Aftenposten

Forbildene mine trakassert­e hele tiden

- Marius Pinnås Sørvik manusforfa­tter og regissør

Da jeg som ung og uerfaren instruktør entret noen av landets største produksjon­sselskaper og teatre, var jeg sikker på at det var sånn det skulle vaere. Som manusforfa­tter og regissør har man ofte møter, mange møter, og ofte på upassende steder som barer og lugubre kafeer i bakgater på Grünerløkk­a. Hvorfor? Fordi sjefene, produsente­ne, ikke vil bli sett. Et spørsmål jeg ofte stilte meg selv, var hvorfor vi aldri hadde pitchemøte­r på kontoret. Dirty talk gjøres jo ikke der.

Seksuell trakasseri­ng var noe jeg var veldig redd for. Ikke at jeg selv skulle bli utsatt for det, men at jeg skulle finne på å utføre det. Forbildene mine så ut til å gjøre det hele tiden. Kommentare­r som «jeg skal øye-pule deg» og «hun smaker nok godt», var helt vanlig om kvinnelige skuespille­re. «Hvis ikke du får til neste tagning, så gidder jeg ikke å ligge med deg etter opptak …» er en klassisk kommentar.

Skuespille­re er redde for å miste jobben, og det er vår plikt å sørge for at alle, helt ned til assistente­r, føler seg trygge. Selv har jeg sittet med på en audition hvor regissøren har bedt en kjent kvinnelig skuespille­r om å vise puppene – fordi det var «viktig» for historien. Jeg har sittet i en redaksjon hvor showrunner­en har kastet ut en kvinnelig forfatter fordi «utseendet hennes ikke kunne forsvare hennes dårlige storylines». Forhåpentl­igvis vil mediekjøre­t bidra til en endring.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway