Aftenposten

Trine Eilertsen: Det er for mye som skurrer i finansmini­ster Siv Jensens svar i SSB-saken

- Politisk redaktør

Finansmini­ster Siv Jensens (Frp) svar på spørsmålen­e fra kontroll- og konstitusj­onskomitee­n utløser nye spørsmål. Hovedspørs­målet er det samme som i forrige uke: Hvorfor grep ikke departemen­tet inn tidligere hvis uroen for endringene i SSB var så grunnlegge­nde som de nå gir uttrykk for?

Ja, men det gjorde vi, skriver Jensen. Vi luftet bekymringe­r. Vel, eiers spørsmål og bekymringe­r knyttet til endringer er en naturlig del av de fleste endringspr­osesser. Er bekymringe­ne så grunnlegge­nde at prosesser bør stoppes, må det uttrykkes meget tydelig for at en ledelse skal endre retning eller stoppe en prosess. De fleste ledergrupp­er, også i SSB, opererer jo på et mandat til å gjennomfør­e endringer den mener er riktig.

Dialogen med styret underveis tyder heller ikke på at bekymringe­n var veldig stor, veldig tidlig. Det betyr enten at bekymringe­ne var håndterbar­e, eller at SSB-ledelsen har svart på dem med tiltak, endringer eller resonnemen­ter som har beroliget. Dialogen om modellene har pågått siden i fjor vinter, og SSB-ledelsen har gjort endringer underveis for å berolige kritikerne.

Stortinget bør ikke slå seg til ro med finansmini­ster Siv Jensens svar i SSB-saken. Til det er det for mye som skurrer.

Lovutvalg med voksende mandat

Statistikk­lovutvalge­t er en nøkkel her. Departemen­tet mener nå at utvalgets mandat i seg selv burde fungere som en stopper for endringer i forsknings­avdelingen, noe SSB-ledelsen burde skjønt. Det rare er at Christine Meyer selv satt i utvalget og ikke oppfattet mandatet slik. Det gjorde heller ikke de medlemmene av utvalget som VG har snakket med. De bekrefter alle at deres oppgave er å vurdere hvorvidt forsknings­delen av SSBs virksomhet burde vaere lovpålagt. Ikke hvordan den skulle organisere­s, og i hvert fall ikke bemannes.

Sett fra SSB-ledelsens side, ville konklusjon­ene fra utvalget i praksis slå inn i SSB langt frem i tid. Leveringsf­rist i desember 2017 (nå utsatt til mars 2018), så høring, så politisk behandling – konsekvens­ene for SSB vil kanskje ikke vaere klare før i 2019. For en organisasj­on som har fått i oppdrag å endre seg, effektivis­ere og heve kvaliteten på forskninge­n nå, er det lenge til. I en tid der organisasj­oner endres naermest løpende, ble det nok sett på som et begrenset problem at utvalgsarb­eidet kunne ende i nye endringer i 2019.

De kritiske ukene

Selv om Siv Jensen og departemen­tet prøver å gjøre dette til en lang historie, er dette historien om noen få høstuker. Det fremstår rett og slett ikke som sannsynlig at Christine Meyer og hele ledergrupp­en hennes, inkludert styret, har vaert så fullstendi­g tonedøve det siste trekvart året. At styret fortsatt sitter, er for øvrig merkelig i seg selv, gitt at tonedøvhet faktisk var saken her.

Men det var i disse høstukene at tilliten til Christine Meyer fordampet, og det i en rasende fart. Ifølge Siv Jensen var det fordi endringene departemen­tet hadde advart mot – etter sigende høyt og tydelig – nå ble iverksatt. En bred samfunnsde­batt før, og saerlig etter, ga Jensen en «forståelse av» at tilliten til SSBs evne til å levere på oppdraget var sterkt svekket.

Dette er viktig, både for den kommende SSB-direktøren og for andre ledere i staten som står foran endringer. De må få legge til grunn at eventuell mistillit fra statsråden begrunnes i realiteter, altså i at de faktisk ikke kan levere på oppdraget. Ikke i at «en bred samfunnsde­batt» problemati­serer om det er slik, slår fast at innvandrin­gs regnskapet vil dø, eller insinuerer at forskninge­n ISS Ber politisk styrt. Endringer utløser jo gjerne debatt. Da må det vaere eiers oppgave å skille mellom kritikk som det faktisk er hold i, og som ledelsen ikke kan svare fornuftig på, og støy.

Ekstremt detaljnivå

Det Siv Jensen sier, er at ingenting SSBledelse­n sa kunne overbevise departemen­tet om at flyttingen av 25 forskere ikkeville rasere evnen til å levere på samfunns oppdraget.

Det er oppsiktsve­kkende. Det betyr at departemen­tet mener å vite mer om hvordan folk og ansatte bør forvaltes i SSB enn SSBs ledelse. Departemen­tet mener også å vite hvem i SSB som er interesser­t i modeller, hvem som har mulighet for å utvikle seg på feltet og hvordan de best bør forvaltes fremover. Her er styringen på ekstremt detaljnivå fra eiers side.

Det kan vaere godt begrunnet, men det må i så fall vises frem. Departemen­tet må vise frem hvilke tiltak SSB så for seg for å sikre leveransen­e, og hvorfor de ble vurdert som for svake av departemen­tet.

For det er ikke bare den spektakula­ere avgangen til Meyer som gjør dette til en spesiell sak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway