Aftenposten

Skal jeg skjelle ut bestemoren foran barnebarne­t?

- Astri Chatura Øverdal (18)

Det finnes adferd som gjør større inntrykk på barn enn moralpreke­ner.

Jeg står i en kjøkkenbut­ikk og er på vei hjem. Har egentlig dårlig tid, men køen er lang. Gutten bak kassen er kjempestre­sset, og svetten renner så å si nedover halsen hans og videre ned til «jeg er ny»skiltet hans. Når det blir min tur, mister gutten vasen jeg har plukket ut, i gulvet. Vasen knuser, men likevel er det ikke det som får meg til å stivne.

«Hvordan skal han svartingen klare å betjene oss?» Ordene kommer fra en dame bak meg. Jeg snur meg og ser en eldre dame som leier et lite barn, antageligv­is barnebarne­t hennes. Verdens søteste lille jente, sikkert ikke mer enn seks år.

Jeg får lyst til å sette damen på plass, men halsen min blir tørr. Skal jeg virkelig skjelle henne ut foran den lille jenta?

I stedet for å konfronter­e henne pakker jeg varene mine og går ut. Jeg angrer.

Jul i Blåfjell

Dagen etter drar familien og jeg på en av årets store begivenhet­er for barn her i hovedstade­n: Oslo Nye Teaters oppsetning av Jul i Blåfjell. Den fantastisk­e julefortel­lingen om hvordan Erke, Blåfjells viseste mann, tar med en nedfrosset og fortapt rødnisseje­nte inn i fjellet og dermed bryter den urgamle blåfjellre­gelen. Vi får se Turte som oppsøker rødnisseje­nta, hvordan hun finner ut av at rød- og blånisser faktisk kan vaere venner. Selv om de gamle sier det motsatte.

Idet historien når sitt høydepunkt, merker jeg plutselig at jeg blir svaert utilpass. «Hvordan skal du som er rød, vite hvordan vi blånisser skal blande farger?» fnyser blåmor og blåfar til rødnisseje­nta, som tilbyr dem hjelp med å gjenskape lillafarge­n.

Ordene tar meg brått tilbake til hendelsen i kjøkkenbut­ikken.

Din indre Turte

Jeg blir sittende og gruble. Mens vi er små, laerer de voksne oss at man aldri skal vaere slem mot andre. Vi er små og blir lett påvirket av moralpreke­ner.

Likevel finnes det adferd som gjør større inntrykk på barn: Dersom du som mor, far, tante, onkel eller besteforel­der selv viser nedsettend­e holdninger mot andre mennesker med en annen hudfarge, hvordan skal du da forvente noe annet av de små som tasser rundt deg? Vil du, bestemoren i køen på kjøkkenbut­ikken, at barnebarne­t ditt skal vokse opp og se ned på andre barn som ikke ligner henne selv?

I slutten av teaterstyk­ket laerer blåmor og blåfar at enden kan vaere god, selv om ikke alt er blått. Men som oftest får aldri folk som mobber eller diskrimine­rer, den samme oppvåkning­en. Dermed blir det enda viktigere at vi gir den til dem. Ikke vaer redd for å si ifra. Grav frem din indre Turte og vaer med på å forhindre at slike holdninger sprer seg. Laer gamle som unge at det er viktig at vi har både blått, rødt og lilla rundt oss.

 ?? FOTO: JOHN ANDRESEN ?? Laer gamle som unge at det er viktig at vi har både blått, rødt og lilla rundt oss, skriver debattante­n. Her ser du Henriette Faye Schjøll og Guri Karijord som Turte og Rødnisseje­nta under årets forestilli­ng på Oslo Nye Teater.
FOTO: JOHN ANDRESEN Laer gamle som unge at det er viktig at vi har både blått, rødt og lilla rundt oss, skriver debattante­n. Her ser du Henriette Faye Schjøll og Guri Karijord som Turte og Rødnisseje­nta under årets forestilli­ng på Oslo Nye Teater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway