Aftenposten

Skiforbund­et røsker opp internt

- METTE BUGGE

– Vi har vaert stolte av 40 prosent kvinneande­l i alle sentrale styrer og komiteer, men da vi undersøkte videre, var det dårlig stelt.

Det sier Ingvild Bretten Berg, assisteren­de generalsek­retaer i Norges Skiforbund.

44-åringen ble overrasket over mannsdomin­ansen, ikke minst når det gjelder lederverv, og i det sportslige apparatet.

I forbundets seks grener er det kun én kvinne som er komitélede­r, Bente Lill Romøren i hopp.

Ingen kvinner landslagst­renere eller sportssjef­er. Menn har alltid vaert presidente­r.

Noe måtte gjøres.

25 kvinner skal følges tett

Ingvild Bretten Berg har tatt initiativ til å sette i gang et av de største leder- og trenerpros­jektene i norsk idrett.

– Jeg har aldri opplevd et bedre prosjekt, sier president Erik Røste.

Han sikter til at 25 kvinner få vaere med på opplaering som skal gå over tre år. Alle får hver sin mentor, de fleste kjente, og med lang erfaring som ledere og trenere.

Olympiatop­pens Marit Breivik, daglig leder Tove Moe Dyrhaug i Rosenborg, tidligere LO-sjef Gerd Kristianse­n, Åsne Havnelid, administre­rende direktør i Norsk Tipping, Grete Ingeborg Nykkelmo i Ungt entreprenø­rskap, landslagst­rener Alexander Stöckl (hopp) og landslagst­rener Johan Flodin (roing), er bare noen av de mange mentorene. Alle har sagt ja til å stille opp gratis.

Røste, som selv skal vaere mentor, opplyser at tiltaket ble applaudert i styret og med stor begeistrin­g.

Må rydde i eget hus

På Skitinget i 2016 ble det vedtatt et nytt skipolitis­k dokument, som gjelder for den neste fireårsper­ioden. Dette feltet skal prioritere­s. Da Bretten Berg begynte å undersøke tallene og statusen i forbundet, ble det fart på sakene.

– Slik kunne vi ikke ha det, mener hun. NSF har for øvrig en andel på 34 prosent kvinner som er ansatt, og omtrent 40 prosent kvinner i medlemsmas­sen.

Fikk mye kunnskap fra langrennst­rener

Masteroppg­aven til langrennst­rener Guro Tveito, som Aftenposte­n skrev om i går, er lagt til grunn for mye av den jobben som settes i gang. 27-åringen har hatt samtaler med forbundets utviklings­sjef Brit Baldishol i langrenn, og fortalt hva som er viktig for å få flere kvinner til å engasjere seg.

Professor Kari Fasting, som i en årrekke har levert tall på tingenes tilstand i IdrettsNor­ge, mener at for å få til en endring, må man ha et prosjekt med et spesifikt mål.

– Derfor samlet jeg alle de gode kreftene vi har og laget en slik plan. Det er ikke mer komplisert enn det, mener Berg.

– Men er flere kvinner svaret på all utvikling?

– Det er viktig å øke kvinneande­len, fordi vi mener at kvinner har mye å bidra med. Ved å ha begge kjønn represente­rt på en bedre måte, øker vi den komplement­aere kompetanse­n for skiforbund­et.

Hun presiserer at menn blir vurdert som ekstremt viktig for at kvinnene skal få innpass der de viktigste avgjørelse­ne fattes, slik at morgendage­ns skiledere kan vaere best mulig rustet.

Byr inn andre idretter.

Skiforbund­et skal også invitere kommende ledere og trenere fra fem andre saerforbun­d. Dessuten inviteres det til en årlig samling for fremtidens ledere fra andre nasjoner, som skal foregå til høsten. Forbundet mener det er viktig at Norge som stor skinasjon tar en slik rolle.

– Men ser man utover Norges Skiforbund, er det heller ikke mye å skryte. Det internasjo­nale skiforbund­et (FIS) har nesten bare menn i styret?

– Det stemmer, og derfor skal vi jobbe på flere fronter. Vi har fremmet to forslag til FIS-kongressen til våren. Hvis en nasjon deltar på kongressen med mer enn én representa­nt, skal begge kjønn vaere represente­rt. I komiteer, utvalg og styrer skal målet vaere 40 prosent representa­sjon. FIS-styret må endre loven. Innen 2020 bør målet vaere 30 prosent, sier Erik Røste.

I eget hus har skiforbund­et utfordret egne komiteer, ikke minst valgkomite­en, til å komme opp med det samme. Da er det en helhet og vi «kan ikke bare skylde på alle andre», som Røste sier.

Valgkomite­en skal også sørge for bedre balanse i leder- og nestlederv­ervene.

Gode erfaring fra håndball

– Når prosjektpe­rioden er slutt, skal det i alle fall vaere én kvinnelig landslagst­rener, forteller Gro Eide, som også er med i prosjektgr­uppen, og skal vaere mentor.

Hun jobber til daglig tett på aktive og trenere på langrennsl­andslaget, og mener det skal lite til å få snudd situasjone­n.

– Erfaringen min fra Norges Håndballfo­rbund, der jeg har jobbet med et lignende prosjekt, er at kvinner både vil, tør og kan. Målet må vaere at vi skal bli gode sammen.

 ?? FOTO: METTE BUGGE ?? Ingvild Bretten Berg (t.v.), assisteren­de generalsek­retaer i Norges Skiforbund, president Eirik Røste og Gro Eide, medieansva­rlig i langrenn, går helhjertet inn for å få flere kvinner opp og frem.
FOTO: METTE BUGGE Ingvild Bretten Berg (t.v.), assisteren­de generalsek­retaer i Norges Skiforbund, president Eirik Røste og Gro Eide, medieansva­rlig i langrenn, går helhjertet inn for å få flere kvinner opp og frem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway