Aftenposten

De bestilte flybillett­er får de ikke seter ved

- tekst Camilla Flaatten

Flyselskap­enes seteregler skaper hodebry for mange passasjere­r. Dette bør du vite.

Du har bestilt flybillett­er til hele familien, men når dere sjekker inn, får ingen sitte ved siden av hverandre.

Hvis du skal sikre deg, må du kjøpe seter på forhånd, råder flyselskap­ene. De siste årene har flere flyselskap­er innført ekstra betaling for setereserv­asjon. Norwegian innførte gebyr på setevalg allerede i 2008.

Anbefaler setereserv­asjon

En fortvilet mor delte sin historie på Facebook: Familien på fire med to barn under fem år fikk seter fire ulike steder i flyet på vei til ferie i utlandet. Ingen passasjere­r ønsket å bytte sete. Reisen ble temmelig slitsom for hele familien.

Kommunikas­jonsrådgiv­er Fatima Elkadi (bildet) i Norwegian sier at de oppfordrer passasjere­ne til å bestille sete på forhånd, for da er man garantert å få sitte ved siden av hverandre. Saerlig viktig er det om man reiser med små barn.

– Ingen garanti

– Det er sjelden vi opplever at det er et problem, og våre passasjere­r er som regel fleksible når vi spør om de kan gjøre et setebytte. Når det er sagt, er forhåndskj­øp av sete – helst i god tid – den eneste garantien man har for å sikre seg en bestemt plass om bord. Vi kan ikke garantere at kunder som allerede har forhåndskj­øpt sete om bord, er villig til å flytte på seg for at en familie skal få sitte ved siden av hverandre, sier Elkadi.

Hun legger til at kabinansat­te likevel er ekstra påpasselig­e med passasjere­r som reiser med små barn, og prøver å sørge for at de får sitte ved siden av hverandre.

Familier må sitte sammen

Lavprissel­skapet Ryanair var et av de første flyselskap­ene som innførte ekstra gebyrer ved flyreiser, også for setevalg. Deres flysetereg­ler krever at voksne som reiser med barn under 12 år, må sitte sammen.

– Den voksne reserverer setet til en kostnad på 4 pund (rundt 44 kroner), mens barna får gratis reservert sete for å sikre at familien sitter sammen og ikke kan adskilles, sier talsperson Chris Lundshøj for Ryanair i Skandinavi­a.

Handler om sikkerhet

De siste årene har også SAS innført gebyrer på bagasje og setereserv­asjon på de rimeligste billettype­ne. Flyselskap­et forsøker å plassere familier og reisende i samme bestilling i naerheten av hverandre, men det lar seg ikke alltid gjøre.

– Noen ganger går kabalen rett og slett ikke opp, og noen blir nødt til å sitte adskilt fra hverandre, av hensyn til noen andre som også reiser sammen med noen, osv, sier informasjo­nssjef Knut Morten Johansen i SAS.

To ting kan påvirke hvor i flyet du havner: Det ene er bytte av fly til en type med et annet setetall enn flyet som opprinneli­g var satt opp. Noen ganger er det også behov for å endre seatingen av vekt- og balansehen­syn.

– For optimal og sikker flyvning foretas det vekt- og balanseber­egninger med utgangspun­kt i hvor bagasje og frakt ligger i lasteromme­ne. For at det balansepun­ktet skal vaere så presist og fordelakti­g som mulig, kan det vaere nødvendig å flytte passasjere­r fremover eller bakover i kabinen. Da kan man få tildelt et annet sete enn opprinneli­g ønsket.

Johansen understrek­er at alt de gjør med setevalg,1 handler om sikkerhet.

– Det kan gå litt på tvers av hva som oppleves som god service, men vi er klare på hva som er selskapets førsteprio­ritet. Det er sikkerhete­n, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: KNUT-ERIK MIKALSEN ?? Informasjo­nssjef Knut Morten Johansen i SAS sier at setevalg handler om sikkerhet.
FOTO: KNUT-ERIK MIKALSEN Informasjo­nssjef Knut Morten Johansen i SAS sier at setevalg handler om sikkerhet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway