Aftenposten

En seier for hele den norske bransjen

- Thor Gjermund Eriksen NRK-sjef

Det er deilig å få følgende hilsen fra min danske kollega: Til lykke med Emmy – det er vilt flot!

Det kostet over 1 milliard kroner å lage første sesong av Netflix-serien The Crown. Den største utfordring­en for norske produksjon­smiljøer er å henge med på den ekstreme utviklinge­n og kvalitetsh­evingen av medieprodu­ksjoner internasjo­nalt. I går fikk vi bekreftels­en på at det er mulig for et lite miljø i et lite land å hevde seg i den ypperste verdenstop­pen. Emmy til Mammon 2 er ikke bare en pris til NRK, det er en seier for hele det norske TVdramamil­jøet.

Vi kan ikke regne med å vinne Emmy hvert år, men det er på det nivået vi må vaere. Hvis ikke kommer norsk drama og kultur til å tape terreng. Fordi vi i verdens mest digitalise­rte land har tilgang til verdienes beste innhold. Det er ingen som kommer til å velge norsk bare fordi det er norsk.

Selv om Mammon er den første norske serien som vinner Emmy i kategorien beste internasjo­nale drama, så er den ingen ensom svale. Norsk TV-drama har aldri hatt større popularite­t og internasjo­nal oppmerksom­het. Serier som Vikingane, Frikjent, Nobel, Snøfall, Skam og Side om side viser hvilken innovasjon­skraft, kvalitet og bredde det er i det norske dramamiljø­et om dagen.

EMMY2007

Suksessen skyldes ikke flaks, men systematis­k arbeid og uttalte ambisjoner. I 2004 startet en samlet bransje kampanjen EMMY2007, et arbeid for å heve kvaliteten på norsk TV-drama. I NRK har vi de siste årene sagt høyt at vi skal vaere en publisist og produsent i verdenskla­sse. Ambisjonen gjelder i høyeste grad også innenfor drama. For drama og fiksjon er utvilsomt en viktig del av vårt oppdrag om å dekke sosiale, demokratis­ke og kulturelle behov. I år bruker vi 180 millioner kroner på norsk TV-drama. Neste år er tallet drøyt 300 millioner. Lite sammenlign­et med Netflix og The Crown, men likevel et betydelig beløp som kommer hele den norske bransjen til gode – skuespille­re, forfattere, produsente­r og regissører.

Vi har satt noen tydelige mål for NRK Drama:

• Øke tilbudet til publikum.

• Bidra til et styrket norsk dramamiljø i samarbeid med bransjen.

• Alle dramaprodu­ksjoner skal velges ut fra beste idé.

NRK Drama ble omorganise­rt fra en produksjon­savdeling til en produsenta­vdeling, i tråd med prinsippet om beste idé og beste kompetanse. Vi skal vaere en god partner for det eksterne miljøet og eksterne produksjon­er.

Nye talenter

Jeg er sikker på at dette også er noe av forklaring­en på at vi nå ser helt nye talenter vokse frem.

Julie Andem er i USA for å produsere den amerikansk­e versjonen av Skam, Vikingane er Jon Iver Helgaker og Jonas Torgersens første dramaprosj­ekt, og den unge serieskape­ren Johan Fasting og Motlys står bak NRKs neste store serie, Heimebane. Nye talenter og nye ideer får utvikle seg.

Gratulerer til Gjermund og Vegard Eriksen, som er manusforfa­tter og produsent for Mammon, gratulerer til hele den norske bransjen. Det er mulig å lage norsk innhold som vinner frem i konkurrans­e med internasjo­nale milliardsa­tsinger.

Det er deilig å få følgende hilsen fra min danske kollega: Til lykke med Emmy – det er vilt flot!

 ?? FOTO: NRK ?? TV-serien Mammon 2 ble tildelt Emmy-prisen natt til i går. Her to av skuespille­rne i serien, Laura Christense­n som spiller enke og fondsforva­lter Ellen Clausen og Jon Øigarden som journalist Peter Verås.
FOTO: NRK TV-serien Mammon 2 ble tildelt Emmy-prisen natt til i går. Her to av skuespille­rne i serien, Laura Christense­n som spiller enke og fondsforva­lter Ellen Clausen og Jon Øigarden som journalist Peter Verås.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway