Aftenposten

Kunnskap om planter og CO₂

- Eric Naevdal seniorfors­ker Frischsent­eret

I Viten 2. november skrev jeg en artikkel der jeg forklarte hvordan forhøyet CO₂ i atmosfaere­n påvirker naeringsin­nholdet i mange planter. Jeg forklarte blant annet at økt CO₂ fører til redusert nitrogenop­ptak og dermed redusert proteininn­hold samt redusert opptak av flere viktige naeringsst­offer. 14. november ble dette innlegget kritisert av Trine Sogn og Sissel Torre for å vaere fullt av feil, og jeg ble kritisert for å mangle kunnskap om plantenes fysiologi og ernaering. Det virker som om de tror dette er noe jeg har funnet på.

I stedet for å kritisere meg for manglende kunnskap, burde de lese den litteratur­en jeg refererer til og som er lenket til i nettutgave­n av min artikkel. Den er publisert i viktige tidsskrift­er som Nature, Proceeding­s of the Royal Society og eLife. Derfra er det helt klart at mer CO₂ har de konsekvens­ene jeg har skrevet om. Det blir mindre protein og mer karbohydra­ter. De burde i grunnen ha lest artikkelen min ordentlig også, siden de tillegger meg meninger jeg ikke har gitt uttrykk for.

Planter vokser fortere og trives som regel godt med mer CO₂, og jeg har aldri sagt noe annet. Det er ikke plantenes helse jeg er bekymret for. Jeg er heller ikke spesielt bekymret for dem som spiser planter fra drivhus der samtlige vekstfakto­rer kan reguleres optimalt. Jeg er bekymret for de millioner av mennesker som får naeringen sin fra mindre avanserte jordbruksm­etoder, og jeg er ekstremt bekymret for at dyr må konsumere en større mengde plantemate­riale for å få den samme proteinmen­gden som før. Om Sogn og Torre hadde tittet litt på verden utenfor drivhusene sine, hadde de antagelig vaert bekymret, de også. Det er sagt og skrevet mye i mediene om mindreårig­e som er kommet til Norge fra Afghanista­n. Går man inn på internett, finner man tall og kurver som viser sammensetn­ingen av befolkning­en i hvert land på Jorden (ref:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway