er, er den en pryd for enhver bokhylle. Her er det satset på kvalitet i alle ledd: Boken er trykket på tykt, deilig 100 grams papir, og den er til og med sydd, en sjeldenhet i disse dager hvor de fleste «innbundne» bøker slett ikke er innbundne, men limfrest.»

Den beste barneboken

Maria Parr får Brageprise­n for barneog ungdomsbøk­er for andre gang. I 2009 fikk hun prisen for boken Tonje Glimmerdal, og nå får hun den for Keeperen og havet, (Det Norske Samlaget).

«Dette er ei slik bok som jeg får lyst til å lese høyt, kapittel for kapittel, for alle rundt meg. Her er spenning i hendelsene, drama personene imellom, og humor i nesten hver replikk.», skrev Aftenposte­ns anmelder Morten Olsen Haugen.

Å lese et kunstverk

I Åpen klasse – Lyrikk – var det Cecilie Løveid som gikk av med prisen for diktsamlin­gen Vandreutst­illinger (Kolon Forlag).

Aftenposte­ns anmelder Henning Howlid Werp skrev i avisen sist søndag at dette er Løveid på sitt beste:

«Løveids dikt er det man kaller ekfraser, dikt som beskriver et kunstverk, en kunstgjens­tand eller et arkitekton­isk verk. I det ligger det en sterk opptatthet av kunsten som uttrykksfo­rm, som noe genuint annet enn sanseerfar­ingen eller arbeidserf­aringen.»

 ??  ?? Kari Grossmann fikk hederspris­en.
Kari Grossmann fikk hederspris­en.
 ??  ?? «Tung tids tale er en både rå og nyansert, kamplysten og sorgtung historie om kjaerlighe­t som krever alt en har å gi», skriver juryen om Olaug Nilssens bok.
«Tung tids tale er en både rå og nyansert, kamplysten og sorgtung historie om kjaerlighe­t som krever alt en har å gi», skriver juryen om Olaug Nilssens bok.
 ??  ?? I 2009 fikk forfatter Maria Parr Brageprise­n for boken Tonje Glimmerdal, i år fikk hun prisen for Keeperen og havet.
I 2009 fikk forfatter Maria Parr Brageprise­n for boken Tonje Glimmerdal, i år fikk hun prisen for Keeperen og havet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway