Aftenposten

Stortinget krever å få se Jensens SMS-er

- THOMAS SPENCE

Kontroll- og konstitusj­onskomitee­n stiller nye, kritiske spørsmål og krever at finansmini­ster Siv Jensen utleverer møterefera­t, SMS-er og telefonsam­taler fra SSB-striden.

– Vi har en mistanke om at det har skjedd noe som ikke skal skje. Vi må fjerne ethvert fnugg av tvil om at SSBs statistikk­produksjon ikke påvirkes av Regjeringe­n. Det er gravalvore­t i denne saken, sier Torgeir Knag Fylkesnes, SVs medlem i komiteen.

I går møttes kontrollko­miteen for å behandle de første svarene fra finansmini­ster Siv Jensen om bråket i Statistisk sentralbyr­å.

Komiteen er ikke fornøyd og arbeidet i går kveld med gjøre ferdig en rekke nye, detaljerte spørsmål om det interne arbeidet i Finansdepa­rtementet og om dialogen mellom departemen­tet og SSB.

Komplisert konflikt

Den komplisert­e konflikten handler om alt fra omorganise­ring og effektivis­ering til forflytnin­g av ansatte, faglig uenighet om modellbruk, styringsdi­alogen mellom Finansdepa­rtementet og SSB og hvorvidt departemen­tet forsøkte å styre SSBs prioriteri­nger og statistikk­produksjon.

Striden endte med at Jensen meddelte SSB-sjef Christine Meyer at hun ikke lenger hadde statsråden­s tillit. Meyer trakk seg fra stillingen 12. november.

– Finansdepa­rtementets forsøk på å snakke seg rundt spørsmålen­e har skapt økt nysgjerrig­het og flere spørsmål fra komiteen, sier Fylkesnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway