Aftenposten

Jon Øigarden: – Emmy-prisen er et løft for hele bransjen

- STURLE SCHOLZ NAERØ OG NTB

– Kjempegøy! Og viktig for hele den norske TV-bransjen, fastslår skuespille­r Jon Øigarden. En ny sesong er klar på tegnebrett­et.

Jon Øigarden, som spiller hovedrolle­n i begge sesonger av den påkostede NRK-produksjon­en, forteller til Aftenposte­n at han fikk nyheten på telefon klokken 03 sist natt.

– Brødrene Stenberg Eriksen ringte meg. Så ble jeg liggende våken en times tid. Ved sekstiden begynte telefonen å ringe igjen.

– I spiller vår helnorske TV-stjerne journalist. Hva er nå din korte kommentar – til norsk presse?

– Å få Emmy-prisen er kjempegøy, og kjempevikt­ig, for alle som er med i serien, for NRK og for norsk TV-bransje generelt. Man kan jo si at vi klarte det mot alle odds. Seertallen­e svingte. Dagbladet ga sesong to karakteren to – Aftenposte­n ga en sekser. Det er et komplisert system som ligger bak utdelingen. At Norge vant, for første gang, er utrolig. Bransjen har all grunn til å få enda mer selvtillit, erklaerer Jon Øigarden.

Også for serieskape­rne ble prisen en virkelig overraskel­se, forklarte de overfor NTB:

Øvde på taperansik­ter

– Dette var bra, det er greit å bli ferdig. Vi hadde øvd på taper-ansiktene våre, der man smiler høflig og er hyggelig. Men så blir du ropt opp og alt blir kanakas! forklarte Vegard Stenberg Eriksen, som tilsto:

– Jeg husker ingenting av talen. Det er helt absurd. Broderen og jeg hadde øvd, det må man jo, men alt var så kaotisk. Jeg tror vi fikk takket de som skulle takkes. Nå skal vi kjøre på og feire til det ikke er noe igjen! fremholdt Vegard Stenberg Eriksen sent mandag, New York-tid.

I går reiste de tilbake i Oslo. Der er Øigarden i full gang med å spille inn en 22. juli-film, sammen med regissøren Paul Greengrass. Den amerikansk­e filmskaper­en er saerlig kjent for sine tre Jason Bourne-produksjon­er.

Kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland (H) var på plass på Twitter i går morges med følgende budskap:

«Gratulerer med Emmy-pris #Mammon. Dette er stort! Nok en bekreftels­e på at norsk drama er mer populaert enn gang», skrev statsråden.

I kommentare­ne fra New York gjorde produsent-brødrene et tydelig poeng av det de betegner som Øigardens to mål i livet: Å vinne Emmy-pris og å spille inn film med en amerikansk regissør. Nå har han altså oppnådd begge deler.

Sesong tre

De to serieskape­rne Stenberg Eriksen har utviklet en tredje sesong, men det er ikke endelig avgjort hva som skal skje med den.

– Dette er en diskusjon vi må ta, men ikke nå, sier de.

 ?? FOTO: ANDREW KELLY, REUTERS/
NTB SCANPIX ?? Serieskape­rne Vegard og Gjermund Stenberg Eriksen mottok Emmypris for Mammon II sist natt.
FOTO: ANDREW KELLY, REUTERS/ NTB SCANPIX Serieskape­rne Vegard og Gjermund Stenberg Eriksen mottok Emmypris for Mammon II sist natt.
 ??  ??
 ?? FOTO: GLENN MELING, NRK ?? I begge sesongene av «Mammon» spiller Jon Øigarden krimjourna­list. Slik blir han presentert på den offisielle plakaten, der Barcode-rekken i Bjørvika også har en fremtreden­de plass.
FOTO: GLENN MELING, NRK I begge sesongene av «Mammon» spiller Jon Øigarden krimjourna­list. Slik blir han presentert på den offisielle plakaten, der Barcode-rekken i Bjørvika også har en fremtreden­de plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway