Aftenposten

En historisk bragd!

-

Ingen norsk dramaserie har vunnet denne tyngste av alle Emmy-prisene før.

Som med Skam vil det åpne seg et vindu for internasjo­nal oppmerksom­het for Mammon II som ikke varer lenge. Danmark Radios dramasjef Piv Bernth har formulert det slik: I det øyeblikket du blir selvtilfre­ds, er det kroken på døren.

Heller ikke i dramabrans­jen kan man kalkulere seg frem til suksess, det eneste som kan gi resultater er hardt arbeid over tid. Det mange spør seg, er om den norske dramabrans­jen får nok kontinuite­t til å kunne fortsette å levere nyskapende serier som Skam og kvalitetss­erier som Nobel og Mammon II.

For lite volum

Da den norske spillefilm­en opplevde tilsvarend­e internasjo­nal anerkjenne­lse på midten av 90-tallet, ble den en periode omtalt som Norwave, før den ebbet stille ut. Det fantes ingen plan for å utnytte momentum, og den samlede produksjon­en kom ikke opp i en kritisk masse som kunne gi kontinuite­t.

Jeg opplever at det norske seriedrama­et nå står overfor sitt Norwave-øyeblikk, og mye avhenger av hvilke instrument­elle grep som tas videre.

Etter årtusenski­ftet skulle den norske spillefilm­en få et differensi­ert og bredt nok repertoar til at det ble mulig å feile. Man fikk lov til å lage enkelte dårlige filmer for å kunne lage enda flere gode.

I dag er det ikke mulig å feile i norsk dramabrans­je, noe som hemmer nyskapning­en. Volumet er for lite, og hver enkelt serie koster for mye.

Hardere konkurrans­e

Samtidig hardner konkurrans­en til innad i Norden, med nye aktører som Viaplay som alene har fire serier i produksjon i år og åtte serier for 2018. Mens det norske volumet fortsatt er ganske lavt, vokser altså de nordiske seriene og samproduks­jonene i antall.

De nordiske kringkaste­rne har dessuten varslet om tiltak for å fremme nordiske storserier som skal samle så mange av seerne som mulig. Det gjør det ikke enklere å fremme mindre serier med større kunstneris­k risiko. Og det er kanskje ikke vanlig å bruke et sånt begrep i norsk dramabrans­je.

Men det er kanskje på tide, nå som selvtillit­en er blitt så mye større.

 ??  ?? Serieskape­rne Vegard og Gjermund Stenberg Eriksen
Serieskape­rne Vegard og Gjermund Stenberg Eriksen
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway