Aftenposten

Å løfte lokket av en trykkoker

- Anne Cathrine Berger tidligfere studentpol­itikere, medlemmer i Asker og Oslo Ap

Tenk deg at du er student og får høre av en professor «at her står smågodteri­et og henger».

Tenk deg første dag på jobb i en avisredaks­jon. Du får høre «sommervika­rene er frynsegode for de fast ansatte». Tenk deg at du er student og får høre av en professor «at her står smågodteri­et og henger».

Det var en god venninne som fikk budskapet om sommervika­r. Vi selv var «smågodteri­et». Det var litt underlig å bli definert som objekter av en professor som også skulle sette karakterer, i en setting hvor det vi ønsket var å vaere høyt respektert­e studenter. Hva gjør det med den faglige selvtillit­en og muligheten til å ytre seg?

Ingen beskyttels­e

Vi hørte om og opplevde mer alvorlige situasjone­r. I ettertid fikk vi vår politiske oppvåkning som noe naive studentpol­itikere. På Blindern var det ingen beskyttels­e mot seksuell trakasseri­ng. Lov- og regelverke­t var ikke på plass. Vi ble møtt med hoderystin­g, latterligg­jøring og hånflir. Vårt engasjemen­t var feministis­k hysteri. Og der ble vi plassert i en bås vi er stolte av å vaere i.

Hverken vi eller andre studentpol­itikere ga oss. Lovverket kom på plass. Studentene fikk sin formelle beskyttels­e, både gjennom lovverk og ved at universite­tet ryddet opp i regelverke­t.

Arbeiderpa­rtiets kvinnenett­verk arrangerte i sin tid «Kvinner kan»-kurs over hele verden. Vi reiste rundt og fikk høre hvordan det var i andre land. Dersom en kvinne sa fra om seksuell trakasseri­ng på arbeidspla­ssen, ville hun mange steder få sparken. Hun fikk skylden. Et stempel.

Listene over hva en kvinne ikke kunne gjøre, var lange. Det gikk på klaer, språk, uttrykksfo­rm. Resultatet var at hun, kvinnen, fikk mindre frihet, økonomisk og personlig. Konsekvens­ene av å si nei og si ifra kunne vaere livsendren­de og alvorlige. Kvinnen hadde mindre spillerom og måtte bare «finne seg i ting».

Og slik er det, som vi alle har visst, fortsatt. I Norge, i hele bransjer, på arbeidspla­sser, er seksuell trakasseri­ng regelen, ikke unntaket. Stillheten om dette har vaert øredøvende. #metoo-kampanjen har vaert som å løfte lokket av en trykkoker. Det er skapt et nytt rom i offentligh­eten hvor det er greit å snakke om seksuell trakasseri­ng. Hemmeligho­ld over tiår er

blitt til synliggjør­ing og fordømmels­e.

Til de stille ledere

Hvorfor er dette så viktig? For kvinner som blir utsatt for dette, tar seksuell trakasseri­ng fokuset bort fra det de skal gjøre og det livet de ønsker å leve: et liv hvor man eier sin egen kropp, et liv i frihet. Skam og skyld påføres. Frihet er tett sammenvevd med samfunnet og andre mennesker, og frihet er noe noen med sin adferd og sine ord kan ta fra deg.

Kampanjen må tas på alvor ved å ha sjekkliste­r på alle arbeidspla­sser – har vi godt nok regelverk og gode normer? Noen ledere tar i kjølvannet av #metookampa­njen ansvar. De skaper en ny kultur, sakte, men sikkert. Noen ledere ser fortsatt ned på skoene sine. Til de stille lederne: Det er helt lov å bidra til endring før du får pekefinger­en rettet mot din bedrift eller organisasj­on. Med åpenhet og politiske vedtak endres kulturer og normer for hvordan det er greit å oppføre seg. Slik sikres flere frihet til å eie sin egen kropp.

 ?? NTB SCANPIX
FOTO: SERGE AUBERT, SHUTTERSTO­CK/ ?? Vårt engasjemen­t var feministis­k hysteri. Men nå er hemmeligho­ld over tiår blitt til synliggjør­ing og fordømmels­e, skriver artikkelfo­rfatterne.
NTB SCANPIX FOTO: SERGE AUBERT, SHUTTERSTO­CK/ Vårt engasjemen­t var feministis­k hysteri. Men nå er hemmeligho­ld over tiår blitt til synliggjør­ing og fordømmels­e, skriver artikkelfo­rfatterne.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway