Aftenposten

Norge kutter i støtten til landets eneste uavhengige TV-kanal

-

«Norway? DVB!»

Under militaerdi­ktaturet var Democratic Voice of Burma, altså DVB, en unik informasjo­nskilde for innbyggern­e i Myanmar. Med base i Oslo sørget de for å bringe nyheter både inn til Myanmar og ut av landet – som i 2007, da stasjonen dokumenter­te hvordan soldater slo ned på demonstran­ter og munker med grov vold.

I dag er diktaturet erstattet av et halvdemokr­atisk styresett med Aung San Suu Kyi ved det politiske roret. DVB flyttet fra Norge i 2013, men er fortsatt helt avhengig av støtte for å holde driften i gang. Derfor ble sjefredakt­ør Aye Chan Naing overrasket da UD kuttet kraftig i årets støtte.

– Vi fikk ikke noe forvarsel. Jeg ble sjokkert. Forhåpentl­ig er det snakk om en misforståe­lse, sier han.

– DVB en suksess

Støtten fra Norge har ligget på rundt seks millioner kroner i året. I 2016 fikk DVB 5,5 millioner kroner. I år ble summen redusert til 3,35 millioner – pluss en halv million for å markere DVBs 25-årsjubileu­m.

Det er en liten del av Norges samlede bistand til Myanmar, som ligger på rundt 250 millioner kroner i året.

– Kuttet kommer på et veldig dårlig tidspunkt. Vi fikk én av fem nasjonale TV-lisenser tidligere i år og prøver nå å etablere oss i et veldig tøft marked. Alle de andre stasjonene drives av store bedrifter med tette bånd til myndighete­ne, noe som er vanskelig å konkurrere mot, sier Aye Chan Naing.

Audun Aagre, leder i Burmakomit­een, reagerer kraftig på at den norske støtten reduseres.

– Et kutt til DVB nå er uforståeli­g. Norge ble kjent i Myanmar av to grunner: Nobelprise­n og DVB. Denne stasjonen er en av Norges største suksesser i Myanmar. Og jeg klarer ikke se noen god grunn til å vingeklipp­e organisasj­onen akkurat nå, sier han.

Anniken Huitfeldt (Ap), som leder utenriks- og forsvarsko­miteen i Stortinget, stusser også over at støtten kuttes.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG ?? DVB-sjef Aye Chan Naing (t.h.) og redaktør Than Win Htut håper at TVkanalen deres snart kan stå på egne ben. Men prosessen tar lengre tid enn planlagt, sier de.
FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG DVB-sjef Aye Chan Naing (t.h.) og redaktør Than Win Htut håper at TVkanalen deres snart kan stå på egne ben. Men prosessen tar lengre tid enn planlagt, sier de.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway