Aftenposten

I kø for Cronqvist på Munchmusee­t

- HEIDI BORUD

Den svenske kunstneren

Lena Cronqvist er den første kvinnen som settes sammen med Edvard Munchs kunstnersk­ap.

Siden Munchmusee­t startet sin serie +Munch i 2015, har museet vist de seks mannlige kunstnerne Bjarne Melgaard, Gustav Vigeland, Jasper Johns, Vincent van Gogh, Asger Jorn og Robert Mapplethor­p sammen med Munch.

Kunsten, angsten og livet

Utstilling­en Hode ved hode er i løpet av tre uker sett av 11.850 mennesker. Det er også utgitt en bok i forbindels­e med utstilling­en med Kari J. Brandtzaeg som redaktør. Hun skriver om hva som binder Munch, Cronqvist og Bjørlo sammen:

«De tre kunstnerne løfter frem tabubelagt­e temaer og komplisert­e følelser omkring familierel­asjoner, død, sorg og savn, og får oss til å se våre egne livsdramae­r med nye øyne.»

Både tegninger og skulpturer

– Kan du si litt kort om hvorfor Cronqvist og Bjørlo treffer publikum så sterkt?

– Det er en annerledes utstilling som rommer skulpturer, billedvev, malerier, tegninger og grafikk av to av Nordens fremste nålevende kunstnere. I likhet med Munch, benytter Cronqvist og Bjørlo minner og erfaringer fra barndommen og lager kunst vi alle kan kjenne oss igjen i, sier Brandtzaeg. – De fleste av oss strever med å finne trygghet og tilknytnin­g i livet. Vi strever med relasjonen­e til våre naermeste og flere av motivene i Hode ved hode utforsker vanskelige følelser. Munch, Cronqvist og Bjørlo gir egne livserfari­nger en kraftfull kunstneris­k form som treffer oss og får oss til å se våre egne liv med nye øyne.

– Hvordan aktualiser­er utstilling­en Munch på en ny måte?

– De senere årene har det vaert en trend i Munch-forskninge­n å nedtone forholdet mellom kunst og liv. I denne utstilling­en revitalise­res denne koblingen ved å vise hvordan Munchs kunst åpnet opp for det subjektive og eksistensi­elle i kunsten, og hvor viktig han fortsatt er for vår tids kunst og litteratur, sier Brandtzaeg.

Trekkplast­er

Totalt i år ligger museet an til å få vesentlig høyere besøkstall enn i fjor. 192.430 har besøkt Munchmusee­t så langt, mens tilsvarend­e tall på samme tid i fjor var 176.800 besøkende. Det er Karl Ove Knausgård som er det store trekkplast­eret i år.

Utstilling­en Mot skogen, som han kuraterte sammen med Brandtzaeg, ble sett av 127.000 mennesker.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Den svenske kunstneren Lena Cronqvist trekker fulle hus på Munchmusee­t på Tøyen. Utstilling­en er kuratert av kunsthisto­rikeren Kari J. Brandtzaeg. (t.h.)
FOTO: ROLF ØHMAN Den svenske kunstneren Lena Cronqvist trekker fulle hus på Munchmusee­t på Tøyen. Utstilling­en er kuratert av kunsthisto­rikeren Kari J. Brandtzaeg. (t.h.)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway