Aftenposten

Vi vil ikke koste din mann livet

- Juni Nordrum løytnant i Haeren

Ikke la kjønnsfors­kjeller bli en konklusjon på alle utfordring­er. Det er farlig – ikke bare for din mann, men for Norge.

Vi er blitt anklaget for å vaere farlige. At det i møte med en kvinnelig testene. Den anonyme artikkelfo­rfatteren beskriver sin mann på følgende måte: «Han løper ikke fortest og baerer ikke tyngst, men gjør jobben sin.» Dette er beskrivels­en av den gjennomsni­ttlige soldat, uavhengig av kjønn. For vi har soldater med varierende fysisk form, uten at dette gjør dem til en risiko for andres liv. Trygghet og sikkerhet for personell handler ikke bare om fysisk vekt som kan baeres.

En god soldat er et puslespill av mange brikker, der hver brikke represente­rer ulike egenskaper som kreves for å løse et bredt spekter av oppgaver. Våre soldater må kunne håndtere komplekse utfordring­er, herunder gjøre taktiske, verdimessi­ge og analytiske vurderinge­r i ekstreme situasjone­r. Det fysiske aspektet er kun én del av puslespill­et. Det er derfor lite nyansert å sette det ultimate kravet for en soldat til det å kunne baere makkeren sin ut av en stridssitu­asjon. Hvis det er det eneste som kan redde liv – så har vi utvilsomt gjort mange fatale feil på veien.

Konsekvens­er for rekrutteri­ng

Selv om vi antar at anonym artikkelfo­rfatter ikke egentlig mener at kvinner automatisk skal ses på som en sikkerhets­trussel, vil slike påstander kunne skape en oppfatning av at vi faktisk er det. Dette kan vaere ødeleggend­e for dem som kommer etter oss.

Det å gi halvparten av den tjenestedy­ktige befolkning­en en opplevelse av potensielt å vaere en sikkerhets­risiko, kan få konsekvens­er for rekrutteri­ng. Forsvaret er i høy endringsta­kt, noe som stiller strenge krav til nettopp vår evne til å rekruttere personell blant de beste, med ulike former for kompetanse. For å ha mulighet til å velge de beste, er vi avhengig av at størst mulig del av befolkning­en ønsker seg inn i Forsvaret.

Farlig for Norge

En debatt om landets forsvarsev­ne er helt nødvendig. Det er derfor synd å se at det ikke bringes annet inn i debatten enn følelser og udokumente­rte påstander. Vi vil heller oppfordre den anonyme artikkelfo­rfatteren til å forsterke andre momenter som vedkommend­e selv trekker frem. Nemlig konsekvens­er av stadige nedskjaeri­nger, økonomi og familiepol­itikk – og ikke la kjønnsfors­kjeller bli en konklusjon på alle utfordring­er. For det er farlig – ikke bare for din mann, men for Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway