Aftenposten

«Sinnatagge­n» under hammeren

- HEIDI BORUD

Det hører til sjeldenhet­en at en ekte «Sinnatagge­n» går under hammeren. Nå har Grev Wedels plass Auksjoner sikret seg et eksemplar med en utropspris på 1,5 – 2 millioner kroner.

Billedhugg­eren Gustav Vigeland (1869–1943) fikk støpt et lite antall av denne versjonen av Sinnatagge­n i bronse i sin levetid. Skulpturen­s høyde er 34,5 cm. Vigeland nummererte ikke eksemplare­ne og noterte ikke noe annet sted heller antallet, men Vigeland-museet stadfester med stor grad av sikkerhet at det er snakk om under ti ekte skulpturer.

Denne skulpturen ble støpt i 1917 til dr. Valentin Fürst, som var Vigelands private lege. Fürst var også Vigeland-samler og medlem av komiteen som godkjente Vigelandsp­arken.

Forventer konkurrans­e

Auksjonari­us og kunstekspe­rt Hans Richard Elgheim i Grev Wedels plass Auksjoner har store forventnin­ger til auksjonen 4. desember.

– Dette er et uhyre sjeldent eksemplar med den beste proveniens­en man kan ønske seg. Valentin Fürst var både Vigeland-samler og viktig i beslutning­en om å etablere Vigelandsp­arken. Sjeldenhet og ikonverdi gjør at vi forventer konkurrans­e om denne. Sist det var en Sinnatagge­n på markedet var i 2002, før det en gang tidlig på 1990-tallet. Om det da dreide seg om avstøpning­er foretatt i Vigelands levetid eller senere vites ikke, sier Elgheim til Aftenposte­n.

Grev Wedels plass Auksjoner feirer i år sitt 25-årsjubileu­m, og på auksjonen 4. desember er det flere aktuelle kunstverk av blant andre Peder Balke, Frits Thaulow, Carl Larsson, Hans Heyerdahl, Gerhard Munthe, Axel Revold, Lars Jorde og Jean Heiberg. Det er også flere tresnitt av Gustav Vigeland som går under hammeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway